1. března 2019 • 21:14

SESTŘIHY: Sparta vydřela dva body, Litvínov šesti góly vyškolil Liberec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Litvínova si ve 49. kole Tipsport extraligy vyšlápli poprvé pod vedením generálního ředitele Jiřího Šlégra na vedoucí Liberec a favorizovaného soupeře v důležité bitvě porazil 6:3. Zlín tři kola před koncem základní částivyhrál potřetí za sebou, tentokrát porazili Chomutov 2:1. Výhry slaví také Kometa, Plzeň, Olomouc, Sparta a Třinec.



Šlégr nabudil Litvínov

Litvínov porazil vedoucí Liberec 6:3, přestože po první třetině prohrával 1:2. Domácí, které vedl ze střídačky po odvolání Milana Razýma poprvé generální ředitel Jiří Šlégr, uspěli po třech porážkách a Bílé Tygry porazili potřetí v sezoně. Třemi body za dva góly a nahrávku k tomu pomohl útočník Lukáš Kašpar, za hosty se dvakrát trefil Jakub Valský.

Verva nastoupila na oslavu 60 let nepřetržité účasti mezi domácí elitou v historických dresech. A věrná kopie těch z první sezony jim šla zpočátku k duhu. Už v polovině třetí minuty dostal nabito mezi kruhy Válek a ranou bez přípravy propálil Willa.

Jenže hosté přispěchali s odpovědí velmi brzy a navíc nebyla pouze jedna. Už o necelé dvě minuty později překonal Januse Birner a vyrovnal. Hanzl se v osmé minutě blýskl gestem fair play, když odvolal trest pro Lence. Zanedlouho už Bílí Tygři vedli, když se poprvé v utkání prosadil blafákem do bekhendu Valský. Trávníček mohl před pauzou vyrovnat, jenže Will předvedl skvělý zákrok.

SESTŘIH: Litvínov - Liberec 6:3. Verva po přestřelce udržela naději na postup
Video se připravuje ...

Druhá dvacetiminutovka ale proběhla v režii domácích a ti v ní udělali krok k udržení reálné naděje na postup do play off i do zbývajících kol. Ve 24. minutě byl na konci parádní souhry Kašpar a vyrovnal. V polovině 27. minuty využil Graborenko přesilovku a dokonal další obrat v utkání.

Skvělou pasáž v podání Litvínova pak završil povedenou ranou z kruhu bez přípravy při další početní výhodě Kašpar. Hosty stihl ještě vrátit do zápasu Valský, jenž byl vteřinu po skončení přesilovky na konci povedené kombinace a prostřelil Januse.

Ve třetím dějství domácí pečlivě střežili těsný náskok před druhým střelecky nejproduktivnějším celkem soutěže. V 51. minutě navíc Liberečtí chybovali, když se vydali dva s jedním soupeřem k zadnímu hrazení za Willem. Zapomněli přitom ale na osamoceného Jurčíka, který se přímo z bodu pro vhazování precizně trefil a vrátil Vervě dvoubrankový náskok.

Zanedlouho hrál Litvínov po Filippiho prohřešku přesilovku, v níž stálo při hostech štěstí, ale udrželi ještě alespoň malou naději na zvrat. Tu však už zcela zadusil při hře pět na pět kapitán Trávníček, jenž dostal puk do jízdy na modré čáře a tváří v tvář překonal Willa pošesté.

Hlasy trenérů:

Jiří Šlégr (Litvínov): "Měli jsme jasný úkol a plán, jímž bylo jít do zápasu s novým systémem, který jsme si naordinovali během tohoto týdne. Snažili jsme se to plnit, ale bohužel počáteční nervozitou, kdy jsme udělali dvě chyby, jsme inkasovali dvě branky. Cítil jsem ale z kluků, že systémově jim to vyhovuje. Tak jsme si jen mezi první a druhou třetinou řekli, že u toho musíme zůstat, že nám to určitě přinese kýžený výsledek. Učinili jsme tak a já jsem rád, že se to obrátilo v náš prospěch. Musíme se soustředit především sami na sebe, bez ohledu na to, proti komu hrajeme. Hráli jsme proti velice silnému soupeři a musím celé mužstvo pochválit za to, jak k tomu přistoupilo."

Filip Pešán (Liberec): "Domácímu týmu evidentně velmi pomohl nástup Jirky (Šlégra) ke kormidlu. Hráli velmi jednoduchý, účelný a energický hokej, který na nás platil. My jsme nebyli tolik nachystaní jako domácí. Hráli jsme trošku profesorský hokej, který takhle v závěru sezony nemá šanci na úspěch. Za mě osobně velkou kaňkou a hanbou zápasu je chování hráčů, jako je Havelka, který celý zápas prosil rozhodčího o fauly. Třikrát byl vyslyšen a pak se ještě vysmívá naší střídačce. Myslím, že to je nedostatek respektu vůči soupeři, rozhodčím i celé lize obecně."

Góly

Domácí: 02:35. Válek, 23:32. Kašpar, 26:33. Graborenko, 34:28. Kašpar, 50:42. Jurčík, 56:08. Trávníček

Hosté: 04:23. Birner, 08:13. Valský, 36:37. Valský

Sestavy

Domácí: Janus (Petrásek) – Trončinský, Šesták, L. Doudera, Ščotka, Graborenko, Strejček – Myšák, V. Hübl (A), F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Válek – Petružálek (A), M. Hanzl, Helt – Jurčík, M. Havelka, Trávníček (C) – Jícha.

Hosté: Will (Schwarz) – Derner, Kolmann, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Doherty, Stříteský – Birner, L. Hudáček, Lenc – M. Kvapil, Filippi, Ordoš – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – Lakatoš, J. Vlach, Valský.

Rozhodčí

Lacina, Pražák – Frodl, Komárek

Stadion

ZS I.Hlinky Litvínov

Návštěva

4 587 diváků


Zlín vyhrál posedmé z posledních osmi utkání

Hokejisté Zlína udělali další krok k postupu do play off. Berani vyhráli potřetí za sebou a posedmé z posledních osmi utkání, zápas rozhodl ve 45. minutě útočník Zdeněk Okál.

Domácí byli od začátku aktivní a zpočátku svého soupeře k ničemu nepouštěli. Chomutovu nepomohla ani přesilová hra. Piráti poprvé vážněji zahrozili až ve 12. minutě, kdy brankář Peters využil střídání Zlína a vyslal dlouhou přihrávkou do šance Stránského. Jeden ze zlínských obránců se ale stihl vrátit a zablokovat jeho střelu.

Poprvé se měnilo skóre až v 17. minutě a v rychlém sledu se prosadily oba týmy. Nejprve hostující Flemming nastřelil před brankou stojícího Tomicu, od nějž se puk odrazil za Kašíkova záda. O 24 vteřin později ale bylo vyrovnáno. Honejsek našel zpoza branky Hermana, před kterým Peters nestihl utěsnit prostor u tyčky. Tentýž hráč měl navíc šanci i v závěru první třetiny, ale z první vystřelil jen mimo branku.

SESTŘIH: Zlín - Chomutov 2:1. Kašík čaroval, Ševci jsou blízko postupu do předkola
Video se připravuje ...

Druhou část zahájili Berani přesilovkou, ve které Honejsek našel přihrávkou na vzdálenější tyči Šlahaře, ale proti tomu se Peters stihl přesunout. V polovině zápasu začali Piráti opakovaně chybovat v rozehrávce, z čehož plynuly další šance pro Zlín. Peters ale vše vyřešil.

Na druhé straně Chomutov v prostřední části výrazněji nezahrozil, nejnebezpečnější pokus předvedl Flemming, který se pokusil vyjet si před branku, ale jeho pokus skončil na betonech Kašíka.

Ve třetí třetině mohl vrátit Chomutovu vedení Vantuch, poté, co se prokličkoval obranou soupeře, v poslední chvíli ale ztratil rovnováhu. Ve 45. minutě tak Berani dokonali obrat. Herman přenechal puk Okálovi, který prudkou střelou překonal Peterse. Blízko k vyrovnání měl po chybě Zlína Svoboda, ale Kašík předvedl další ze svých skvělých zákroků a domácí už si těsný náskok pohlídali.

Hlasy trenérů:

Martin Hamrlík (Zlín): "Pro nás to byl důležitý zápas. Potvrdilo se, že Chomutov nehraje vůbec špatně, hraje podobný styl jako Olomouc. Srdnatý, obětavý, těžko jsme se dostávali do šancí a z přesilovek jsme si nevytvořili nic. Za stavu 1:1 jsme říkali v kabině, že kdo dá gól, vyhraje. Naštěstí jsme to byli my. Chomutov měl ale poté drtivý tlak. Z nutnosti vyhrát se v tu chvíli zastavily některým ruce, nohy a myslím, že i srdce. Jen se čekalo, jestli to Libor Kašík chytne nebo ne. Naštěstí to vychytal."

Jan Šťastný (Chomutov): "Přijeli jsme do Zlína s odhodláním a touhou získat jakkoliv bod. Nesehráli jsme vůbec špatné utkání, bylo to hodně nahoru dolů. Podařilo se nám jít do vedení, ale bohužel jsme vzápětí ihned inkasovali, když jsme si špatně přebrali hráče před brankou. Pak jsme zvládli ubránit srdnatě spoustu oslabení, což si myslím, že je hrozně důležité, protože domácí hrají přesilovky výborně. Bohužel přišla nešťastná situace ve třetí třetině, kdy se nám nepodařilo nahodit do útočného pásma. Domácí rychle otočili hru a dali rozhodující branku. Je škoda, že jsme poté nevyužili spoustu šancí. Bohužel Libor Kašík se očividně vrací do fantastické formy a domácí jednoznačně podržel."

Góly

Domácí: 16:58. Herman, 44:17. Okál

Hosté: 16:34. Tomica

Sestavy

Domácí: Kašík (Štůrala) – Nosek (A), Freibergs, Řezníček, Gazda, Ferenc, Valenta, Padrnos – Dufek, Fořt (A), Kubiš (C) – Šlahař, Honejsek, Herman – Okál, P. Sedláček, E. Kulda – L. Krejčík, Popelka, Václavek.

Hosté: Peters (Stezka) – Jank, Flemming, L. Kovář, Knot, Dietz, Blaha, Valach – Sklenář, V. Růžička (A), J. Stránský – Tomica (C), Raška I, Klhůfek – Koblasa, Vantuch, Duda – Marjamäki, Gut, T. Svoboda.

Rozhodčí

Hodek, Úlehla – Kajínek, Zavřel

Stadion

Zimní stadion Luďka Čajky

Návštěva

4155 diváků


Plzeň ovládla boj o druhé místo

Utkání rozhodl ve 44. minutě Jan Eberle, který hrál 500. utkání v nejvyšší soutěži.

První třetina byla jednoznačně v režii domácích. Hradec byl výrazně aktivnější, hosté měli během první části jediný náznak šance. Mountfield zkoušel pokořit gólmana Frodla prakticky bez přestávky. Hned ve druhé minutě měl dvě šance, jenže Radovan Pavlík pálil vedle a po pokusu jeho jmenovce Filipa Frodl nakonec našel puk pod tělem.

Ještě větší možnosti měli Hradečtí v dalším průběhu. V 5. minutě dostal Kukumebrg přihrávku před odkrytou branku, ale netrefil. O osm minut později jeli domácí tři na jednoho, jenže Smoleňák akci nezvládl. Aby toho nebylo málo, mohl domácí poslat do vedení Filip Pavlík, zblízka však trefil Frodla.

Druhá část už byla o něčem jiném. Hosté vyrovnali hru a byli mnohem nebezpečnější. Přesto mohl jít do vedení Hradec. Radovan Pavlík se vysmýkl obraně, jel sám na Frodla, ale kvůli atakování už nestačil dobře zakončit. Na druhé straně měl podobnou šanci Indrák, jehož bekhendový pokus lapil Maxwell.

SESTŘIH: Mountfield HK - Plzeň 1:2. Frodl vychytal hostům výhru
Video se připravuje ...

Přes tento neúspěch se Plzeň dostala do vedení. Ve 34. minutě zvládla perfektně přesilovku, skórovala už po osmi vteřinách. Trefil se americký obránce Allen, jenž dostal přihrávku mezi kruhy. Mountfield mohl vzápětí vyrovnat. Cibulskis ani Smoleňák si na ale Frodla nepřišli.

Hradec dokázal překonat hostujícího gólmana až ve třetí části. Ve 42. minutě vyrovnal lotyšský obránce Cibulskis, jenž se trefil přesně k levé tyči. Pro Hradec to byla vzpruha, jež ale brzy skončila. Plzeňská reakce přišla o dvě minuty později. Eberle překonal Maxwella ranou po ledě. Bitva však nebyla rozhodnutá, Mountfield se tlačil za vyrovnáním, Frodl ale chytal výborně. Hradci se už vyrovnat nepodařilo a v tabulce klesl na čtvrté místo.

Hlasy trenérů:

Petr Svoboda (Hradec Králové): "Na rozdíl od Plzně jsme si bohužel nepomohli přesilovkami, které jsme měly v první třetině. Hosté poté měli jednu a hned ji využili po osmi vteřinách. To je rozdíl, který nás, bohužel, sráží. Za stavu 1:1 bychom poté měli hrát jinak. Začali jsme vymýšlet v obranném pásmu, a proto jsme inkasovali. Pak už jsme neměli síly něco s výsledkem udělat. Šance jsme měli, ale Plzeň byla efektivnější, proto zaslouženě vyhrála."

Ladislav Čihák (Plzeň): "První třetina vyzněla jasně pro Hradec. Jen díky Dominiku Frodlovi jsme udrželi stav 0:0. Věděli jsme, že soupeř bude ofenzivní, že to bude jiný zápas než naposledy s Olomoucí. Hradec nás prověřil v defenzivě, to jsme potřebovali. Po první třetině jsme si řekli v kabině, že nesmíme takhle propadat, že nesmíme bláznivě útočit a hrát i dozadu. Postupně se to zlepšovalo, pomohli jsme si přesilovkou. V defenzivě jsme se postupně zlepšovali a přes tlak, co měli domácí, jsme to relativně slušně dokázali odbránit. Takové zápasy jsou důležité, vážíme si tří bodů."

Góly

Domácí: 41:01. Cibulskis

Hosté: 33:06. Allen, 43:26. Eberle

Sestavy

Domácí: Maxwell (J. Pavelka) – Zámorský, Linhart (A), Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák (C), Štindl – Smoleňák (A), Rákos, M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Vopelka, Kukumberg, Miškář – Paulovič, Nedvídek, J. Dvořák.

Hosté: Frodl (Miltchakov) – Vráblík, Pulpán, Jones, Allen, L. Kaňák, Moravčík – Gulaš (C), Jan Kovář (A), Pour – Eberle, Kodýtek, Preisinger – D. Kindl, Kracík, Stach – Indrák (A), Nedorost, Kantner.

Rozhodčí

Jeřábek, Mrkva – Gebauer, Lederer

Stadion

ČPP Aréna

Návštěva

5486 diváků


Kometa během minuty otočila zápas

V důležitém souboji o přímý postup do play off vyhrálo Brno nad Vítkovicemi 3:1. Kometa dlouho prohrávala, v rozmezí 57 vteřin třetí třetiny se ale Jakub Orsava a Martin Zaťovič postarali o obrat. Výhru domácích poté jistil střelou do prázdné branky Martin Dočekal. Kometa si tak pojistila páté místo v tabulce, naopak Vítkovice prohrály venku posedmé za sebou a vypadly z elitní šestky.

Domácí nastoupili nejen bez distancovaného Erata, ale také bez stále nemocného nejlepšího střelce týmu Muellera. V první formaci jej nahradil Mallet a byl to právě on, který měl v úvodní třetině nejblíže ke vstřelení první branky.

Během třetí minuty mohl Mallet otevřít skóre hned dvakrát, ale Bartošák jej jednou vychytal betony a jednou lapačkou. Když už byl strážce vítkovické svatyně překonán, zastavilo Gulašiho dělovku břevno.

Hosty útočně nastartovala přesilovka při vyloučení Michálka. Krátce po jejím vypršení se dostal před Čiliaka Květon, ale prudkou přihrávku nedokázal zpracovat a řádně vystřelit. V poslední minutě brněnský gólman vychytal Kucseru i Kurovského.

SESTŘIH: Kometa Brno - Vítkovice 3:1. Divoký obrat v závěru zápasu přinesl body domácím
Video se připravuje ...

Brno vstoupilo ofenzívněji i do druhého dějství, ale podobné šance jako v první třetině si nevytvořilo. Vítkovice dobře bránily a podnikaly rychlé protiútoky. Nejprve měl velkou šanci Schleiss, ale trefil jen masku Čiliaka, puk za jeho záda dostal až po přečíslení dva na jednoho Lev.

Vedoucí gól ještě více zpevnil obranu hostí, střelecky neplodná Kometa jen velmi těžko hledala recept, jak vyzrát na Bartošáka. Nepovedlo se to Hruškovi ani Zaťovičovi.

Hokej ve vysokém tempu a s nasazením nabídla i třetí třetina, která byla ve znamení úporné snahy Komety dát gól. Hosté ale výborně bránili střední pásmo a tak se domácí k přečíslení a k šancím dostávali jen sporadicky.

To platilo prakticky až do konce. Blíže ke gólu měli spíše hosté zásluhou Tybora a Květoně, přesto se domácí dočkali po jednom z mála brejkových situací, kdy se trefil Orsava.

Netrvalo ani jednu minutu a Kometa strhla vedení na svoji stranu zásluhou Zaťoviče. V hektickém závěru poté důležité vítězství uhájila a ještě potvrdila gólem do prázdné branky.

Hlasy trenérů:

Kamil Pokorný (Brno): "Na obou mužstvech bylo znát, že jde o hodně, dominovaly obrany. Ve druhé třetině jsme udělali chybičku, kterou soupeř potrestal. Ve třetí třetině byly klíčem dva famózní zákroky Marka Čiliaka, kdy odvrátil dvoubrankové vedení Vítkovic a v tu chvíli si myslím, že se zápas zlomil. Soupeř odmítl náskok o dva góly, my jsme vyrovnali po 55 ustrašených minutách. Duel dostal úplně jiné grády a diváci nás dohnali k vítězství, což zvedlo euforii. Je to strašně cenné vítězství nejen z pohledu tabulky, ale i proto, že jsme dokázali v posledních minutách vývoj otočit. Věřím, že sebevědomí bude v příštích zápasech ještě větší."

Jakub Petr (Vítkovice): "Podali jsme velmi koncentrovaný výkon v zápase, na který jsme se celý týden pečlivě připravovali. Hráči do puntíku plnili taktické pokyny a dostali jsme Kometu tam, kde jsme ji chtěli mít. Ale nevyužili jsme asi šest přečíslení, kdy jsme mohli dát druhý gól. Ve třetí třetině jsme měli dost dobrý úsek k tomu, abychom zase mohli rozhodnout, ale pak jsme zápas nezvládli a promarnili jsme druhý mečbol. Ten první byl v minulém kole proti Třinci, dnes tady. Boj o šestku nekončí, ale dnes jsme si to zbytečně zkomplikovali."

Góly

Domácí: 54:40. Orsava, 55:37. Zaťovič, 59:36. Dočekal

Hosté: 28:29. Lev

Sestavy

Domácí: Čiliak (Vejmelka) – O. Němec (A), Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec, Barinka – Zaťovič (A), P. Holík, Mallet – Köhler, Hruška, Orsava – Dočekal, L. Čermák (C), Vondráček – Plášek ml., Süss, P. Kratochvíl.

Hosté: Bartošák (Dolejš) – Výtisk (A), Trška, Šidlík, Gregorc, Mrázek, Hrabal, D. Krenželok – Olesz (C), Lev, Dej – Schleiss, O. Roman, Tybor – D. Květoň, Poletín, Szturc (A) – Kucsera, Š. Stránský, Kurovský.

Rozhodčí

Hribik, Šír – Hlavatý, Tošenovjan

Stadion

DRFG arena

Návštěva

7700 (vyprodáno) diváků


Třinec porazil Pardubice i počtvrté v sezoně

Dynamo se sice už po deseti vteřinách dostalo do vedení, ale od té chvíle dávali góly především Oceláři, kteří se díky porážce Mountfieldu vyhoupli na třetí místo v tabulce. Pardubice prohrály pošesté v řadě.

Zápas měl hodně překvapivý úvod, protože po deseti vteřinách po souhře celého útoku otevřel skóre z hranice brankoviště Sýkora. Domácí útočník si tak připsal 384. gól v nejvyšší soutěži a vyrovnal se nejlepšímu střelci v samostatné české historii Petru Tonovi.

Nadšení ale domácím dlouho nevydrželo, Oceláři se postupně dostali do tempa a stav ještě v první třetině otočili ve svůj prospěch. V 7. minutě po tlaku do branky vyrovnal Ondřej Kovařčík a v 10. minutě využil dvojnásobnou přesilovku Roth, který napálil kotouč do branky od modré čáry.

Oceláři měli herně navrch, ale v závěru první třetiny mohli domácí vyrovnat. Během povedeného střídání na Kantora pálili z dobrých pozic Budík a Schaus.

SESTŘIH: Pardubice - Třinec 2:4. Dynamo po dobrém vstupu do utkání znovu padlo
Video se připravuje ...

Ve 23. minutě utekl Třinec na rozdíl dvou branek, když se díky důrazu před brankou prosadil tentokrát Michal Kovařčík. Dynamo se před Kantora dostávalo ztuha, a když už měl čistou gólovku na hokejce Eklund, tak trefil tyčku.

Poklidnou pasáž v 35. minutě rozčísl Ihnacakův faul kolenem na Chmielewskiho, který následně odkulhal do šatny. Domácí útočník vyfasoval trest do konce utkání, Třinec však pětiminutovou přesilovku promarnil.

Michal Kovařčík mohl na začátku třetí části přidat druhý gól, jenže nadějné přečíslení zakončil jen střelou do připraveného Kloučka. I Dynamo si zahrálo v pěti proti třem a během 50 vteřin vyslalo několik střeleckých pokusů, jenže mezi tři tyče mířil jen Schaus a proti němu Kantor skvěle zakročil. Náskok Třince následně navýšil doklepnutím zblízka Martin Růžička.

Dynamo ještě v závěru dokázalo snížit. Další dvojnásobnou přesilovku sice domácí hráči nevyužili, ale při klasické výhodě se pod horní tyč trefil Kloz. Gól vyvolal hodně emocí, Třinečtí marně reklamovali faul vysokou holí na Matyáše. Na jejich vítězství to však nic nezměnilo.

Hlasy trenérů:

Ladislav Lubina (Pardubice): "Začali jsme nečekaně dobře, protože se nám asi ještě nestalo, že bychom dali v desáté vteřině gól. Do zápasu jsme šli s obrannou taktikou, chtěli jsme přenést některé prvky z tréninku, ale nedařilo se nám to tak, jak jsme si představovali. Také jsme nastoupili s pozměněnou sestavou, dali jsme příležitost dalším mladým hráčům, abychom viděli, jak se budou chovat proti tak silnému soupeři. Ani tenhle záměr se nepodařilo úplně zrealizovat, protože zápas byl rozkouskovaný přesilovkami a oslabeními, takže jsme neměli prostor ty hráče nasazovat. Některé věci byly pozitivní a my jsme v situaci, že si všeho pozitivního musíme vážit."

Marek Zadina (Třinec): "Nehodnotí se mi to moc dobře. Hodně naznačil už inkasovaný gól v desáté vteřině a z naší strany to nebylo povedené utkání. Udělali jsme spoustu chyb. Potřebujeme na toto utkání zapomenout a připravit se na nedělní zápas s Plzní, kdy nás čeká úplně jiný soupeř."

Góly

Domácí: 00:10. P. Sýkora, 56:11. J. Kloz

Hosté: 06:22. O. Kovařčík, 09:11. Roth, 22:11. M. Kovařčík, 51:08. Martin Růžička

Sestavy

Domácí: Klouček (Vlk) – Holland, Eklund, Porseland, J. Zdráhal, Schaus, Budík – L. Horký, Mandát, Machala – P. Sýkora (A), Ihnačák, M. Kratochvíl – Poulíček (A), Bubela, Rolinek (C) – Machač, Pochobradský, Dušek – J. Kloz.

Hosté: Kantor (Hrubec) – Gernát, Roth, Galvinš, D. Musil, M. Doudera, Matyáš – Svačina, Cienciala, Martin Růžička (A) – Dravecký (A), Marcinko (C), Hrňa – Werek, Polanský, Novotný – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Raška II.

Rozhodčí

Bejček, Obadal – Kis, Rampír

Stadion

ČSOB Pojišťovna ARENA

Návštěva

6 110 diváků


Olomouc přehrála Boleslav a je šestá

Hanáci duel rozhodli až v závěru třetí třetiny, vítězný gól vstřelil Jan Knotek v 57. minutě. Olomouc přehrála Středočechy i počtvrté v sezoně a pošesté v řadě.

Do první šance se domácí dostali hned v úvodu, kdy si vynutili přesilovou hru. Gól však vstřelit nedokázali. Stejným výsledkem skončila také přesilová hra Mladé Boleslavi o pár minut později. Oba brankáři, domácí Lukáš i hostující Krošelj, předvedli několik dobrých zákroků.

Oba celky nevyužily řadu příležitostí. Hezký sólem se prezentoval Irgl, Strapáč však na jeho práci nenavázal a zamířil jen do Krošeljova betonu. Neúspěchem poté skončila i přečíslení.

SESTŘIH: Olomouc - Mladá Boleslav 3:1. O vítězství domácích se rozhodlo v poslední třetině
Video se připravuje ...

Přestože Knotek ve vlastním oslabení ujížděl po velké chybě v rozehrávce Boleslavi na Krošelje sám, boleslavský brankář proti němu dokázal nadvakrát zakročit. Dobrým zákrokem se prezentoval o chvíli později také Lukáš, který si musel najít puk po šikovném zakončení Šťastného.

Ofenzivnější pojetí hry přineslo první branku. Kapitán domácích Vyrůbalík dostal přihrávku do brejku a prostřelil slovinského gólmana v dresu soupeře. Hosté následně Hanáky zatlačili, Lukáš ale zlikvidoval šance Flynna i Vondrky.

Hned po 30 vteřinách třetí třetiny musel rozhodčí zkoumat videozáznam po střele Žejdla. Přestože už boleslavský střelec zvedal ruce nad hlavu, gól z toho nebyl. Vyrovnat se tak Boleslavi podařilo až v pokračující přesilové hře střelou od modré čáry v podání Pláňka.

Po další řadě nevyužitých příležitostí utkání rozhodl Jan Knotek, jenž se krátce po skončení přesilovky hostů dostal do brejku a překonal Krošelje podruhé. Závěrečný nápor Středočechů oslabilo vyloučení Látala. Hosté se přesto rozhodli odvolat brankáře, vteřinu před koncem se ale prosadil domácí Ondrůšek.

Hlasy trenérů:

Zdeněk Moták (Olomouc): "Utkání odpovídalo důležitosti. Bylo vyrovnané ve všech třech třetinách. Byly tam šance na obou stranách a fanouškům se mohlo líbit. Bylo důležité, že jsme chtěli hrát až do konce a jít si pro tři body. Dnes je to vítězství vůle, nasazení a obětavosti. Honza Lukáš chytá výborně, musím to zaklepat. Nechci ho přechválit, budu trochu pověrčivý. Je nutné podotknout, že jsme měli zraněné klíčové hráče především do ofenzivy, takže si našeho postavení v tabulce nesmírně cením."

Pavel Patera (Mladá Boleslav): "První třetina byla vyrovnaná a zaslouženě skončila remízou. Od druhé třetiny jsme začali tahat za kratší konec a Olomouc šla spravedlivě do vedení. Třetí třetina byla opět vyrovnaná, dali jsme v ní gól. V závěru jsme měli šance i my, nedali jsme gól z brejků. Knotek nám pak ujel a dál gól. Když to jednomu beku přeskočí hokejku na modré čáře u mantinelu, tak musí být zajištěný druhým bekem. Bod jsme si odtud asi mohli odvést, ale závěr se nám nepovedl a prohráli jsme. Přiznám se, že jsme na šestku ani nemysleli. Víme, že jsou tu kvalitnější mužstva a dostat se do šestky by musela být shoda náhod. Říkáme i klukům, že bojujeme o desítku a ta je pořád ve hře. Zdaleka tam ale ještě nejsme a budeme se o ni prát."

Góly

Domácí: 33:17. Vyrůbalík, 56:38. J. Knotek, 59:59. Ondrušek

Hosté: 41:09. Pláněk

Sestavy

Domácí: Lukáš (Mokrý) – Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Švrček, L. Rutar, Ondrušek – Ostřížek, J. Knotek, Jergl – Burian, Strapáč, Irgl – Laš, Nahodil, Skladaný – J. Káňa, Kolouch, V. Tomeček – Holec.

Hosté: Krošelj (J. Růžička) – Kovačevič, Kotvan, Bernad, Pláněk, Němeček, Kurka, Dlapa – Skalický, T. Knotek, Vondrka – Pabiška, Žejdl, Šťastný – R. Zohorna, P. Musil, Látal – Flynn, Najman, P. Kousal.

Rozhodčí

Horák, Hejduk – Lhotský, Svoboda,

Stadion

Zimní stadion Olomouc


Sparta vyhrála po třech utkáních

O prvním úspěchu v O2 areně po čtyřech utkáních rozhodl vítězným nájezdem útočník Roberts Bukarts. Hostům nepomohly ani dva góly čtyřicetiletého kapitána Václava Skuhravého a neuspěli v desátém zápase v řadě.

Sparta byla v úvodním dějství aktivnější, o čemž svědčila i střelecká převaha 16:6. Velkou příležitost si domácí vytvořili v deváté minutě. Pech přistrčil u branky puk mezi kruhy na Formana, který zamířil nahoru, jenže šestnáctiletý gólman Bednář se blýskl výstavním zákrokem lapačkou.

Ve 12. minutě přišel nečekaný úder hostů. Vlach využil volného prostoru, najel si do obranného pásma Pražanů a z prostoru před pravým kruhem prostřelil brankáře Machovského. Blízko k vyrovnání měl Klimek, jenž z levého kruhu nastřelil tyč. Sparťané si nadále udržovali převahu a v 19. minutě se dočkali trefy na 1:1. Kapitán Piskáček zachytil ve středním pásmu karlovarské vyhození, nabruslil si do útočné třetiny a ranou k bližší tyči překonal Bednáře.

SESTŘIH: Sparta - Karlovy Vary 4:3sn. O vítězství Pražanů rozhodl Bukarts
Video se připravuje ...

Převaha Sparty pokračovala také na začátku prostřední části, ale v 26. minutě zastavil domácí obránce Pavelka útočníka Balána v rozporu s pravidly a rozhodčí nařídil trestné střílení. K němu se postavil sám faulovaný hráč, jenže Machovský si s jeho zakončením poradil.

Energii nemusela promarněná šance dlouho mrzet. Pražané vzápětí poskytli soupeři početní výhodu a to se jim vymstilo. Skuhravý vypálil z pravého kruhu a Machovský kapituloval podruhé. Vedení vydrželo Karlovým Varům jen 42 vteřin.

Kudrna se nenechal v souboji s bekem Podlipnikem obrat o puk a z otočky z levého kruhu našel před brankou najetého Pecha, který bez problému doklepl kotouč do odkryté klece. Ve 33. minutě svěřenci trenéra Uweho Kruppa dokonali v první přesilovce zápasu obrat. K Blainovi se odrazila Klímova střela a kanadský zadák bez potíží překonal ležícího Bednáře. Blain se 11. trefou v ročníku osamostatnil od královehradeckého Zámorského v čele tabulky nejlépe skórujících obránců.

V závěru třetiny byl kousek od srovnání Kverka, jehož střela z mezikruží proklouzla Machovskému pod betonem a těsně minula branku.

Ve třetí dvacetiminutovce šly Karlovy Vary za vyrovnáním a sparťané jim krátce po sobě nabídli dvě přesilové hry. Hosté se prosadili na konci druhé z nich přesně v okamžiku, kdy vypršel Košťálkův trest. Piskáček si srazil Skuhravého střelu do vlastní branky.

V 54. minutě dostala Sparta možnost přesilové hry, ale nejblíže gólu se ocitli hosté. Rachůnek s Kohoutem ujeli v oslabení do přečíslení dvou na jednoho, Machovský však pokus druhého jmenovaného zneškodnil lapačkou.

V prodloužení si Sparta znovu zahrála při hře o jednoho muže navíc. Nadějnou šanci měl z levého kruhu pálící Bukarts, jenže Bednář se stačil přemístit na druhou stranu. Lotyšský útočník od lednového příchodu do Sparty stále čeká na první zásah ze hry.

V rozstřelu na Bednáře vyzráli Černoch a Bukarts, z hostů se prosadil jen Vlach.

Hlasy trenérů:

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Byli jsme aktivnější. Nevím, jestli to znamená být lepší. Víceméně jsme plnili náš 'game plan'. Byli jsme na puku, přehrávali jsme soupeře. Ale nedávali jsme góly, takže tam se to začalo pomalu zasekávat. Dotahovali jsme soupeře, až jsme se dostali do vedení 3:2, které jsme pak neudrželi. Zase nějaká shoda okolností, neviděl jsme to přesně. Jsme rádi, že máme dva body, které mohou být důležité pro ten rozhodující, těžký závěr. Jdeme dál, v neděli je další důležitý zápas."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Bylo to těžké a důležité utkání pro obě strany. Od začátku bylo vidět, že na hráče tíha konce základní části doléhá. Domácí byli velmi aktivní v první třetině, zatlačili nás, ale myslím si, že jsme hráli poměrně pozorně a obětavě z obrany a výborně nám zase chytal Honza Bednář. Podařilo se nám dát trochu šťastný gól a dostat se více do zápasu. Bohužel jsme nedokázali třetinu udržet vítězně. Stejně tak jsme vstoupili do druhé části, Sparta zase trošku aktivnější, my jsme se snažili být pozorní v obraně a počkat si na svoji šanci, tu jsme dostali, dali jsme na 2:1. Bohužel hned následně uděláme úplně zbytečnou chybu a pustili jsme domácí zpátky do utkání. Potom musím pochválit mužstvo, že i za stavu, kdy šla Sparta do vedení, tak jsme nesklopili hlavu, bojovali jsme dál a vydřeli jsme bod. Ubránili jsme i dvě minuty oslabení ve třech hráčích a potom jsme byli méně šťastní v dovednostní soutěži. Klobouk dolů předtím, jak to tady dneska hráči ubojovali, získali jsme další důležitý bod a budeme se rvát o další."

Góly

Domácí: 18:33. Piskáček, 28:00. Pech, 32:36. Blain, . Roberts Bukarts

Hosté: 11:16. R. Vlach, 27:19. Skuhravý, 48:44. Skuhravý

Sestavy

Domácí: Machovský (J. Sedláček) – T. Pavelka, Piskáček (C), Blain, Kalina, Košťálek, Tomáš Dvořák, T. Voráček – Forman (A), Pech (A), Kudrna – Roberts Bukarts, J. Hlinka, Klimek – Černoch, Sill, Smejkal – Rousek, Klíma, Beran.

Hosté: Bednář (Kašpar) – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Podlipnik, Šafář, Forman – T. Rachůnek (A), Gríger, O. Beránek – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Balán (A), Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout.

Rozhodčí

Pešina, Kika – Bryška, Pešek

Stadion

O2 Arena

Návštěva

6190 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Liberec 52 30 3 5 14 170:125 101
2. Třinec 52 30 3 3 16 153:117 99
3. Plzeň 52 26 7 6 13 178:116 98
4. Mountfield 52 25 6 6 15 147:125 93
5. Brno 52 23 7 5 17 149:133 88
6. Olomouc 52 24 3 7 18 127:136 85
7. Vítkovice 52 24 4 3 21 142:131 83
8. M. Boleslav 52 25 3 1 23 128:118 82
9. Zlín 52 22 3 5 22 143:144 77
10. Sparta 52 20 7 2 23 140:140 76
11. Litvínov 52 20 5 1 26 128:147 71
12. K. Vary 52 13 4 6 29 125:155 53
13. Chomutov 52 13 3 5 31 116:174 50
14. Pardubice 52 9 2 5 36 102:187 36

Jiří Smejkal ze Sparty, Petr Šenkeřík z Karlových Varů a v brance Varů Jan Bednář
Jiří Smejkal ze Sparty, Petr Šenkeřík z Karlových Varů a v brance Varů Jan Bednář

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud