29. listopadu 2016 • 14:50

Jestřábí oko v extralize? Zbožné přání, na stadionech chybí technika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezvyklá situace z nedělního zápasu Komety Brno proti Chomutovu, během něhož rozhodčí po odvysílání záznamu sporné situace na kostce nad ledem zrušili nesprávně nařízené vyloučení, přiživila debatu o potřebě tzv. jestřábího oka v Tipsport extralize. Zároveň vešel ve známost jeden paradox: rozhodčí, přestože se nakonec v Brně dobrali ke správnému verdiktu, svým postupem formálně chybovali. Neměli na obrázky na kostce dát.



Na výsledek zápasu Brna s Chomutovem (3:0) nemělo krátké prodlení ve 28. minutě žádný vliv. Domácí právě vstřelili třetí gól, měli hru v moci. Zajímavější tak bude sledovat, jestli se odvolání vyloučení za faul, který se nestal, stane pro hokej v Česku podobným hybným prvkem jako manévrování Seana Averyho z New York Rangers před brankou New Jersey během play off v NHL v roce 2008, na jehož základě došlo k úpravě pravidel o rozptylování brankáře.

V tomto případě by takový vývoj byl základem k zavedení novinky zvané Coach‘s Challenge, tedy šance pro trenéry během zápasů požadovat přezkoumání sporné situace na videu. Tak, jak to právě v NHL nově funguje. „Čím dřív to sem přijde, tím líp,“ řekl po utkání asistent chomutovského trenéra Jan Šťastný.

Kometa Brno - Chomutov: Rozhodčí po zhlédnutí záběrů na kostce odvolal trest
Video se připravuje ...

Hlavní rozhodčí zápasu Robert Čech a Vladimír Pešina sklidili po duelu chválu hráčů i trenérů za to, že po promítnutí záběrů na kostce akurátně zareagovali a vyloučení odvolali. Jejich postup ale čistě optikou pravidel správný nebyl, což o den později potvrdili jak Vladimír Šindler, šéf komise rozhodčích, tak Josef Řezníček, ředitel Tipsport extraligy.

„Rozhodčí by v žádném případě neměli měnit své rozhodnutí jen na základě toho, že je situace promítána na kostce,“ uvedl Šindler. Promítání opakovačky na kostce je již třetím rokem v nejvyšší soutěži povolené, v tom problém není. Herní řád ale zakazuje promítat divákům na stadionech sporné momenty, tedy právě odpískané nebo neodpískané fauly.

„Je samozřejmě možné, aby (rozhodčí) své rozhodnutí změnili na základě porady všech rozhodčích nebo na základě přiznání neprovinivšího se hráče,“ připomíná Šindler. To se ale zřejmě nestalo, protože rozhodčí napřed na protesty brněnských hráčů reagovali potvrzením vyloučení a odesláním beka Tomáše Malce na trestnou lavici. Až po druhém opakování záznamu a silné nevoli diváků se znovu sjeli do svého půlkruhu a verdikt změnili do správné podoby.

Jestli to bylo skutečně pouze na základě sledování záznamu, nebo třeba na popud čárového rozhodčího, který situaci sám viděl lépe než hlavní, nemají rozhodčí možnost do médií potvrdit ani vyvrátit. „Nemohu s vámi bohužel mluvit, pravidla to neumožňují,“ omluvil se z žádosti o rozhovor rozhodčí Vladimír Pešina.

Na možnost změny rozhodnutí na ledě extraliga pamatuje. „Může se stát, že trest odvolá někdo z hráčů. Žádáme všechny boxy časoměřičů, aby takovou věc oficiálně vyhlásili v hale. Letos se nám už jedna taková věc stala, protože lidi pak neví, pískají na rozhodčí, že něco změnili. Rozhodčí nevypadají v tom nejlepším světle, ale přitom v tom jsou nevinně,“ uvedl Řezníček.

To se ale v Brně nestalo. Ve zmatku, který po odpískání faulu nastal, nestačilo k „přiznání“ chomutovského hráče dojít. Hosté řešili spíš to, jestli rozhodčí neměl zvednutou ruku na základě jiného zákroku, a neodvolal tedy jiný faul, než za který chtěli vyloučit Malce. K tomuto se chtěli v pondělí vrátit, nakonec to ale neudělali. „Neřešili jsme to. Nehráli jsme na Kometě dobře, video nemá cenu řešit,“ podotkl Šťastný.

Co se týká okopírování Coach‘s Challenge, to je zatím výrazně na vodě. Extraliga nemá technické možnosti, aby na každém ze stadionů byla odpovídající technika, rozhodčí mimo led nebo dostatečné množství závěrů z různých kamer. Proto se v české nejvyšší soutěži, stejně jako v žádné jiné evropské lize, zavedení této novinky zatím nechystá.

„Mluvili jsme o tom, ale nedostali jsme se na tak vysokou technickou úroveň. Věřím, že se k tomu v budoucnu propracujeme. Za současných podmínek to ale není realizovatelné,“ řekl už před sezonou Řezníček.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud