27. srpna 2013 • 10:45

Stačí triko a rukavice. Kanaďané se sešli na olympijském kempu

Autor: fan, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kam se hrabou armádní přehlídky. Tohle je ukázka zbraní hromadného ničení na jednom místě a v mírových časech… Kanada startuje svůj předolympijský kemp a jen seznam pozvaných jmen evokuje představu hokejové slasti. Přesto, až Crosby a jeho kumpáni v únoru vyrazí do Soči obhajovat zlato, nebudou to mít vůbec snadné. I proto věnují přípravě maximální úsilí.



Začátkem léta se Calgary, metropole pod Skalistými horami, topila pod ničivými povodněmi. V neděli se do ní nahrnula jiná vlna, záplava hokejové geniality. Právě tady Kanaďané uspořádali setkání hráčů, z nichž později vyberou tým, usilující v Soči o uhájení olympijského zlata. Tolik výjimečných talentů nemůže dát dohromady žádná jiná země.

A to prosím už mezi pozvanými nehledejte šampiony dřívějších let, nenarazíte na žádného Brodeura, Niedermayera, Prongera či Heatleyho. Rodí se nová kanadská generace, Crosbyho Kanada. Datum narození pod ročník 1980 téměř tutově vystavuje zákaz vstupu mezi elitu s javorovým listem na dresu.

Přesto úspěch není zaručen. Jedním z velkých soupeřů bude boj na širokém kluzišti, na který kanadské hvězdy nejsou zvyklé. "Moc dobře si pamatuju, jaké to bylo v Naganu. Nahazovali jsme puky, dojížděli jsme je, ale vždycky nám chyběl nějaký krok," vysvětloval pro tsn.ca Steve Yzerman. Ten se turnaje v Japonsku účastnil jako hráč, v Soči bude generálním manažerem týmu.

Klíčová bude rychlost

Obhájci vancouverského triumfu sezvali na kemp, který během léta uspořádaly i ostatní hokejové velmoci včetně Česka, sedmačtyřicet osobností. Omluvil se jediný, a sice Claude Giroux. Philadelphský kapitán si nedávno přivodil zranění prstu při golfu a musel na operaci. Pokud se nestane nic nečekaného, zrovna on by měl mít místo na finální soupisce jisté.

Velká jména ale nejsou vše. Stačí si připomenout jarní mistrovství světa ve Švédsku. Sestava nacpaná adepty na olympijskou nominaci tam vyletěla ve čtvrtfinále s domácími Tre Kronor, do té doby se spíš hledajícími. Ani Nagano 1998 a Turín 2006, dva turnaje profíků pod pěti kruhy mimo severoamerický kontinent, nedopadly pro Kanadu šťastně – čtvrtým místem a čtvrtfinálovým koncem.

Širší kanadská soupiska:

Brankáři:

Corey Crawford (Chicago), Braden Holtby (Washington), Roberto Luongo (Vancouver), Carey Price (Montreal), Mike Smith (Phoenix).

Obránci:

Karl Alzner, Mike Green (oba Washington), Jay Bouwmeester (St.
Louis), Dan Boyle, Marc-Edouard Vlasic (oba San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Dan Hamhuis (Vancouver), Travis Hamonic (NY Islanders), Duncan Keith, Brent Seabrook (oba Chicago), Kris Letang (Pittsburgh), Marc Methot (Ottawa), Dion Phaneuf (Toronto), Alex Pietrangelo (St. Louis), Marc Staal (NY Rangers), P.K. Subban (Montreal), Shea Weber (Nashville).

Útočníci:

Patrice Bergeron, Milan Lucic, Brad Marchand (všichni Boston), Jeff Carter, Mike Richards (oba Los Angeles), Logan Couture, Joe Thornton (oba San Jose), Sidney Crosby, Chris Kunitz, James Neal (všichni Pittsburgh), Matt Duchene (Colorado), Jordan Eberle, Taylor Hall (oba Edmonton), Ryan Getzlaf, Corey Perry (oba Anaheim), Claude Giroux (Philadelphia), Andrew Ladd (Winnipeg), Rick Nash (NY Rangers), Patrick Sharp, Jonathan Toews (Chicago), Eric Staal, Jordan Staal (oba Carolina), Martin St. Louis, Steven Stamkos (oba Tampa Bay), John Tavares (NY Islanders).

A tak, i kvůli většímu kluzišti, chce klub sázet na dobře pohybově vybavené hráče. "Mužstvo kvůli tomu může být o hodně jiné než na poslední olympiádě ve Vancouveru. Chceme tým z hráčů, kteří rychle bruslí a rozumí si s kotoučem," řekl trenérský konzultant Ralph Krueger.

Tuto fotografii a nechápavý vzkaz si vystavil na svůj twitterový účet bývalý hokejista Jeff O´Neill.Foto Twitter: @ odognine2

Právě Krueger je další důležitou osoboností mužstva. Kanadský krajan s německým pasem v minulé sezoně trénoval Edmonton a předtím vedl 12 let v kuse švýcarský nároďák, s nímž zažil tři olympiády včetně těch posledních ve Vancouveru. Mimo jiné, v Turíně Kanadu porazil 2:0. Právě on má pomoci připravit mužstvo na specifika evropského pojetí hokeje.

S pomocí jeho poznatků bude obhájce ze střídačky cepovat čistý All Star tým. Jako hlavní Mike Babcock z Detroitu, kouč vancouverských vítězů, ale i jediný trenér světa, který triumfoval na Hrách, mistrovství světa i ve Stanley Cupu. K ruce mu budou matadoři Ken Hitchcock, Claude Julien a Lindy Ruff.

Jak si nejnabitější kádr, obhajující zlato, sedne na hřišti, se ukáže přímo v Soči.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud