Květoslav Šimek
20. srpna 2013 • 05:00

Málem uhořel, teď se snaží o návrat. Smutný osud syna legendy Rusnáka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nosí slavné jméno, ale osud jej rozhodně nešetří. Ondrej Rusnák, syn kapitána československých mistrů světa z roku 1985, v deseti letech málem uhořel. Ve dvaceti musel kvůli komplikovanému zranění kolene z mistrovství světa juniorů na dva roky hokeje nechat. Nevzdal se... Momentálně je na zkoušce ve Vítkovicích.



Dárius Rusnák patří mezi legendy československého hokeje. Jeho čtyřiadvacetiletý syn Ondrej zatím spíš než se soupeři bojuje s ranami osudu. „Zažil jsem toho už dost, tak doufám, že jsem si to na dalších padesát roků vybral,“ usmívá se urostlý útočník.

Do Vítkovic přišel z Dukly Trenčín na zkoušku, v přípravě zatím odehrál tři zápasy a připsal si dva body (1+1) proti Francii.

Chce uspět, Ondrej Rusnák si ale váží už jen toho, že hokej vůbec může hrát. Není divu, dvě těžká zranění už jej o vrcholový sport málem připravila. V deseti letech málem uhořel. „Takové dětské hraní, akorát že s benzinem,“ vrací se k nešťastnému zážitku. „Byli jsme na chalupě s bratrancem a zkrátka to bouchlo… Stalo se. Bratranec byl v pohodě, já jsem byl rád, že jsem si rukou stačil zachránit oči. Byl jsem popálený na dvaceti procentech těla.“

K hokeji se tehdy vrátil docela rychle. Nehrál jen tři měsíce, ale kvůli sérii plastických operací přišel o několik letních příprav. „Všechny plastiky se dělaly přes léto, takže další tři, čtyři roky jsem nemohl běhat tolik, co ostatní kluci. Ale je to v pohodě, handicap už je jenom vizuální.“

Další nepříjemné zranění přišlo na mistrovství světa juniorů v roce 2009 v Kanadě. Slovenský tým tehdy ve čtvrtfi nále vyřadil Američany (4:3) a nakonec skončil na šampionátu čtvrtý. Rusnák v průběhu zápasu s USA skočil do střely obránce Iana Cola. „Puk mě trefi l do čéšky, posunul ji a biomechanika kolena byla poškozená,“ líčí.

„Po dvou operacích jsem ještě další sezonu zkoušel hrát, ale bylo to přes bolest, nešlo to. Naštěstí mi kluci ve Slovanu poradili, že na podobné operace je šikovný pan doktor Holibka z Olomouce. Díky němu jsem se vrátil. Ale nakonec mi to museli celkem čtyřikrát napravovat, dva roky jsem nehrál.“

Koleno dal dohromady, ovšem dvouletá pauza jej přibrzdila. „Stalo se mi to v dost důležitém věku, kdy se hokejista vyvíjí a jde dopředu. Dva roky mi chybí,“ vypráví vyrovnaně Rusnák. Po operacích se vždycky nejdřív musel znovu naučit chodit. Pak se pustil do studií na Přírodovědné fakultě v Bratislavě, aby měl, jak sám říká, nějaká zadní vrátka. Loni uspěl na zkoušce v Trenčíně, odehrál tam slušnou sezonu. „A teď chci jít zase dál, chci zabojovat o lepší ligu. Proto jsem na zkoušce ve Vítkovicích,“ vysvětluje.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud