Michal Koštuřík
31. března 2009 • 15:33

Prusek jako trojka? Asi ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V boji o místo v brance českého týmu na mistrovství světa přituhuje. V nominaci doufá také Martin Prusek, opora Dinama Riga. Právě on by měl nastoupit jako jednička v pátek v přípravném duelu ve Skalici proti výběru Slovenska.



K reprezentaci, která od včerejška trénuje v Brně, se naopak stále nepřipojili nemocný útočník Klepiš a také Jágr, který trénuje v Rusku.

Vokoun, Kopřiva, Mensator. To je ideální sestava brankářů, která se trenérům během sezony rýsovala. Ale pozor, mazák Prusek není v přípravě do počtu. I on sní o cestě do Švýcarska. „Šanci mám. Ale záleží na mých výkonech v kempu. A také na tom, zda bude k dispozici Tomáš Vokoun z NHL,“ uvědomuje si třiatřicetiletý gólman.

Vzal by případně na šampionátu i roli trojky? Tím si není jistý. Na roli nevyužitého muže v pozadí si připadá příliš starý. „Už jsem to zažil. Není to moc příjemné,“ přiznává. „Nechci si klást žádné podmínky. Nicméně je to nevděčná pozice. Třetí brankář není s týmem tak spjatý jako ti první dva.“

Prusek zatím nominaci neřeší. Bude se prostě snažit, aby kouče Růžičku přesvědčil, že si zaslouží větší důvěru. První šanci dostane už v pátek ve Skalici. V sobotní odvetě, která se hraje v Trenčíně, by měl chytat jeden z dua Kopřiva-Štěpánek.

Právě přítomnost vítkovického mladíka Jakuba Štěpánka v kempu hvězdu lotyšského účastníka KHL překvapila. „To bych teda nečekal,“ pousmál se Prusek, který během sezony na reprezentaci nemyslel. Až ke konci základní části dostal avízo, že by se mohl dostat do úvodní nominace před mistrovstvím. A tak se začal rvát o to, aby v mužstvu vydržel až do odletu na šampionát.

Startoval by na něm stále jako hráč Vítkovic, který v Rize hostuje? V tom sám nemá jasno. „Kluby se domlouvají na odstupném,“ informuje aktuální stav věci. „Byl bych rád, kdybych v Rize zůstal. Vítkovice oznámily, že jejich jedničkou je Štěpánek,“ připomíná přetlak v ostravském brankovišti. V lotyšské metropoli je spokojený, slovenský expert Šupler mu věří. A Prusek se mu odvděčuje kvalitní prací.

Podceňovaný celek dotáhl až do play off , v němž Rigu zastavilo nabité Dynamo Moskva s Čechy Rachůnkem a Čajánkem. „Oba hráli výborně. Karel Rachůnek patří mezi nejlepší beky soutěže,“ říká. V sérii jej zlobil také centr Petr Čajánek.

„Známe se dlouho. Je vidět, že v ničem neubral. Ten jeho přehled a nahrávky…“ pokyvuje uznale hlavou s tím, že očekával postup moskevského velkoklubu do finále. S oběma krajany se zřejmě potká příští týden, kdy se mají Vůjtkovi chráněnci připojit k reprezentaci.„Chceme, aby se s námi sklouzli aspoň párkrát na tréninku,“ nastiňuje asistent Josef Jandač.

S jiným protihráčem z ruské superligy se však možná Prusek hned tak nepotká. Jakuba Klepiše z Omsku stále trápí nemoc, má podstoupit další vyšetření krve. Jeho nástup k týmu není jistý. V Brně naopak včera trénoval centr Jaroslav Hlinka.

Do zápasů na Slovensku nezasáhne. Ve středu, kdy národní tým vyráží do Skalice, odjede útočník švédského Linköpingu zpět do Prahy. „Měl bych hrát až v další přípravě v Německu,“ potvrzuje Hlinka, místo něhož se na středečním tréninku připojí k týmu Tomáš Netík.

V jakém složení včera reprezentace trénovala?
Kopřiva, Prusek, Štěpánek – Platil, Blaťák, Čáslava, Nosek, Krstev, Barinka, Sičák, Gulaši – Nedorost, Čermák, Horna – Kvapil, Mikeska, Květoň – Köhler, Kašpařík, Jánský - Lukeš, Vampola, Netík.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud