15. srpna 2017 • 19:30

Má miliony, ale jde do školy. Sjomin končí a bude studovat hutnictví

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to tak dávno, co ruský útočník Alexandr Sjomin hrál v NHL. Kdyby ho v červenci 2015 Carolina nevykoupila z kontraktu, měl by platnou smlouvu u Hurricanes ještě na příští ročník, a to rovnou na 7 milionů dolarů! Taková hvězda to byla. Místo toho ale přišel rok v Montrealu, další v Magnitogorsku a teď konec s hokejem. Dvojnásobný mistr světa jde místo toho na Sibiřskou federální univerzitu studovat hutnictví.



Když se podíváte na popis rodáka z Krasnojarsku zjistíte, že jde o ofenzivního rakeťáka, který hru nejen čte, ale dokáže jí i výtečně předvídat. Bruslení a kontrola puku mu jde na výbornou, body sbírá jako teenager Pokémony. Na draftu šel na řadu v prvním kole, za Washington dokázal vstřelit i čtyřicet gólů v sezoně.

Plat měl vždycky parádní, ve čtyřiadvaceti letech bral u Capitals 4,2 milionu dolarů a všechno vystoupalo až do roku 2013, kdy s ním Hurricanes podepsali pětiletou smlouvu v hodnotě 35 milionů dolarů. Balík hodný klubové superhvězdy.

Jenže z kontraktu ukrojil jen dva roky a Carolina ho vyplatila (do roku 2021 mu musí ročně posílat na účet 2,3 milionu dolarů). Pak zkusil štěstí v Montrealu, ale po patnácti zápasech ročníku 2015/16 zmizel v ruském Magnitogorsku. O pár měsíců později slavil Gagarin Cup, pak si střihl v Metallurgu ještě uplynulý ročník a nedávno se ukázalo, že byl rozlučkovým.

Sjomin se totiž vydal za novým dobrodružstvím, chce se stát inženýrem. Na Sibiřské federální univerzitě se zapsal na obor "Hutnictví a neželezné kovy". Konkrétně bude studovat teorie a technologie slévání neželezných kovů a slitin. Čeká ho tedy například stáž v železárnách.

To bude hodně netradiční působiště. Nicméně vydat se po kariéře protkané miliony dolarů cestou studia? Klobouk dolů před ním. Komu z hokejových fanoušků bude chybět, může si připomenout například dva kuriózní momenty jeho kariéry. Rvačku s Marcem Staalem a moment, kdy si zlatou medailí z MS rozsekl čelo.

VIDEO: Sjomin si se rvačkou moc nevěděl rady

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud