František Suchan
30. září 2008 • 15:41

V O2 Aréně září bílý led

TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled je vidět změna. Příjemná změna. Bílá barva září jako v reklamě na prací prášek. Žádný reklamami pomalovaný led.



O2 Arena, kde se o víkendu budou hrát zápasy NHL mezi Tampou Bay a Rangers, podstupuje řadu úprav. Diváci mnohé z nich ani nepostřehnou, přesto na nich od nedělního večera pracuje tým zhruba třiceti lidí.

Sotva v neděli večer skončil zápas Slavie s Litvínovem, neponořila se nejmodernější hala v Česku do tmy jako obyčejně. Naopak, začalo se pracovat. NHL si žádá milimetrovou přesnost.

Čísla z O2 Arény pro zápasy NHL

- 15 000 litrů nápojů
- 10 000 porcí rychlého občerstvení
- 2500 kilogramů potravin na klubovém patře
- 450 lidí zajišťujících občerstvení
- 70 kuchařů
- 64 transformátorů napětí
- 30 lidí stále pracuje na úpravách arény
- 12 televizních kamer
- 6 kazet s grafikou týmů
- 4 centimetry nového ledu navíc
- 3 přenosové vozy
- 3 běžné šatny pro každý tým
- 1 ledař z NHL
Výhodou je, že se nemusí přestavovat hřiště. Slávisté mají od minulé sezony nejužší možnou hrací plochu, rozměry 60 x 26 přesně vyhovují i zámořským regulím.

Na led se ovšem přidala další, asi čtyřcentimetrová vrstva, která zakryla původní plochu. „Chladící zařízení proto musí běžet na vyšší výkon,“ podotýká Martin Gross, který je zodpovědný za úpravy arény. Proč to? Nejen kvůli reklamám. Hřiště NHL je jinak rozložené.

Střední pásmo se viditelně zmenšilo. Modré čáry se přiblížily k sobě, asi o metr na každé straně. Blíž zadnímu mantinelu o 53 centimetrů jsou i brankové čáry. Kvůli tomu se na poslední chvíli musely přestavovat pozice brankových kamer, které využívá videorozhodčí. Stejně tak ukotvení branek. Ty však zůstávají české, vyhovují. Rozdílné je však brankoviště.

Ještě včera odpoledne pracovníci arény kropili nové kluziště. Na všechno už od nedělní noci pečlivě dohlíží ledař Danny Craig, vyslaný přímo NHL. Každou chvíli se skloní, aby zkontroloval, zda všechno sedí.Po víkendových zápasech se nová plocha rolbou vyfrézuje a vrátí se do původní podoby.

Dál. Mantinely. Na nich se ještě musejí vyměnit reklamy. V týdnu tomu tak bude dvakrát. Jiní partneři totiž sponzorují čtvrteční otevřený trénink, jiní zápasy. Při nich však zůstanou ve stejné podobě v sobotu i v neděli. Je jedno, který tým právě bude veden jako domácí.

Obě mužstva využívají obyčejné šatny pro hosty, jen jich zaberou víc. Každý tým tři. Nadstandardně vybavená slávistická kabina zůstává svým tradičním nájemníkům. To aby žádný ze soupeřů nebyl zvýhodněn. V požadavcích na občerstvení pro hráče nejsou zástupci NHL nároční. Stačí voda bez bublinek, čtvrtky pomerančů a banány.

Zásadní otázkou je napětí v zásuvkách. Po celé aréně se muselo rozmístit 64 transformátorů, které budou převádět evropských 230 voltů na zámořských 110.

V zápřahu jich stále bude alespoň padesát. Týmy si totiž přivezou pořádnou sbírku vybavení. Kromě vysoušečů výstroje a videotechniky třeba i vlastní zdravotnická zařízení jako ultrazvuk nebo infralampy.

Televizní přenosy se budou pořizovat ve vysokém rozlišení obrazu HD. V O2 Areně poprvé. Dvanácti kamerami, které budou i v brankách. Zámořská televize do Prahy vyšle vlastní štáb a najala si tři přenosové vozy. Problém je, že v hale jsou analogové kabely, signál se tak bude muset dvakrát převádět.

Vlastní uzavřenou datovou síť budou využívat ligoví statistici, posílí se kompletní konektivita celé arény.

Organizátoři už obdrželi i kazety s grafikou pro samotné zápasy. Animace na kostce i na obvodovém pásu jsou plně v režii týmů. V sobotu budou jako domácí vedeni Lightning, v neděli Rangers.

V obou případech se bude jednat o premiéru grafiky na novou sezonu. „Bude to, jako byste seděli v halách dotyčných týmů,“ tvrdí Jiří Mazánek, který zajišťuje marketing celé akce. „Už jsem to celé viděl. Je to něco jiného, než na co jsme zvyklí od nás.“

Kluby si přivezou třeba i vlastní hlasatele, Tampa Bay maskota. Každý tým bude mít k dispozici jeden skybox, stejně tak zástupci ligy.

Fanoušci si upravenou O2 Arenu budou moci prohlédnout poprvé ve čtvrtek, kdy proběhne otevřený trénink obou týmů. V půl třetí vyjedou na led Rangers, za hodinu a půl Lightning. Půjde hlavně o šou, hráči budou v kontaktu s publikem.

Odpoledne bude moderovat dvojice bavičů Richard Genzer a Michal Suchánek, zahraje skupina Airfare. K tomu soutěže, exhibice sledge hokeje.

V prodeji na trénink zbývá ještě asi 1000 lístků do horního patra arény. Stejně tak jsou ještě k dostání řádově desítky vstupenek na samotné zápasy.



Články odjinud


Články odjinud