30. září 2008 • 15:02

Rangers jdou do boje o Victoria Cup

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Duelem mezi New York Rangers a Metallurgem Magnitogorsk o Victoria Cup ve středu vyvrcholí letošní oslavy stého výročí Mezinárodní hokejové federace.



V Bernu se poprvé o oficiální trofej utká zástupce NHL s nejlepším evropským celkem, půjde i o porovnání sil prestižní zámořské soutěže s novou KHL.

Bude u toho i šestice českých hokejistů - Michal Rozsíval s Petrem Průchou v dresu Rangers a kvarteto Jan Marek, Tomáš Rolinek, Jaroslav Kudrna a Karel Pilař na straně ruského týmu. Zápas začne v 19:30 a vysílá jej přímým přenosem ČT4 Sport.

Oba kluby na souboj o Victoria Cup nahlížejí trošku rozdílně. Zatímco v Rusku berou klání velmi prestižně, pro Rangers jde spíše o další z přípravných duelů.

Po dnešním duelu s Bernem to bude pro slavný newyorský klub generálka na sobotní a nedělní vystoupení v Praze, kde zahájí proti Tampě Bay nový ročník NHL.

Vítěz lednového turnaje evropských mistrů Super Six Magnitogorsk neodjížděl v pondělí do Bernu v dobrém rozpoložení, protože v neděli utrpěl v KHL doma vysokou porážku 1:5 s Ufou a pohybuje se až v polovině tabulky. Na Victoria Cupu má šanci si napravit reputaci a vedení Metallurgu bere duel hodně prestižně.

"Těším se na to. Je to speciální zápas. Přistupují k tomu hodně seriózně, majitel nám dal na vědomí, že to chtějí vyhrát. Berou to hodně vážně. Však jsou taky v Rusku jsou reklamy, že brzy bude KHL jako NHL," řekl českým novinářům Pilař.

Bývalý hráč Toronta si uvědomuje, že Rangers přistupují k zápasu trošku jinak. "Mají kemp, někteří hráči jsou třeba čtrnáct dnů na ledě. Neznají třeba ani ruské kluby. Může to být naše výhoda."

Průcha se na zápas těší, ale přiznává, že daleko důležitější než Victoria Cup je pro Rangers start do sezony v Praze. "Je to poměření týmů z jedné z nejlepších evropských ligy a NHL. Třeba já jsem nikdy takový zápas neviděl a bude mě to hodně zajímat. Těším se na to. Jsme ale furt v přípravě, tým se dává dohromady, v podstatě každý bojuje o místo," prohlásil Průcha.

"Je jasné, že v Praze to pro nás bude víc. To je NHL, to už není příprava, ale začátek sezony. Tam mi si nemůžeme dovolit vypustit žádný zápas."
K souboji ruského týmu a zástupce NHL dojde po více než sedmnácti letech.

Naposledy se utkal v lednu 1991 Québec s Dynamem Moskva a prohrál 1:4. Rangers hráli v 70. letech a pak i v roce 1990 s ruskými celky celkem čtyřikrát a pokaždé podlehli. Třikrát to bylo s CSKA Moskva a jednou s Křídly Sovětů. Po dlouhé době opět dojde k setkání dvou hokejových světů, tentokrát s puncem oficiální bitvy.

"Až zápas o Victoria Cup odpoví, jaké bude porovnání sil po tak dlouhé době. Hodně bude samozřejmě záležet na tom, jak budou Rangers tento podnik brát. Mohou říkat, že je to jen příprava, ale víme, jak severoamerické týmy nenávidí porážky," prohlásil trenér Magnitogorsku Valerij Bělousov.

"Reprezentujeme NHL, Rangers a město New York. Pokaždé, když se tým ze Severní Ameriky utká s evropským, tak se k tomu upíná pozornost," doplnil kouč Rangers Tom Renney.

Kredit akce, z které chce IIHF udělat tradici, může pošramotit rozestavěná hala obehnaná lešením a podmínky i v útrobách. "Přijeli jsme sem k zápasu nejlepšího evropského týmu s týmem NHL a v kabině na nás kapala voda. V Rusku jsem byl příjemně překvapený, jaké jsou tam haly a tady to je staveniště," prohlásil Pilař.

Bek, který přišel do Metallurgu z farmy Atlanty, se ale nechce na podmínky vymlouvat. "Je to ostuda organizace IIHF, nebo kdo to pořádá. Led je ale všude stejnej a zápas sám o sobě bude dobrej," dodal.

Duel řídí po dvou rozhodčích z NHL a z Evropy - hlavní Kanaďan Dan O'Halloran a Fin Jyri Rönn, na čarách jejich krajané Lonnie Cameron a Stefan Fonselius.

V zápase dojde i ke smíšení některých pravidel, která jsou v IIHF a NHL rozdílná. Trofej představili organizátoři v pondělí večer na recepci na americké ambasádě v Bernu. Zdobí ji dvanáct světle modrých hokejek, které tvarují písmeno 'V'.



Články odjinud


Články odjinud