19. prosince 2011 • 13:10

Chystá se velká změna, extraliga se chce zavřít. Jen 2 kluby proti?

Autor: fan, mir
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej se dnes probudil do zásadního dne. Ve vzduchu je totiž klíčová otázka budoucnosti nejen nejvyšší soutěže, ale i první ligy. Ve hře je uzamčení extraligy. Šéfové a manažeři klubů elitní čtrnáctky se sjeli do Velké Bíteše k zásadnímu jednání. Podle informací deníku Sport je uzavření extraligy na spadnutí.



V restauraci U Raušů, kde vznikají zásadní rozhodnutí v rámci českého hokeje, se jedná od 11 hodin. Ale podle Sportu funkcionáři klubů dorazili na místo už s ujasněným názorem.

Hned dvanáct klubů by se mělo vyslovit pro zakonzervování elitní domácí ligy, pouze dva týmy by měly být proti. Nesouhlasně ohledně zavedení novinky se už před pár dny vyslovila Sparta a druhým „protestujícím“ je údajně Kometa Brno.

Žhavá a v tuto chvíli nejpravděpodobnější vize extraligových bossů má být následovná: zabouchnutí vrat mezi hokejovou smetánku od sezony 2012/13 s tím, že spolek TOP 14 doplní vítěz první ligy.

Pravděpodobně tedy Ústí nad Labem, či Chomutov, dva velcí favorité druhé nejvyšší soutěže. Jinými slovy: na podzim se těšte (anebo „těšte“) na soutěž s 15 týmy.

Chystaná novinka, na níž v pátečním vydání upozornil deník Sport, vyvolává v hokejovém hnutí obrovské vášně. A zatím se zdá, že vedle skupiny zastánců zásadního projektu je mnohem víc těch osobností, které si přechod na v Česku nezvyklý model nedovedou představit.

Z logiky věci vyplývá, že nejvíc o uzavření bojují kluby, namočené do spodních vod extraligy. Tedy Karlovy Vary či Mladá Boleslav.

Českobudějovický útočník Aleš Kotalík právě otevírá skóre zápasu se Slavií.Foto Michal Beránek (Sport)
„Extraliga velmi citlivě vnímá to, že následující dva tři roky budou pro český sport ekonomicky nesmírně náročné. Kluby řeší, aby příští sezony vůbec přežily… Bude zle. Hlavní důvod toho, o čem se bavíme, je to, aby extraligu hrál ten, kdo na ni má. Není to nic namířeného proti první lize. Základem je, aby extraligové kluby přežily svoji existenci. Nechci mluvit za kolegy, ale jednoznačně cítím snahu všech klubů dohodnout se,“ tvrdil už před víkendem karlovarský GM Miroslav Vaněk.

Jeho vyjádření rozlítily například Aloise Hadamczika, kouče národního týmu. Ten považuje snahy o monopolizaci extraligy za hrobařské pro český hokej a Vaňka viní z osobního prospěchářství.

„On (Vaněk) je jeden z těch, kteří se bojí pádu z extraligy. Boleslav se teď zvedá a co kdyby tam on spadl? Co kdyby neměl práci? Takhle má klid, mediálně známé zaměstnání, dobře ohodnocené. Tak co by se bál? Ale hráč se taky přece musí bát, že ho vymění. On se bojí, že mu tým půjde níž a níž a jak na to zareaguje? Uzavře to. Jako alibi pak řekne, že bude budovat tým. Než ho dobuduje, má důchod a je konec,“ prohlásil Hadamczik.

Marek Melenovský uniká Milanu GulašoviFoto ČTK
Také komentátor ČT Robert Záruba, v hokeji uznávaná persona, se nedokáže ztotožnit s uzamčením extraligy. „Připadá mi to jako snaha zajistit si nesmrtelnost, ale jen pro vyvolené. A to podle mě znamená absolutní nesmysl. Ke sportu patří úspěch a stejně tak i neúspěch. Aby mohl být úspěch, musí existovat jeho obrácená strana. Pokud někdo chce neúspěch ze sportu odstranit, popírá podle mě základní smysl, jak se v Evropě na sportovní soutěže díváme,“ míní Záruba.

Pokud hlasování projde a extraliga se uzavře, hokejová elita ještě vyhráno nemá. Verdikt musí v červnu odhlasovat volební svazová konference, přes 60 delegátů.

Jednání ve Velké Bíteši se zřejmě potáhnou do pozdních odpoledních hodin. Kluby řeší i to, zda kvůli avizovanému státnímu smutku přesunout nejbližší extraligová kola.

Uzavření extraligy je na spadnutí.
Uzavření extraligy je na spadnutí.


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
7
Finále
Články odjinud


Články odjinud