17. dubna 2017 • 18:50

Lucemburské Nagano! Český rodák dovedl trpaslíka k postupu

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace si připsala největší úspěch na olympiádě v Naganu, Lucembursko ho zažívá právě teď! Svěřenci Petra Ficala, německého trenéra s českými kořeny, si v bulharské Sofii vybojovali historický titul a postup z Divize III mistrovství světa, když ve finále s domácím celkem zvítězili jasně 10:4.



Země, která je členem IIHF od 23. března 1912, se dočkala svého prvního titulu. Ten jí zajistil postup do B divize II, kam se vrací poprvé od roku 2004, kdy z ní spadla. Lucembursko si navíc pro titul dokráčelo stylem start – cíl.

V základní skupině v konkurenci SAE, Gruzie a JAR neztratilo ani bod a v prvním utkání zvítězilo nad Spojenými arabskými emiráty dokonce 17:0! V play off pak smetlo Hong Kong 8:1 a v boji o postup narazilo na domácí Bulhary, kterým dalo deset branek.

Po dvou gólech nastříleli Benny Welter, Miroslav Mosr a Thierry Beran. Výborný výkon předvedl také brankář Philippe Lepage, který pochytal neuvěřitelných 57 střel Bulharů. I jemu může za úspěch vděčit trenér čerstvých vítězů.

„Věřili jsme, že to dokážeme a bojovali jsme celý zápas. Pro Lucembursko je to neuvěřitelný úspěch. Naším cílem je teď záchrana v B divizi II,“ řekl po utkání Petr Fical.

Pokud vám jeho jméno něco říká, hádáte zřejmě správně. Bývalý útočník se narodil v Jindřichově Hradci, ale už v mládežnickém věku odešel do Německa.

To také později reprezentoval, zahrál si na Světovém poháru, čtyřech šampionátech včetně toho pražského v roce 2004 a o dva roky později startoval i na olympiádě v Turíně. Angažmá v Lucembursku je jeho první reprezentační štací na pozici trenéra a okamžitě slavil úspěch.

Vítězství se ovšem nerodilo lehce, protože Bulharsko vedlo už 3:1. Ficalův tým ovšem do první přestávky vyrovnal a ve druhé třetině rozhodl o postupu, když po vyrovnání Bulharska na 4:4 odpověděl třemi góly.

„Byli jsme mentálně velmi silní. Dokázali jsme se rychle vrátit do zápasu. Klíčovým okamžikem byl šestý a sedmý gól,“ uzavřel Fical, kterému dal za pravdu i jeho protějšek Daniel Cuomo. „Souhlasím, gól na 6:4 byl rozhodující.“

Lucembursko si tak může užívat historický triumf a vyhlížet své příští soupeře. Příští rok ho čekají souboje s Novým Zélandem, Izraelem, Severní Koreou, Mexikem a Španělskem, sestupujícím z A skupiny divize II.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud