Luboš Brabec
Premium
26. února 2022 • 18:45

JÁGR: Život a doba čísla 68. Z Hnidous až na hokejový trůn a zpátky domů

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úvodní sekvenci prvních dílů populárního krimiseriálu Devadesátky se vedle politiků, podnikatelů, mafiánů a televizních moderátorů objevuje i mladý Jaromír Jágr. Právem. Byť děj televizní série ho obloukem míjí, také on patřil k symbolům 90. let. K těm nejchytlavějším. Jeho příběh od začátků až na hokejový trůn a zpátky do Kladna pro iSport Premium poskládal Luboš Brabec.



Jágrův příběh zosobňoval jedné generaci Čechů naději, že teď nám konečně bude patřit svět. Že když se naše malá zemička v srdci Evropy zbavila krunýře komunismu, když naše ambice už nebudou zatlačovány tíhou zákazů a razítek a bumážek a zavřenými hranicemi, ukážeme všem, co opravdu umíme. Stačí dostat příležitost.

Jistě, byla to iluze.

Ale nikoli pro Jaromíra Jágra. Má snad český sport víc úspěšnějších pohádek, než je ta o klukovi z Hnidous, který v osmnácti opustí rodný statek a jde dobýt Ameriku? Přitom ještě v létě 1990 by si málokdo vsadil, že právě on se stane sportovním symbolem nové doby.

Byl tady Tomáš Skuhravý, hvězda právě skončeného fotbalového šampionátu. Pěti góly nadchl svět a podepsal smlouvu s FC Janov, což tehdy něco znamenalo. Italská liga byla nejlepší na světě, hráli v ní Maradona, Gullit, van Basten, Baggio i půlka zlatého německého nároďáku – a navíc každý klub směl mít jen tři cizince. Jenže po čase Skuhravého příběh vyzněl do ztracena. Snad proto, že na rozdíl od Jágra spoléhal mnohem víc na talent než na píli. Byl taky devadesátkový, jen jiným způsobem.

Skvělé kariéry už měli v roce 1990 nastartované tenisté Jana Novotná a Petr Korda. Ale i jim něco chybělo k tomu, aby usedli na český sportovní trůn. Nebyli miláčky médií a navíc ve svém sportu měli laťku nasazenou příliš vysoko. Ať byli jakkoli úspěšní, zdálo se to být málo ve srovnání s tím, co v předchozí dekádě dokázali Ivan Lendl s Martinou Navrátilovou.

A hokej? Po pádu režimu odešel do NHL i Dominik Hašek a časem si tam získal jedinečné renomé, ale přeci jen byl už trochu okoukanou tváří na to, aby se stal symbolem nových časů. Vždyť v reprezentaci hrál od roku 1983, Pardubicím dvakrát vychytal titul. Nejobletovanější mezi nastupujícími mladíky byl Robert Holík. Talent ze slavné hokejové rodiny, o němž obdivně mluvil Bobby Orr a na kterého se jezdil dívat Ivan Lendl, spolumajitel týmu Hartford Whalers. Když se však vydal za svým americkým snem, už si nekoupil zpáteční letenku. Robert Reichel se v osmnácti letech stal nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem československé ligy. Ale možná Calgary nebylo ideálním startem na cestě za slávou překračující sportovní hranice. A možná by o tyhle pocty ani nestál. A tak převratná doba i shoda okolností do volné role obsadily Jaromíra Jágra.

Počátky zámořské mise

Jeho cesta na trůn NHL začíná 21. července 1990, kdy v Pittsburghu přistává letadlo z Frankfurtu a po schůdcích vystupuje kladenský teenager společně s maminkou Annou. Jak místním reportérům neunikne, na kapse džínové bundy má našitou americkou vlaječku. Penguins mu zařizují intenzivní jazykový kurs a také chtějí, aby se ještě před začátkem tréninkového kempu v nové zemi trochu zabydlel. Aklimatizace jde celkem rychle. Po pár dnech ve škole už zkouší anglicky vtipkovat a jedna z prvních věcí, po níž se pídí, je kabelovka s MTV. Další lekce později bere při nekonečném sledování seriálu Ženatý se závazky. A v září jde konečně se spoluhráči na led.

Smlouvu podepisuje den před startem NHL, protože jednání o odstupném se táhne přes celé léto. V řádce s výší platu je napsáno: 150 000 USD. První peníze z téměř 130 milionů dolarů, které si v NHL vydělá. Ačkoli v čs. lize hrál s číslem 15, v Pittsburghu okamžitě sáhne po osmašedesátce. Skvělý tah vyjukaného teenagera. Dnes by tenhle nápad možná nevyseděla ani marketingová agentura na dlouhém brainstormingu. Americkým novinářům vysvětluje, že je to připomínka roku 1968, tolik důležitého pro československé dějiny. A také pocta dědovi, který tehdy zemřel, a proto ho zná jenom z vyprávění. Na světě je značka, která ho bude provázet po zbytek života. Pamatuje si někdo, s jakým číslem hrál Reichel v Calgary a Holík v Hartfordu?

Dalším důležitým dílkem Jágrova zámořského příběhu se na podzim 1992 stává velká story v časopise Sports Illustrated

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud