Pavel Ryšavý
1. června 2022 • 19:50

Pohled do finské kuchyně. Jalonen je jeden z nej koučů světa, říká legenda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud jim jen závidíte, řeknete, že Finsko kazí hokej. Betonují, je to hnus. Ale když se na styl, který preferuje kouč Jukka Jalonen, zaměříte podrobněji? Čtyři finále z posledních čtyř světových turnajů, tři zlaté medaile. Je za tím mnohem víc než past ve středním pásmu. Finsko se vyvíjí, nestojí na místě. Deník Sport vám přináší pohled na fungující stroj, kde se vzal.  



Aby bylo jasno, jak silné Finsko opravdu je. Potřetí za sebou se ve finále MS utkaly dvě země, což je unikát. Pravda, ještě v letech 1974-1976 se spolu na ledě přetahovaly Československo se Sovětským svazem, ale tenkrát se ještě nehrálo vyřazovacím systémem.

Na jedné straně teď stála Kanada, která vozí na každý turnaj úplně jiné mužstvo. Není to žádný problém, protože zkrátka vychovává při své široké základně nejlepší hráče světa. Proti ní vždy nastoupilo Finsko, které má pevně vybudovanou osu, svůj systém.

„Jsou zkušení, dovedou zápas uhrát. Ale jejich systém ničí hokej. Když jsem viděl, jak couvali, bylo mi až trapně,“ pronesl po čtvrtfinálové porážce s Finy generální manažer Slovenska Otto Haščák.

Ano, tohle může být jeden pohled. Jen příliš obecný a silně zjednodušený.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud