Jaroslav Kalina
11. března 2023 • 11:30

Čeští mladíci oslnili zámoří. V brance zářil talent (12): Famózní i skromný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český mládežnický hokej slaví další významný úspěch na mezinárodní úrovni. Mladí hráči z týmu Czech Knights v únoru zvítězili na turnaji Pee-Wee v Kanadě. Už potřetí! V prestižní akci kategorie AAA, která se koná v Quebecu již od roku 1960, patří mužstvo z Česka v těžké severoamerické konkurenci už několik let mezi favority. Za posledních osm let se šestkrát probojovalo do finále. „Rytíři“ při posledním představení triumfovali jako jediný evropský zástupce.



Už jen účast na akci v Quebecu zaručí každému hráči obrovskou zkušenost a nezapomenutelný zážitek. Mezinárodní turnaj Pee-Wee absolvovali v minulosti někdejší i současné největší hokejové hvězdy. Wayne Gretzky , Mario Lemieux Sidney Crosby , Connor McDavid či Auston Matthews. Všichni zmínění hokejisté a celá řada dalších se představili ve vyřazovací soutěži nejvyšší úrovně AAA, která bývá označována jako neoficiální mistrovství světa hráčů do 13 let.

63. ročníku prestižního turnaje, který se nehrál pouze v roce 2021 kvůli komplikacím s šířící se nákazou covid-19, se zúčastnilo 28 mládežnických týmů, mezi nimiž nechyběl již pravidelný účastník z Česka. Czech Knights, jejichž dres dříve oblékal například juniorský vicemistr světa David Jiříček, dokázali už poněkolikáté udělat českému hokeji úžasnou reklamu.

„Při vybírání hráčů pro Pee-Wee nerozhoduje pouze talent, ale především charakter a také obětavost pro tým. Turnaj byl jako vždy hodně náročný, ale kluci to zvládli bravurně. K vítězství nás dovedla neuvěřitelná parta, ve které se každý řídil heslem: Nikdo není větší než tým!“ řekl trenér letošních vítězů Adam Jonák.

Výběr složený tentokrát z hráčů ročníku 2010 dokázal v moderní hale Videotron Centre postupně vyřadit ze hry silné kanadské a americké týmy včetně prvního mužstva z USA Philadelphia Junior Flyers. Spanilou jízdu za dalším triumfem českého týmu sledovaly v Quebecu pravidelně zaplněné tribuny. Celkově si na letošní Pee-Wee mělo najít cestu přes 220 tisíc diváků.

Ve finále před zraky fanoušků v zaplněné aréně s kapacitou přesahující 18 tisíc míst se Czech Knights postavili Detroit Junior Red Wings, které porazili 4:2 a navázali tak na předchozí úspěšné ročníky (2005 a 2007). Velký podíl na ovládnutí turnaje měl brankář Vítkovic Tobiáš Ořechovský. Výběr reprezentující Českou republiku podržel v pěti zápasech, dokonce si připsal dvě čistá konta.

„Tobiáš byl famózní. Myslím si, že jeho výkony byly jedním z klíčů k úspěchu. Málokdy vidíte dvanáctiletého gólmana s takovými kvalitami. Tobiáš je navíc velice skromný a pokorný kluk, skvělý do kabiny. Kluci stáli za ním. Musím ale také vyzdvihnout Matyáše Novotného, se kterým Tobiáš vytvořil neskutečný tandem. Po celou dobu se navzájem podporovali,“ uznal Jonák.

Za mimořádnou úspěšností Czech Knights v posledních letech vidí osmadvacetiletý kouč hned několik důvodů, mezi které patří i dlouholetá práce na projektu cílící na seznámení mladých hráčů s mezinárodní konkurencí a přípravu do reprezentačních výběrů i dospělého hokeje. Jeden z hlavních klíčů k úspěchu je podle Jonáka příprava hráčů v jejich mateřských klubech, které „Rytířům“ při tvorbě týmu pro turnaj Pee-Wee vycházejí maximálně vstříc.

„Odvádějí svoji práci skvěle, vzdělávají se a posouvají kluky dopředu. V klucích také vychovávají charakter. Bez spolupráce s kluby by to nešlo. Jsme jim hrozně vděční za jejich ochotu a podporu kluků při účasti na Pee-Wee. Společně vždy věříme, že se kluci vrátí obohacení zkušenostmi ze zahraničí. Nelze však zapomenout na rodiče, díky kterým mohou hráči do Quebecu odcestovat,“ děkoval Jonák, jenž pracuje i jako skaut amerického týmu Flint Firebirds. 

Jméno Jonák je s Czech Knights velice úzce spjato. Kromě současného kouče na projektu dlouhodobě spolupracuje i jeho otec Petr Jonák, který jako hlavní trenér vedl první dva vítězné ročníky. Mezi úspěšné členy známé hokejové rodiny se ale přidali také bratři Adama Jonáka. Jako hráči reprezentovali v Quebecu Matyáš (2007) a Ondřej (2010) Jonákovi. 

„Pee-Wee je pro naši rodinu velice srdeční záležitost. Každý turnaj má své kouzlo. Triumfy z Quebecu řadíme na špici našich úspěchů,“ prozradil Jonák.

Výsledky Czech Knights na turnaji Pee-Wee 2023

Czech Knights – Lac St. Louis Lions 4:3p

Czech Knights – Laval Patriotes 7:4

Czech Knights - Philadelphia Junior Flyers 3:0

Czech Knights – Buffalo Junior Sabres 1:0

Czech Knights – Sun County Panthers 3:2p

Czech Knights – Detroit Junior Red Wings 4:2

Mladíci z Czech Knights patří na turnaji Pee-Wee už řadu let mezi favority
Mladíci z Czech Knights patří na turnaji Pee-Wee už řadu let mezi favority

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud