6. října 2008 • 19:25

Sparta nestačila na Vítkovice

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vítkovic zvítězili v dnešním utkání 12. kola extraligy nad pražskou Spartou 4:1 a po sedmé výhře za sebou se posunuli do čela extraligy o bod před dosud vedoucí Slavií.



Ta totiž zaváhala v Kladně. Dvěma góly se podílel na tříbodovém zisku Ostravanů útočník Viktor Ujčík, který v minulosti oblékal i dres Sparty.

Ostravské mužstvo začalo před více než sedmitisícovou návštěvou velmi aktivně a ve 4. minutě měl Duba v brance Sparty hodně práci. S Klimkovou bekhendovou střelou i s tvrdým Stehlíkovým příklepem si ale poradil. O chvíli později jej už Svačina zaskočil, nicméně brankáři Sparty pomohla tyč.

Hlasy trenérů
Alois Hadamczik (Vítkovice):
"Z obou stran to byl výborný hokej. Zlomovým momentem byla hned úvodní dvojnásobná přesilovka Sparty, kterou hosté nevyužili, a Ujčík dal gól z penalty. Vytvořili jsme si více šancí a byli jsme o krok lepší."

František Výborný (Sparta): "Vítkovice dnes věděly, o co jim jde. Soupeř byl lepší v přesilových hrách a i to dnes hrálo důležitou roli. My jsme sice v přesilovkách taky měli šance, ale nedostali jsme se k odraženým pukům. Vítkovice naopak naše chyby trestaly a vyhrály zaslouženě."

Domácí převahu přerušily až dvě vyloučení, které ale hosté nedokázali potrestat. Naopak z trestné lavice naskakujícího Klimka poslal Petrovický do samostatného úniku a Kratěna si musel pomoci faulem. Nařízené trestné střílení Ujčík blafákem po ledě proměnil a poslal Vítkovice do vedení.

I ve zbytku úvodní třetiny se do šancí dostávalo daleko více domácí mužstvo než hosté ze Sparty. Sparťanská obrana v čele s gólmanem Dubou ale největším příležitostem Kvapila i Ujčíka odolala. Až ke konci první dvacetiminutovky se začali do zajímavých příležitostí dostávat i hosté.

SOUHRN ZÁPASŮ 12. KOLA O2 EXTRALIGY

V 15. minutě málem Procházka zaskočil Pince ranou ze středního pásma, skákající kotouč však orazítkoval pouze tyč. V závěrečných minutách úvodní části sparťanská aktivita gradovala, půl minuty před sirénou však přišla pro Pražany studená sprcha. Svačina projel celým hřištěm, protáhl se kolem Černoška a kličkou po ledě překonal i Dubu.

Pěknou šanci na zvýšení nachytal ve 23. minutě Burgerovi Petrovický, ale vítkovický ostrostřelec finální přihrávku promáchl. Poté se brankově připomněli hosté. V přesilové hře zachytil Langhammer Svačinovu rozehrávku a propálil Pince. Vítkovice však kontaktní branka nerozhodila a i s pomocí přesilových her byli Ostravané častými návštěvníky v obranném pásmu Sparty. Střely většinou od modré čáry ovšem úspěch neměly.

Krátce po polovině zápasu nabídl rozhodčí Hribik dvojnásobnou přesilovku i domácímu mužstvu a Vítkovice s ní naložily o poznání lépe než v úvodu utkání Sparta. Jurečka si vyměnil od modré čáry kotouč s Burgerem a poté tvrdou ranou našel mezeru v Dubově výstroji. Závěrečné minuty prostřední části přinesly velké množství rychlých brejků na obě strany a naplněná ČEZ Aréna bouřila. Proti Dubovi však neuspěli Kvapil, Roman ani Petrovický se Štefankou, na druhé straně Pinc překazil šanci Brošovi s Kratěnou.

Zřejmě poslední příležitost k vyrovnání se Spartě naskytla v úvodní desetiminutovce závěrečné třetiny. Hosté sehráli dvě přesilové hry, které ovšem vyzněly do ztracena. Posledních deset minut zápasu už patřilo domácím. Po několika prvních výpadech se zničehonic objevil v obranném pásmu Sparty s kotoučem Ujčík a trefil se pod Dubovu vyrážečku.

V ten moment v ČEZ Aréně naplno propukly oslavy vítkovického vítězství. Domácí si ještě v závěru zápasu vytvořili v přesilovkách několik brankových příležitostí, které už ale nevyužili. To však Vítkovice zcela jistě nemrzí, neboť díky klopýtnutí Slavie poskočil modrobílý tým na špici tabulky.

Vítkovice Steel - Sparta Praha 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 8. Ujčík z trestného střílení, 20. Svačina, 33. Jurečka (Burger), 54. Ujčík (Roman) - 26. Langhammer (L. Procházka). Rozhodčí: Hribik - Čížek, R. Prchal. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7135.

Vítkovice: Pinc - Jurečka, M. Barinka, Kuboš, Stehlík, Trnka, Krstev - Petrovický, Burger, Štefanka - Ujčík, Šimíček, Svačina - Treille, R. Hruška, Krenželok - Kvapil, Roman, Klimek. Trenéři: Hadamczik, Konečný a Moták.
Sparta Praha: Duba - Černošek, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, L. Procházka - Látal, D. Výborný, Ručinský - Dragoun, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Podlešák - Mrňa, Hrdel, Hromas. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud