29. září 2008 • 16:01

Rangers budou hrát v rozvrtané hale

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový svátek se chystá v Bernu pro tamní nejvěrnější fanoušky v Evropě. V neděli do švýcarské metropole dorazili New York Rangers, kteří v úterý v přípravném zápase změří síly s SC Bern.



O den později se navíc v PostFinance-Areně odehraje unikátní bitva mezi Rangers a Magnitogorskem o Victoria Cup. Bernská hala ale takové události v současné době neodpovídá, protože prochází rekonstrukcí a připomíná především staveniště.

Bern získal právo uspořádat jeden z vrcholů oslav letošního stého výročí založení Mezinárodní hokejové federace. Victoria Cup je prvním soubojem dvou hokejových světů o oficiální trofej a IIHF by z ní ráda udělala každoroční tradici.

Hala pojme bezmála sedmnáct tisíc příznivců, pro které se chystá dvoudenní hokejový svátek. Nejprve to bude vůbec první zápas švýcarského týmu proti zástupci NHL v historii, potom porovnání výkonnosti týmu prestižní zámořské soutěže a nově vzniklé KHL.

Jenže stadion se chystá na mistrovství světa v nadcházejícím roce a práce neprobíhají jen venku, ale prakticky i všude v jeho útrobách.

"Z několika variant, o kterých jsme uvažovali, neměla žádná takový kredit jako SC Bern a jejich aréna," prohlásil přitom už v lednu po zveřejnění detailů k plánovanému programu ve švýcarské metropoli prezident IIHF René Fasel.

"Je to jeden z nejlépe organizovaných klubů v Evropě a jeho fanoušci jsou možná nejlepší na světě. Zaslouží si pořádání Victoria Cupu za jejich věrnou podporu."

Rangers i s českými hokejisty Michalem Rozsívalem a Petrem Průchou přicestovali do Bernu v neděli ráno a odpoledne už absolvovali první trénink.

Dnes jim kouč Tom Renney naordinoval další dvouhodinovou přípravu, kterou provázel hřmot sbíječek. Po víkendové pauze se vrátili stavební dělníci do práce.

"Ten vnitřek je docela hezkej a hlavně pro nás jako hokejisty je důležitý, jaký to je na ledě. Nijak to neřeším, že to mají obestavěný lešením," řekl v rozhovoru s českými novináři Průcha.

Hluk doprovázející opravy v některých chvílích přehlušil i pokyny kouče Rangers. "Pracují na tom, to je jejich práce. Naše práce je trenéra poslouchat, takže se s tím musíme nějak vyrovnat."

Bez ohledu na komplikace si všichni chtějí zápasy v Bernu užít. "Bude to dobrý zápas. Pro některé naše hráče je to skvělá příležitost si zahrát proti týmu NHL," řekl útočník Bernu Christian Dubé, který se v letech 1996 až 1999 snažil prosadit do týmu Rangers a potom zamířil do Švýcarska.

"Byl jsem tam před dlouhou dobou, ale je to pro mě zvláštní zápas. Zkusíme pro fanoušky udělat dobrou show," dodal k duelu, který v úterý od 18:00 načne celkem čtyřzápasové představení Rangers v Evropě, jež vyvrcholí v sobotu a v neděli startem NHL v pražské O2 Areně proti Tampě Bay.

Bern vládne nepřetržitě šest let žebříčku průměrné návštěvnosti v evropských soutěžích. Na ligová utkání místního SC chodí v průměru přes patnáct tisíc příznivců, kteří se v této sezoně dočkají hned několika ocenění.

Klub se v září kvalifikoval v souboji s Norimberkem a Košicemi do hlavní soutěže nové vzniklé Ligy mistrů a zahraje si v základní skupině proti Blues Espoo a HV 71 z Jönköpingu.

Navíc Bern spolu s Klotenem, který je součástí Curychu, uspořádá světový šampionát, jenž vyvrcholí právě v PostFinance-Areně.



Články odjinud


Články odjinud