12. května 2023 • 22:20

SESTŘIHY: Obhájci na úvod MS padli. Kanada si zastřílela, vyhrálo i Švédsko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté USA překvapivě na úvod hokejového šampionátu v Tampere a Rize porazili 4:1 domácí Finsko. Obhájce titulu šel sice v první třetině do vedení, ve zbytku zápasu ale houževnatý zámořský celek skóre otočil. Na překvapivém výsledku se dvěma góly podílel Alex Tuch. Ve večerních zápasech už překvapení nepřišlo, vyhráli favorité. Kanada velmi přesvědčivě rozstřílela Lotyšsko 6:0, Švédové pak v opatrném zápase udolali vzdorující Němce 1:0.



Skupina A

Finsko - USA

Góly

Domácí: 17:07. Hartikainen

Hosté: 33:48. Gauthier, 49:49. O'Connor, 52:57. A. Tuch, 59:02. A. Tuch

Sestavy

Domácí: Larmi (Olkinuora) – Lehtonen, Ohtamaa, Määttä (A), Koivisto, Seppälä, Pokka, Friman, Matinpalo – Manninen, Hartikainen, Rantanen (A) – Armia, Suomela, Kakko – Kapanen, Sallinen, Lammikko – Anttila (C), Björninen, Oksanen.

Hosté: DeSmith (Petersen) – Perbix, Samberg, Thrun, Perunovich, Mackey, Hutson, Attard – Bonino (C), Grimaldi, A. Tuch (A) – Tynan, Eyssimont, Garland (A) – O'Connor, Farrell, Mazur – Walker, Gauthier, Coronato – Bjork.

Rozhodčí

Bjork, Bloski – Ondráček, Synek

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

12056 diváků

SESTŘIH: Finsko - USA 1:4. Obhájci zlata na úvod padli
Video se připravuje ...

Domácí začali aktivně a do první výraznější šance se dostal Manninen, v koncovce ale nezamířil přesně. Finové si vytvářeli i další šance, brankář DeSmith však chytal spolehlivě.

Američané se v útočném pásmu výrazněji předvedli až v první přesilové hře, i Larmi byl ale připravený. Bezgólový stav se změnil v 18. minutě, kdy se v početní výhodě prosadil po Sallinenově přihrávce zpoza branky Hartikainen.

Do druhé třetiny vstoupil výběr USA v početní výhodě, a přestože ani druhou přesilovku nevyužil, pokračoval v tlaku i při hře pět na pět. Ve 22. minutě se podařilo prostřelil Larmiho Coronatovi, ale rozhodčí gól Američanů po trenérské výzvě domácích zrušili. Na videu našli lehký kontakt Eyssimonta s finským brankářem před klíčovou střelou.

Američané pokračovali v aktivitě, vyrovnat mohl Farrell, Larmi ale jeho šanci zlikvidoval. Na druhé straně v koncovce stejně neuspěl Armia. Ve 34. minutě ale již dokázal vyrovnat Gauthier, který se trefil přesně ke vzdálenější tyčce. Ve 39. minutě mohl Finsku vrátit vedení Lammikko, z brejku ale DeSmitha nepřekonal.

Další příležitosti Seveřané nezužitkovali na začátku třetí části a v 50. minutě toho litovali. Po zaváhání domácích při rozehrávce se dostal do ideální střelecké pozice O'Connor a zamířil přesně nad rameno Larmiho. Zaplněnou Nokia arenu navíc o tři minuty později zmrazil Tuch, který po srážce dvou vracejících se Finů zakončil po přihrávce Grimaldiho do prázdné branky.

Finové se v závěru snažili utkání zdramatizovat při power play, snížit se jim ale nepodařilo. Naopak 48 sekund před koncem se podruhé prosadil Tuch. Finsku k úspěchu nepomohlo ani 34 zákroků brankáře Larmiho.

„Drželi jsme se našeho herního plánu a opravdu tvrdě makali,“ pochvaloval si po zápase Tuch na webu Mezinárodní hokejové federace. „Máme v týmu spoustu mladých kluků, kteří nejsou známí, ale mají spoustu dovedností a myslím si, že to na tomto turnaji dokáží. Finové z nás byli trošku frustrovaní,“ uvedl hráč Buffala, který byl v sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem Sabres v NHL.

„Musíme na zápas rychle zapomenout a resetovat se. Poučit se z chyb a rozhýbat nohy. Dnes jsme byli ospalí a nebruslili tak, jak bruslili Američané,“ řekl finský útočník Mikko Rantanen.

 

Švédsko - Německo

Góly

Domácí: 41:31. Lindberg

Hosté:

Sestavy

Domácí: La. Johansson (Wallstedt) – Tömmernes, Sandin, A. Lindholm, Pudas, Nemeth, Bengtsson – Carlsson, Raymond (A), Nylander – P. Lindholm, Petersson, Berggren – Lindberg, Silfverberg (C), Grundström – Everberg, Sörensen, de La Rose (A).

Hosté: Niederberger (Strahlmeier) – Seider, M. Müller (C), Wissmann, J. Müller, Wagner, Hüttl, Szuber – Peterka, Kahun (A), Tiffels – Soramies, Ehl, Sturm – Kastner, Fischbuch, Noebels (A) – Stachowiak, Tuomie, Schütz.

Rozhodčí

Mikko Kaukokari, Miroslav Stolc –⁠ Eric Cattaneo, Tarrington Wyonzek.

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

9179 diváků

SESTŘIH: Švédsko - Německo 1:0. Těsná výhra favorita! Rozhodl Lindberg
Video se připravuje ...

Úvodní zápas obou týmů na turnaji nenabídl příliš atraktivní hokej. V první třetině byli i díky přesilové hře v závěru střelecky aktivnější Němci. Výraznější gólovou šanci si ale nevytvořili.

Ve druhé části převzali aktivitu favorizovaní Švédové, kteří měli v sestavě osm posil z NHL, ani oni si ale brankové příležitosti dlouho nevytvářeli. Brankáři Niederberger a Johansson bez větších problémů drželi čistá konta.

Ve 28. minutě se do slibné šance dostával Sandin, ale nezakončil ideálně. Blízko k otevření skóre byl poté Petersson, ale Niederberger byl připravený. Následně neuspěl ani Raymond.

Skóre se poprvé změnilo až na začátku třetí třetiny. Přesně s koncem druhé švédské přesilové hry se prosadil Lindberg, který před brankou lehce tečoval Berggrenovu střelu.

Němci poté lehce zvýšili aktivitu, ve 49. minutě se do šance dostal Wagner. Johansson byl ale připravený a poradil si i s pozdější střelou Peterky. Vyrovnat nedokázali ani v závěrečné power play.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Skupina B

Lotyšsko - Kanada

Góly

Domácí:

Hosté: 00:52. Crouse, 04:56. Laughton, 28:17. Weegar, 35:12. Blais, 53:58. Veleno, 55:40. McBain

Sestavy

Domácí: Punnenovs (5. Šilovs) – Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis – Daugavinš (C), Abols (A), Andersons – Indrašis, Ro. Bukarts (A), Batna – Balcers, Ločmelis, Keninš – Ri. Bukarts, Dzierkals, Džerinš – Smirnovs.

Hosté: Montembeault (Levi) – Weegar (A), Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers – Hunt, Lučić, Blais – Veleno, McBain, Carcone – Fantilli, Laughton, Quinn – Toffoli (C), Glass, Krebs – Neighbours, Crouse (A).

Rozhodčí

Heikkinen, Hribik – Hofer, Yletyinen

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

9260 diváků

SESTŘIH: Lotyšsko - Kanada 0:6. Javorové listy rozdrtily domácího outsidera
Video se připravuje ...

Natěšené publikum zmrazil už po 52 sekundách od úvodního buly Crouse, když ranou z kruhu prostřelil Punnenovse mezi betony. V končící páté minutě zvýšil Laughton, když přesměroval povedenou tečí Weegarovo nahození od modré čáry. Punnenovs v tu chvíli pro dnešek dochytal, nahradil ho Šilovs. Toho brzy prověřil Glas, ale bez úspěchu. Na druhé straně zahrozil Indrašis. Na brankovou konstrukci zazvonili Toffili a na druhé straně Abols. Velkou šanci promarnil McBain.

V úvodu druhého dějství mohl snížit Daugavinš, jenže neuspěl. O chvilku později se vytáhl domácí gólman Šilovs, když zneškodnil příležitost Middletona. Ve 27. minutě pykal za faul Džerinš a do hry šel předčasně - na konci povedené souhry zámořského výběru byl Weegar. Ve 36. minutě zkusil štěstí z rohu kluziště Blais a Šilovs si jeho pokus srazil za svá záda.

Ve 44. minutě Džerinš po nahrávce od Rihardse Bukartse zazvonil na horní tyčku. Z kanadské strany zahrozil talentovaný Fantilli, očekávaná dvojka letošního draftu NHL za Connorem Bedardem. Další šance Lotyšů spálili Batna a Jaks. V končící 54. minutě přidal pátý zásah Kanaďanů Veleno. Chvíli nato sice Šilovs parádně vychytal Carconeho, ale McBain dovršil skóre a debakl Lotyšů šestým gólem.

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud