Jiří Punčochář
28. listopadu 2016 • 04:57

Sudí zrušili vyloučení po opakování na kostce. Je to lidské, slyšeli chválu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden ze zajímavých momentů v extraligovém zápase mezi Kometou Brno a Chomutovem (3:0) přišel těsně před polovinou duelu. Rozhodčí vylučovali domácího hráče, ale na základě opakování situace na kostce svoje nepřesné rozhodnutí změnili a vyloučení odvolali. Pískot diváků se změnil v souhlasnou reakci, po zápase chválili změnu verdiktu hráči i trenéři.



Chomutovský útočník Martin Šťovíček se ve 28. minutě natahoval před brněnskou brankou do šance, ale manévr nezvládl a upadl. Přestože kolem něho nikdo nebyl, rozhodčí se rozhodli vylučovat a na trestnou lavici odeslali obránce Tomáše Malce.

Ten se neochotně za katr odebral, a nepomohly by vehementní protesty jeho spoluhráčů, kdyby situace neběžela opakovaně na kostce nad ledem. První opakování – zloba diváků, ale arbitři ještě trest potvrdili. Druhé opakování – ještě větší zloba, pískot diváků, další porada v půlkruhu rozhodčích a tentokrát změna. Žádný faul, Malec mohl zpět do hry.

„Jsme lidi, chybu udělá každý. Tomu, kdo chybu uzná, jde jenom zatleskat. To je lidské chování. Když tam faul není, tak přece nepoškodím mužstvo jenom za to, že jsem si něco vymyslel. Když to rozhodčí viděl a zjistil, že faul nebyl, je normální, že vyloučení odvolal,“ hodnotil situaci ze širší perspektivy Vojtěch Němec.

Na rozdíl od některých podobných situací z poslední doby ve fotbale nezměnili rozhodčí svoje stanovisko po „přiznání“ hráče, ale až na základě bouře nevole v hledišti a prohlédnutí opakovačky. Že faul nebyl na ní bylo jasně vidět, spravedlivé by dvě minuty pro Malce nebyly. Soupeře se ani nedotkl.

Bylo odvolání trestu správné i podle pravidel? „Situaci budeme řešit na základě vyžádaných videozáznamů. V současné době nemohu z dostupných záznamů podat stanovisko,“ sdělil v neděli večer v rychlé první reakci Vladimír Šindler, předseda komise rozhodčích.

Kometa Brno - Chomutov: Rozhodčí po zhlédnutí záběrů na kostce odvolal trest
Video se připravuje ...

Hosté, i když přišli o přesilovku, s řešením situace na ledě souhlasili. Víceméně. „V hráčích chceme budovat fair play. Tady jednoznačně hráč šlápl na kotouč, faul nebyl. Jenom chci říct, že když jsme se o tom bavili v šatně, tak údajně rozhodčí vylučoval už za souboj za brankou a měl už údajně zvednutou ruku. Jinak odvolat vyloučení za situaci, o které mluvíme, bylo správné,“ řekl Šťastný.

Situace podle něho potvrdila, že ze zámořské NHL by se do české extraligy dala po variantě prodloužení tři na tři importovat i možnost pro trenéry vyzvat přezkoumání videa, tzv. challenge. „Vidíte, jak rychle se hokej posouvá. Čím dřív to sem přijde, tím líp,“ uvedl Šťastný.

Brněnský trenér Petr Haken s ním souhlasil: „Nikdo není neomylný a chyby děláme všichni. Bylo vidět, že hráč zaškobrtl sám, hráč asi ani sám nevěděl, jestli ho někdo podtrhl nebo ne. Pro rozhodčího šlo o těžkou situaci. Myslím si, že je ideální, když se rozhodčí takhle sjedou a třeba i z pohledu na kostku zjistí, jestli faul byl nebo ne. Taková situace může nastat kdykoliv, i opačně proti nám, a je to férové řešení. Jsem rád, že to tak dopadlo,“ podotkl Haken.

Kometa Brno - Chomutov: Čermák překonal Laca a otevřel skóre, 1:0
Video se připravuje ...

Kometa Brno - Chomutov: Obrovská chyba Laca! Zaťovič střílel do prázdné, 2:0
Video se připravuje ...

Kometa Brno - Chomutov: Zaťovič naservíroval kotouč Vincourovi, ten navýšil vedení na 3:0
Video se připravuje ...

Z V VP PP P Skóre B

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud