Jan Denemark
12. května 2022 • 10:00

Největší hvězdy MS ve Finsku: lídr Česka nebo nejlepší nováček NHL

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Je to tady, startuje 86. mistrovství světa v hokeji. A že bude na co koukat. Účast potvrdilo několik zámořských hvězd, které posílí takřka všechny národní výběry. Tím pádem mohou na úspěch pomýšlet i země, kde by se to dopředu neočekávalo. Silně posílilo Německo, nesmírně kvalitní celek ukážou Švýcaři. Silné, jako už tradičně, budou výběry Spojených států a Kanady. Tohle je výběr 10 nejzajímavějších tváří turnaje.

  • Tomáš Hertl

    Česko

    útočník

    San Jose

    28 let

    82 zápasů, 64 bodů (30+34)

    Má za sebou, z hlediska kariéry, klíčový ročník. Končila mu totiž smlouva a tak si potřeboval výkony vylepšit pozici před vyjednáváními. Splnil to dokonale, hrál skvěle, v první části sezony především on držel Sharks nahoře svými výkony. Zároveň byl dlouho hlavním terčem spekulací, do jakého celku zamíří. Nakonec se Hertl řídil heslem: Všude dobře, doma nejlíp. Podepsal osmiletý kontrakt ve stávajícím působišti, a pokud ho dodrží, bude mu na jeho konci šestatřicet let. Jde o jasně největší hvězdu českého celku a jednu z největších hvězd šampionátu. „Je to nás to-go guy,“ pronesl s úsměvem generální manažer Petr Nedvěd.

    Hertl jako legenda Sharks? Nebojí se hrát v prostorách, kde to bolí, chválí Eliáš
    Video se připravuje ...

  • Rasmus Dahlin

    Švédsko

    obránce

    Buffalo

    22 let

    80 zápasů, 53 bodů (13+40)

    Jednička draftu z roku 2018. Už to samo o sobě značí kvalitu, není pravidlem, aby nejvýše draftovaní borci na světových šampionátech startovali. Ano, lze namítnout, že švédský obránce je zatím zklamáním, že nedosahuje výkonů, které se mu předurčovaly. Je třeba však mít na paměti, že hraje v Buffalu, kde v posledních letech nefunguje snad ani vysavač při úklidu šaten. Navíc je Dahlin pořád mladý, je mu teprve dvaadvacet let a jako obránce se do nejlepších let teprve dostane. Na mistrovství letí s velkou chutí, protože sezona v dresu Sabres přinesla další velké zklamání. 

    Jednička draftu 2018 Rasmus Dahlin Jednička draftu 2018 Rasmus DahlinFoto profimedia.cz

  • Seth Jones

    USA

    obránce

    Chicago

    27 let

    78 zápasů, 51 bodů (5+46)

    V létě podepsal v Chicagu megalomanskou smlouvu na 9 milionů ročně a měl se stát tváří změny, která u Blackhawks proběhne. Nestalo se. Tedy, zatím. Chicago stále tápe a propadá se hlouběji, play off se v tamním hokejovém městě nehrálo už druhý rok za sebou. Vinu nelze házet na Jonese, ale čekalo se víc. Na nadcházejícím finském klání však bude jednou z největších hvězd. Jde o borce, který by se za normálních okolností vměstnal i do americké nominace na Olympijské hry, tedy mezi absolutní špičku své země. A upřímně, každý, o kom se tohle dá pronést, bude na MS patřit k hlavním jménům.

    Obránce Chicaga Seth Jones bude reprezentovat USA na mistrovství světa ve Finsku Obránce Chicaga Seth Jones bude reprezentovat USA na mistrovství světa ve FinskuFoto profimedia.cz

  • David Krejčí

    Česko

    útočník

    Olomouc

    36 let

    51 zápasů, 46 bodů (20+26)

    Na nejdůležitější pozici centra má česká reprezentace vystaráno. Dvojice Hertl a Krejčí, to je záruka kvality, v podstatě jde jen o to, v jaké lajně nastoupí. David Krejčí v dresu Olomouce pozvedl celou soutěž. Zase byl v extralize muž, na kterého se tzv. chodilo. Učil mladší parťáky, plnil stadiony a především rozdával geniální přihrávky, jak je jeho dobrým zvykem. Přestože je mu už šestatřicet, stále má nespornou výkonnost. Boston, jemuž tak chyběl v základní části, by mohl jen vyprávět. Velká otázka u Krejčího nyní zní, kde bude hrát příští rok. Otevřené má všechny možnosti.

    Co musíte vědět o české nominaci na MS: Černochův Survivor a Hertl jako spasitel
    Video se připravuje ...

  • Juraj Slafkovský

    Slovensko

    útočník

    TPS/Liiga (Finsko)

    18 let

    31 zápasů, 10 bodů (5+5)

    Tenhle hokejový zázrak nelze vynechat. Osmnáctiletý mladíček z Košic, jenž sedmi brankami v sedmi zápasech střelecky ovládl olympijské hry a zařídil pro Slovensko nečekaný bronz, se bude chtít před draftem ukázat i na světovém šampionátu. Pravdou je, že za sebou nemá v klubu bůhvíjakou sezonu z hlediska čísel, ale to není zas tak podstatné. Pod Craigam Ramsaym mu to prostě jde. Otázkou je, zda dokáže při poslední příležitosti, kde budou přítomní skauti NHL, ještě vylepšit svou pozici natolik, že by se mohl stát nejvýše draftovaným Slovákem. Nyní tuto pozici drží Marián Gáborík, jenž byl v roce 2000 Minnesotou vybrán jako třetí.

    Juraj Slafkovský se svým olympijským bronzem Juraj Slafkovský se svým olympijským bronzemFoto Michal Beránek/Sport

  • Thomas Chabot

    Kanada

    obránce

    Ottawa

    25 let

    59 zápasů, 38 bodů (7+31)

    Ach, ta zranění. Kanadský ofenzivní obránce na ně trpí, kdyby jich nebylo, je jeho kariéra mnohem dál. I tak lze však s klidem prohlásit, že z hlediska hokejových dovedností je to jeden z nejšikovnějších zadáků v současné NHL. Od chvíle, co do ligy vtrhnul je ve druhé desítce, co se týče průměru bodů na zápas. Už se dokonce na dvou šampionátech představil, velké jméno si udělal v roce 2019 na Slovensku, kde patřil ke klíčovým hráčům stříbrného kanadského celku. Naprosto stejná role se od něj očekává nyní. Jen s tím dodatkem, že cílem bude o stupínek umístění vylepšit.

    Thomas Chabot během MS 2019 proti Česku Thomas Chabot během MS 2019 proti ČeskuFoto Barbora Reichová / Sport

  • Drake Batherson

    Kanada

    útočník

    Ottawa

    24 let

    46 zápasů, 44 (17+27)

    Další kanadský klenot z hlavního města, tentokrát však, pravda, trochu skrytý. V Bathersonovi však dřímá obří talent, což vedení Senators v posledních letech velice rádo kvitovalo, byť ho na draftu vybralo „až“ ve čtvrtém kole. Největší pozornost přitom byla vždy upřena jiným směrem, třeba na Bradyho Tkachuka, Tima Stützleho, nebo Joshe Norrise. Nicméně poslední ročník jasně ukázal, že se s Barhersonem, jenž se narodil v americkém státě Indiana, musí počítat. Skoro bod na zápas a dominantní výkony přitáhly pozornost. Když mu vydrží zdraví, může se s klidem zařadit mezi smetánku ligovou a nyní také tu turnajovou. 

    Útočník Ottawy Drake Batherson slaví gól Útočník Ottawy Drake Batherson slaví gólFoto ČTK / AP / Justin Tang

  • Matt Barzal

    Kanada

    útočník

    NY Islanders

    24 let

    73 zápas, 59 bodů (15+44)

    Má obrovskou motivaci. Jednak jeho jediné představení na světovém šampionátu skončilo čtvrtým místem v roce 2018, ale hlavně má za sebou mizerný ročník. Islanders absolutně nepotvrdili prognózy a namísto další snahy získat Stanley Cup kompletně vyhořeli. Odnesl to trenér Barry Trotz a velká kritika se snesla i na Barzala. Nepovedenou sezonu si proto bude chtít spravit ve Finsku. Bude se na co dívat, to je jisté. Jde o naprosto elitního bruslaře schopného si gólové příležitosti připravit vyloženě jen svým rychlým pohybem s kotoučem. Forvard, co se rád pomazlí s pukem a je ochotný při každé situaci něco individuálně vymyslet, bude ozdobou turnaje.

    Matt Barzal během utkání proti Tampě Matt Barzal během utkání proti TampěFoto Reuters

  • Timo Meier

    Švýcarsko

    útočník

    San Jose

    25 let

    77 zápasů, 76 bodů (35+41)

    Už to není třeba tolik připomínat, ale stejně to pro jistotu uděláme i tentokrát. Pozor na Švýcary, berte je vážně! Už to dávno není ani outsider, ani černý kůň, ale reálný favorit celého turnaje. Zvlášť, když jejich soudržnému a kvalitnímu celku hráčů z Evropy dorazil vlít další krev do žil Nico Hischier, Pius Suter a hlavně pak křídelník z Kalifornie Time Meier. Ten má za sebou jedinečný ročník, kdy potvrdil příslušnost k ligové elitě, co se týče schopností ofenzivně produkovat. Hlavním příkladem budiž jeho pětigólová show z ledna proti LA Kings. „Zážitek na celý život,“ smál se tehdy. Helvétský kříž bude doufat, že podobná představení ukáže i ve Skandinávii. 

    Timo Meier posílí švýcarskou reprezentaci na světovém šampionátu Timo Meier posílí švýcarskou reprezentaci na světovém šampionátuFoto Reuters

  • Moritz Seider

    Německo

    obránce

    Detroit

    21 let

    82 zápasů, 50 bodů (7+43)

    Moritzi, vítej, na někoho takového jsme čekali dlouho! Zhruba tak nějak lze shrnout pocity fanoušků Detroitu z aktuální sezony. Německý talent vletěl do nejlepší soutěže světa bez velkého váhání. Mezi nováčky na obranném postu byl jasně nejproduktivnější, od druhého místa ho dělilo neskutečných 18 bodů. Je velká pravděpodobnost, že právě on získá trofej pro nejlepšího nováčka ročníku. Jen tak potvrdil prozíravost generálního manažera Detroitu Stevea Yzermana, který ho v roce 2019 poměrně překvapivě vybral na šesté pozici. Nyní už všichni ví proč a zanedlouho se to dozví i fanoušci v Evropě.

    Německý obránce Detroitu Moritz Seider Německý obránce Detroitu Moritz SeiderFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
5

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud