Miroslav Horák
12. září 2014 • 04:59

Začíná extraliga! Proč mají sudí čísla? Co vysílá televize? Jak se mění pravidla?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak už dnes na viděnou na stadionech! Extraligový hokej zavírá vrata za prázdninami, svým fanouškům ukončuje nekonečné čekání na žádoucí dávky adrenalinu. Elitní tuzemská soutěž možná nepatří k absolutnímu evropskému TOP, svůj půvab však má. Co všechno byste měli vědět před jejím rozjezdem? Deník Sport přináší 7 otázek a odpovědí.



Co je největší změnou?

Jednoznačně nová pravidla, od jejichž zavedení se očekává zásadní dopad na hru. Předně se rozšířila koncová pásma, každé je nyní delší o 1,5 metru, novinku vítají zejména týmy schopné udeřit v přesilovkách. Velkou proměnou prochází prvek zakázaného uvolnění. Tzv. hybridní icing by měl vyrušit pískání některých typů nahození přes červenou čáru. Pokud bude na zadní mantinel podle posouzení sudích dojíždět jako první útočící hráč, hra bude pokračovat bez přerušení.

Nová hokejová pravidla zvyšují nároky na rozhodčí
Video se připravuje ...

Mění se herní jízdní řád?

Vše zůstává při starém: základní část s 52 koly, předkolo play off pro týmy na 7.–10. příčce, následné play off elitní osmičky, play out pro čtyři nejhorší a čtyřčlenná baráž dvou odpadlíků se dvěma fi nalisty první ligy. Zůstávají klasické pátky a neděle s vloženými úterky, občas středou kvůli reprezentaci. Kluby vesměs nehýbají s tradičními začátky svých duelů, pouze v neděli si některé předsouvají starty do odpoledních hodin kvůli příslibu větší návštěvnosti. Třinec bude na konci víkendu začínat vždy v 15 hodin, v Karlových Varech hodí buly o půl hodiny později. Ostatní týmy se rozhodnou podle situace.

Páteční Sport Magazín: Soupisky, novinky i program extraligy
Video se připravuje ...

Co si vydupali rozhodčí?

Přáli si větší anonymitu, dostali ji. Ale za to se výměnou od sboru rozhodčích očekávají plnohodnotnější výkony. Po vzoru NHL a už i KHL dresy arbitrů opouští jmenovky, muži v zebřím hávu budou mít na zádech pouze číslo, po celou sezonu stejné. Pokud diváci přeslechnou hlášení moderátora o jménech rozhodčích daného duelu, hůře se jim budou hodnotit verdikty hokejových policistů.

Roste komfort pro diváky?

Částečně ano. Víceméně všude se snaží vylepšit zázemí pro samotný sport i fanouškovskou obec, aby zážitek ze sportu byl co nejsilnější. Kus práce odvedli v Hradci Králové, snaží se v Mladé Boleslavi, v Litvínově, ale cenu za proměnu roku získává Třinec, jenž se z omšelé staré budovy nastěhoval do nového moderního stánku. Vždy ambiciózní Oceláři si od nového domova slibují vybudování hokejové pevnosti, jež bude základem útoku na titul.

Jak to bude s přenosy v televizi?

V každém kole v ČT poběží přímý přenos jednoho utkání, studio Buly zpravidla začne v 18 hodin, na první vhazování dojde 20 minut poté. Stejně jako v minulosti přijdou živé vstupy z ostatních duelů a po skončení vybraného duelu přijdou na řadu sestřihy z ostatních bitev. Hned první vysílané střetnutí je ale teoreticky ohrožené, v případě prodloužení tenisových mačů Davis Cupu z Paříže by se zápas Třinec-Pardubice na kanále ČT sport nemusel vysílat od začátku. Úvodní přenosy – 1. kolo, zítra: Třinec-Pardubice (18.20), 2. kolo, neděle: Kometa-Zlín (17.20), 3. kolo, úterý: Plzeň-Karlovy Vary (18.20), 4. kolo, pátek: Mountfield HK-Pardubice (18.20).

Co chystá web iSport.cz?

Jak už jste v minulé sezoně zaregistrovali, internetový server deníku Sport přináší z každého extraligového souboje videosestřihy, v novém ročníku tomu nebude jinak, včetně možnosti zhlédnout klíčové momenty už během utkání, nově pak budou tyto příspěvky okomentované.

Pokračuje Fantasy extraliga?

Samozřejmě. Jediná oficiální hra hokejové extraligy je tu se svým druhým pokračováním. Na již důvěrně známé adrese www.isport.cz/fantasy se od začátku týdne můžete přihlásit a znovu soutěžit o skvělé ceny. Vítěz oblíbeného klání získá 100 000 korun, stříbrná a bronzová pozice v originální internetové řeži vynese televizi v hodnotě 30 tisíc. O další hodnotné ceny se v doprovodných bitvách svede boj každý týden.

Listina sudích pro sezonu 2014/15:

Hlavní:

2 Robert Čech
3 Martin Fraňo
4 Oldřich Hejduk
5 Pavel Hodek
6 Martin Homola
7 Tomáš Horák
8 René Hradil
9 Jan Hribik
10 Petr Lacina
11 Pavel Mikula
12 Roman Mrkva
14 Alexander Pavlovič
15 Vladimír Pešina
16 Roman Polák
17 Jakub Smitka
18 Štěpán Souček
19 Roman Svoboda
20 Vladimír Šindler
21 Robin Šír
22 Tomáš Turčan
23 Petr Úlehla
24 Radek Wagner

Čároví:

25 Stanislav Barvíř – 27 Petr Blümel, 26 Jaromír Bláha – 51 Josef Špůr, 28 Tomáš Brejcha – 49 Libor Suchánek, 29 Jaromír Bryška – 48 Přemysl Skopal, 30 Jiří Flegl – 47 David Polonyi, 31 Jakub Frodl – 36 Petr Charvát, 32 Jiří Gebauer – 43 Vít Lederer, 33 Tomáš Gerát – 35 Daniel Hynek, 34 Marek Hlavatý – 52 Rudolf Tošenovjan, 37 David Jelínek – 46 Tomáš Pešek, 38 Milan Jindra – 54 Michal Zíka, 39 Lukáš Kajínek – 53 Kamil Zavřel, 40 Milan Kis – 44 Ladislav Lučan, 41 Vít Komárek – 45 Jiří Ondráček, 42 Miroslav Lhotský – 50 Jiří Svoboda.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud