6. listopadu 2008 • 20:03

Nummelin v nájezdech Čechy předčil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejisté České republiky prohráli ve svém úvodním vystoupení na turnaji Karjala v Helsinkách s domácím Finskem 3:4 po samostatných nájezdech.



Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky v úvodním klání Euro Hockey Tour sice dvakrát vedli, ale až 25 sekund před koncem normální hrací doby si Leoš Čermák vynutil prodloužení.

O zisku druhého bodu poté musely rozhodnout nájezdy, ve kterých se dvakrát nemýlil Petteri Nummelin, zatímco na české straně se prosadil jen Jakub Klepiš.

Čeští hráči nastoupili k zápasu čtyři hodiny po příletu do finské metropole. V úvodu to ale na jejich výkonu nebylo poznat. Hned po 26 sekundách byl vyloučen domácí Lehtonen a Blaťák jeho faul potrestal přesnou střelou od modré, kterou gólman Riksman neviděl přes dobře clonícího Kumstáta.

Petr Kumstát se raduje z prvního českého gólu.
Petr Kumstát se raduje z prvního českého gólu.


Obránce ruské Ufy se tak ve svém 50. startu v národním týmu dočkal premiérové branky.

Následně dostali Češi ještě jednu početní výhodu, při které ovšem zahrozil Pirnes. Poté putovala na trestnou lavici postupně čtveřice českých hráčů a Finové se tak trvale usadili v útočném pásmu.

Při Ševcově vyloučení měl sice příležitost v rychlém brejku Hořava, při Kutlákově trestu už však domácí vyrovnali. Mensator pouze vyrazil Nummelinovu střelu od modré a Kapanen puk pohotově dorazil.

Přidat druhou branku mohl osamocený Hahl, jenž ale nemířil přesně. Podobně dopadl na druhé straně po rychlém protiútoku i Kumstát. I nadále ale byli aktivnější Seveřané. Dokonce ve vlastním oslabení jel na Mensatora osamocený Hyvönen, ale karlovarský gólman jeho pokus zlikvidoval. Úspěšně vyšel i ze soubojů s Kapanenem a Pirnesem.

Češi měli sice velký problém s aktivním přístupem soupeře, který se snažil napadat jejich rozehrávku už v útočném a středním pásmu, přesto se dostali opět do vedení. Ojedinělou akci proměnil v druhý gól Klepiš. Na obrazu hry se ale nic nezměnilo.

Finsko bylo i poté lepší a při Čáslavově vyloučení, již druhém v zápase, se dočkalo vyrovnání. Laamanenovu velkou šanci ještě Mensator lapačkou vyrazil, dvě vteřiny před návratem pardubického beka na led jej ale prostřelil Hyvönen. A s Českem mohlo být ještě hůře, ovšem Immonen o pár okamžiků později trefil jen tyč.

Jedinečnou šanci dostat se opět do vedení měli Růžičkovi svěřenci na začátku třetí třetiny, kdy hráli 34 vteřin přesilovku pět na tři. V jejím průběhu však na Riksmana vůbec nevystřelili.

Při pokračující klasické výhodě poté dobrou příležitost k zakončení prováhal Marek. Mnohem lépe si na druhé straně vedl osamocený Santala, jenž střelou z prostorů mezi kruhy zajistil v 50. minutě Finsku poprvé v duelu vedení.

Češi však nesložili zbraně. Vyrovnat mohl po Markově přihrávce Rolinek, Riksman se stihl přesunout a betonem jeho střelu vyrazil. Opora helsinského Jokeritu se ve své domovské hale vyznamenala i v 55. minutě proti Hořavovi.

V závěru ale Růžička odvolal Mensatora a Čermák při power play 25 vteřin před koncem normální hrací doby vyrovnal. Muselo se tak prodlužovat.
V 63. minutě byl vyloučen kapitán Čajánek, trojice jeho spoluhráčů se ale ubránila.

O vítězi zápasu tak rozhodly samostatné nájezdy. A konkrétně čtvrtá série, kdy se podruhé prosadil Nummelin. Klepiš, jenž byl jediným českým úspěšným exekutorem v základní trojici nájezdů, podruhé recept na gólmana soupeře nenašel.

Trenér Vladimír Růžička byl i přes porážku spokojen s přístupem svých svěřenců a cenil si toho, že hráli s maximálním nasazením.

"Měli jsme dobrý začátek. Samozřejmě jsme dělali spoustu chyb v obranném pásmu, měli jsme vysoký počet vyloučených a dostali dva góly v oslabení, které jsme hráli špatně," řekl Růžička novinářům.

Spokojen byl s počtem střel i řadou šancí, které si čeští hráči vytvořili.

"A byly poměrně tutové. V posledních dvou minutách jsme soupeře zmáčkli a podařilo se nám vyrovnat. Šest na pět jsme sehráli výborně a bylo dobré i to, že když nám jednou vyhodili puk, tak jsme nezazmatkovali, zavezli ho zpět a opět to rozehráli.

Bylo to samozřejmě i o štěstí, klidně jsme mohli inkasovat," uvedl Růžička, který po úterní výhře nad Slovenskem vedl národní tým při své obnovené premiéře podruhé.

Prohra v penaltách jej tolik nemrzela.

"Na to, že je to vlastně první zápas a začínáme, tak jsem spokojen. Kluci hrabali a o tom to je. V penaltách se to vždy k někomu přikloní, my dali jen jeden gól a oni dva. O to byli lepší," uznal český kouč.

Nelíbil se mu však vysoký počet vyloučených. Češi dostali devět menších trestů.

"To je moc. Musíme se snažit hrát v pěti. Vyloučení stojí moc sil a musíme se toho vyvarovat," řekl Růžička. Kritizoval i to, že někteří hráči reagovali zejména v druhé třetině podrážděně na výroky rozhodčích.

"To musí skončit a budu to nekompromisně požadovat. Diskuze hráčů s rozhodčími nebude přicházet v úvahu. Dnes jsem to ještě nechal, ale už brzo zakročím," řekl Růžička.


Výsledek
:

Finsko - Česká republika 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kapanen (Nummelin), 39. Hyvönen (Hahl, Pyörälä), 50. Santala (Sailio, Mäntymaa), rozhodující nájezd Nummelin - 2. Blaťák (Skuhravý, Hořava), 33. Klepiš (Kutlák), 60. Čermák. Rozhodčí: Persson, Vinnerborg (oba Švéd.) - Kekäläinen, Tervo (oba Fin.). Vyloučení: 7:9. Využití: 2:1. Diváci: 7120.

Finsko
: Riksman - Nummelin, Lehtonen, Jokela, Välivaara, Laamanen, Puistola, Malmivaara, Mäntymaa - Kallio, Pirnes, Kapanen - Haataja, Immonen, Pihlman - Hyvönen, Hahl, Pyörälä - Petrell, Santala, Hytönen (41. Sailio). Trenéři: Jukka Jalonen, Risto Dufta a Timo Lehkonen.

Česká republika: Mensator - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Kutlák, Ševc - Irgl, Vašíček, Čajánek - Čermák, Marek, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Hořava - Klepiš, Vampola, Nedorost.
Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud