Květoslav Šimek
31. ledna 2012 • 14:23

Hokejisté Vítkovic marně lákali do týmu Rostislava Olesze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohla to být přestupová bomba! Útočník Rostislav Olesz (26 let) zpátky v mateřských Vítkovicích. V NHL za Chicago Blackawks momentálně nehraje a než se trápit na farmě v Rockfordu, byl by hvězdou extraligy. Podobně jako Aleš Kotalík v Českých Budějovicích. Jednání s Oleszem ovšem padla ještě před vypršením přestupního termínu.



„Ano, uvažovali jsme o tom, bohužel ta jednání padla hodně rychle,“ říká generální manažer vítkovického týmu Petr Husička. „Rosťa nehraje tam, kde by sám chtěl, proto jsme o této variantě uvažovali. Bylo by to lepší pro něj, pro náš tým a také pro reprezentaci. S Lojzou Hadamczikem jsem se o tom bavili, i jemu by Rosťův návrat pro národní tým pomohl.“

Právě pod vedením kouče Hadamczika získal Olesz bronz na mistrovství světa do dvaceti let (2005) a bronz na olympiádě v Turíně (2006). A současný reprezentační kouč také Olesze v jeho 15 letech a 3 měsících ve Vítkovicích nominoval k jeho premiérovému extraligovému zápasu (hned si připsal bod za asistenci). A vedl jej i proti Spartě v extraligovém finále 2001/02. I Hadamczik by Oleszův návrat do Evropy přivítal.

Rostislav Olesz v dresu Floridy PanthersFoto ČTK foto
V roce 2004 si Olesze vybrala Florida ze 7. místa vstupního draftu, před ním byli hvězdní Ovečkin a Malkin. Za šest let ovšem s Floridou závratných výsledků nedosáhl a šestiletá smlouva na 18,75 milionů dolarů také často byla terčem kritiky.

I proto Olesz před sezonou přivítal stěhování do Chicaga. „Velmi příjemná změna, už jsem ji potřeboval a hodně se na nový klub těším,“ říkal v rozhovoru pro Sport říká bývalý vítkovický útočník.

Jenže za Chicago v letošní sezoně nastoupil jen k šesti zápasům, nepřipsal si žádný bod. A vedení klubu jej poslalo hrát na farmu za Rockford IceHogs. Tam se Oleszovi daří, v průměru si drží bilanci bod na zápas (25 zápasů/ 10 gólů+15asistencí). Na pozvánku do prvního týmu však čeká marně.

I proto zástupci Vítkovic jednali o jeho návratu. „Ale padlo to hodně rychle, Rosťa má dlouhodobou smlouvu, nebylo v možnostech klubu se domluvit,“ dodal Husička.


Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud