Květoslav Šimek
22. srpna 2013 • 12:27

Vítkovičtí junioři odlétají na hokejovou „Ligu mistrů“ do Ruska

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Vítkovic vyráží poprvé v historii na Světový pohár juniorů do ruského Omsku. Tým trenérů Jakuba Petra a Jaroslava Miksy se v základní skupině utká s pořádajícím Omskem, americkým Dubuque a lotyšskou Rigou. Ve druhé skupině budou o dvě postupová místa do semifinále bojovat švédský Jönköping, finská Hämeenlinna a běloruský Šinnik.



Po třetí pozvánce v řadě za sebou na prestižní Spengler Cup do Davosu, je účast na Světovém poháru juniorů v Rusku druhým prestižním oceněním pro Vítkovice. Turnaj v Omsku je v podstatě neoficiální Liga mistrů juniorských klubů.

„Hodně prestižní akce, která ovšem také není extra laciná,“ říká vítkovický manažer Petr Husička. „Už jen letenky pro třicet, až pětatřicet lidí do Moskvy něco stojí. Ale brali jsme to jako odměnu pro kluky za vítězství v juniorské extralize. A pochopitelně i výbornou přípravu na další sezonu.“   

Ostravané si pozvánku vybojovali ziskem mistrovského titulu v minulé sezoně. Ve finále juniorské extraligy porazili pražskou Spartu. Řada hráčů mistrovského týmu ovšem do Ruska nepojede.

Někteří jsou zranění, jiní bojují o místo ve vítkovickém áčku nebo mají jiné povinnosti. Chybět tak například budou Jan Štencel, Lukáš Kovář, Adam Řehák nebo Jan Hudeček.


„Je to obrovská zkušenost a čest pro vítkovický i český hokej, že můžeme být na tak prestižní akci,“ pochvaluje si trenér Jakub Petr. „Do turnaje půjdeme s týmem, který bude hrát nadcházející juniorskou extraligu. Máme v něm mladší kluky, ale i ti mají svou kvalitu. Po turnaji už nebude čas na zkoušení a tohle bude pro kluky ideální příprava.“

V základní skupině se Vítkovice utkají s Omskem – vítězem ruské juniorské soutěže MHL. Americké Dubuque pro změnu triumfovalo v juniorské soutěži USHL. Nejlepší byli v dlouhodobé části i v play off. A lotyšská Riga skončila v minulé sezoně ve čtvrtfinále play off MHL.

Ve druhé skupině hrají švédský mistr z Jönköpingu a finský šampion z Hämeenlinny. Kanadské Sudbury vypadlo v semifinále play off OHL a běloruský Šinnik ve čtvrtfinále play off  ruské MHL.

Světový pohár juniorů se hraje v Omsku třetím rokem. První ročník vyhrál v roce 2011 ruský tým CSKA Moskva, který ve finále porazil Karlovy Vary 7:2. Před rokem byly nejlepší týmy ze zámoří. Kanadští Sudbury Wolves ve finále porazili americké Waterloo Black Hawks 2:0.

Světový pohár juniorů 2013
Skupina A: Omsk (Rusko), Dubuque Fighting Saints (USA), VÍTKOVICE, Riga (Lotyšsko)

Skupina B: Jönköping (Švédsko), Sudbury Wolves (Kanada), Hämeenlinna (Finsko), Dynamo Šinnik (Bělorusko)

PROGRAM VÍTKOVIC
Neděle 25. srpna: Omsk
Pondělí 26. srpna: Dubuque
Středa 28. srpna: Riga

(Do semifinále postoupí z každé skupiny dva nejlepší, další budou hrát o páté, respektive sedmé místo. Finále a zápas o třetí místo se bude hrát v sobotu 31. srpna)
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud