15. listopadu 2011 • 11:00

Slavný obránce Chelios: Jágra, toho jsem nenáviděl

Autor: pab, fan, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho obličej si nespletete. Chris Chelios. Tohle jméno k NHL patřilo málem jako ta tři písmena z názvu ligy. Válčil v ní šestadvacet let. Jedna z nejvýraznějších osobností posledních dekád hovořila se Sportem v Mnichově na Německém poháru, bývalý bek tam přijel jako trenér týmu USA. A prý s sebou vzal i výstroj, kdyby se zase ozvali z KHL...



Už dva roky nehraje. Místo toho Chris Chelios vytahuje perly ze své nezměrné zásoby zkušeností a předává je mladým hráčům. O víkendu tak činil v roli asistenta kouče týmu USa na Německém poháru v Mnichově. A když při tréninku jen tak cvičně, zlehka, v teplákovce napřáhl na kruzích, puk pověsil neomylně pod horní tyčku. Zkrátka, kdo umí...

"Pořád jsem skoro denně na ledě, takže nic nezapomínám," vyloudí jeden z mála úsměvů na své kamenné tváři vytrvalec, který sekl s kariérou až v sedmačtyřiceti letech, v roce 2009.

NHL ho ale zajímá i po konci kariéry a neunikl mu ani návrat Jaromíra Jágra do zámořské ligy po třech sezonách v KHL. "No jo, je zpátky a vypadá to, že začal tam, kde předtím skončil. Je úžasné ho vidět zpátky, vždycky se mi líbilo jak hrál," řekl dobrý přítel brankáře Haška.

Jágrových útoků byl ale americký bek přece jen trochu ušetřen, většinu kariéry hráli každý v jiné konferenci a divizi. "Když se teď ale dívám zpátky tak vám řeknu, nenáviděl jsem ho. Myslím tedy jako soupeře, byl to totiž úžasný hráč," skládá Jágrovi poklonu Chelios.

Ten v NHL byl až do sedmačtyřiceti let, takže by se mohlo zdát, že má nějaký tajný recept k dlouhé kariéře. Přitom základ je pro Cheliose hlavně pořádný trénink.

Bývalí spoluhráči z Chicaga a Detroitu se setkali díky deníku Sport
Bývalí spoluhráči z Chicaga a Detroitu se setkali díky deníku Sport

"Nevím jestli má Jágr svaly od přírody, nebo si hodně přidává v posilovně. Od ostatních kluků jen vím, že je to pořádně silný chlap a pořád v dobré kondici. Není už tak rychlý jak býval, ale pořád je velký a silný, v NHL může být ještě dlouho," zamýšlí se Chelios.

Jágrovi se navíc ve Philadelphii daří, sbírá dost bodů, má volnost od trenéra a tým se drží na čele konference. "Kouč ho nechá dělat co chce, v jeho hře není struktura a to on využívá. Když dostane možnost vymyslet akci, je úspěšný, protože to zkrátka umí."

Velký rozhovor s Chrisem Cheliosem čtěte v úterním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud