16. září 2016 • 13:58

Ružička proti Třinci. V přípravě za něj válel, dřív ho tam neměli rádi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlastní fanoušci ho neměli rádi, před dvěma lety jej vypískali během extraligového finále. Obraz Štefana Ružičky v očích třineckých příznivců nezměnilo ani toto léto. Spíš naopak. Za Oceláře v přípravě válel a dával góly, bojoval o smlouvu, jenže tu pak nepodepsal a týden před začátkem soutěže klubu nečekaně zamával. Dnes večer vyjede na led proti němu v dresu Sparty.



Když přijel Štefan Ružička poprvé do sídla Sparty, zaparkoval auto bez váhání na místo vyhrazené jejímu majiteli. Proč týden před začátkem soutěže kývl na nabídku rivala, když celé léto mermomocí usiloval o smlouvu v Třinci, taky nevysvětlil. Prostě se o tom nechce bavit. Tečka.

Pochopit myšlení i některá rozhodnutí slovenského útočníka občas nebývá snadné, ale hokejista je to výborný. I když poslední sezonu kvůli vlastním podnikatelským ambicím vynechal a dal si pauzu, v Česku se o něj před několika dny přetahovaly dva špičkové týmy.

Proč? Protože je schopný nastřílet přes dvacet branek za sezonu a v klíčových zápasech může být rozdílovým hráčem. V úvodních třech kolech sice gólově mlčel (0+1), jenže Sparta šlapala. Z ledu soupeřů si přivezla sedm z devíti bodů a má navzdory nepříjemnému losu čelo soutěže i Třinec na dosah.

Otázka, zda Ružička střelecké mlčení utne dnes večer, bude pikantním zpestřením šlágru 4. kola. Sparta totiž hostí Oceláře a slovenský bombarďák nastoupí v jejím elitním útoku.

„Nehecujeme ho, zatím o tom nepadlo slovo. Ale doufám, že před zápasem všem řekne, jakou vypisuje do kabiny svačinku. Možná nám o Třinci i něco prozradí, třeba jak hraje oslabení,“ usmívá se nyní nejproduktivnější útočník Sparty Tomáš Netík.

Ružička před zápasem mluvit nechtěl

Ružička před zápasem veřejně mluvit odmítl. Vzkázal, že nevidí důvod, proč by měl teď poskytovat rozhovory, o Třinci se nechce bavit tím spíš. Takový zkrátka je. Možná proto mu třinečtí fanoušci nepřišli na jméno a jejich sympatie v jednu chvíli dokonce ochladly do úplného extrému. Během extraligového finále s Litvínovem na něj pískali, přitom byl druhým nejproduktivnějším hráčem.

Když poté ve třiceti letech ukončil kariéru, nebylo to naposledy, co Třinec překvapil. Před začátkem letošní letní přípravy se Ocelářům sám od sebe ozval. „Že by měl zájem restartovat kariéru,“ líčí generální ředitel klubu Pavel Marek. „Že ještě není tak starý a rád by zase hrál. Připravený byl výborně. Dokonce bych řekl, že lépe než při své první misi u nás.“

Trenér Vladimír Kýhos zkoušku Ružičky dovolil. Neřešil, jak ho přijmou fanoušci. „Nevím, čím diváky dřív tak popudil,“ říkal třinecký trenér. „Prošel KHL, teď rozhodně kvalitu ukázal. Slyšel jsem, že nebruslí, ale to mi nepřišlo. Byl připravený. Technický hráč, uměl se prosadit.“

V přípravě byl Ružička znovu druhým nejproduktivnějším hráčem Třince. V 9 zápasech nasbíral 7 bodů (3+4), Kýhos jej chtěl. Zdálo se, že i fanoušci s ním přestávají mít problém. Jeho jméno dokonce po několika vydařených akcích skandovali. Jenže na finální podobě smlouvy se klub se slovenským útočníkem nakonec nedohodl. Těsně před startem extraligy se domluvil na angažmá ve Spartě. Údajně i proto, že mu v Třinci nabízeli smlouvu závislou na počtu odehraných zápasů.

V Praze dostal lepší nabídku. „To jsou interní věci, tohle bych nerad komentoval,“ říká Marek. „Ale nabízené podmínky samozřejmě hrají u hráčů roli. Se Štefanem jsme se rozešli v dobrém. Ani mě nepřekvapilo, že o něj byl zájem i jinde. Je to kvalitní hráč.“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud