5. listopadu 2008 • 18:01

Hašek na Hrad? Ano, ale jako host

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po olympijských hrách v Naganu byl hokejový brankář Dominik Hašek největší hvězdou českého sportu a fanoušci jej po příletu do Prahy vítali transparenty a pokřiky "Hašek na Hrad".



Této pocty se bývalý brankář dočkal až dnes, kdy jej prezident Václav Klaus přijal společně s dalšími úspěšnými hokejisty a osmi z nich včetně Haška předal zlatou Čestnou plaketu.

"Hašek na Hrad" hlásaly i novinové titulky a jednomu z nejlepších gólmanů české historie to dnes i kolegové z legrace připomenuli.

"Když jsme stáli ve frontě u pana Klause a on se nám podepisoval na osobní poděkování, tak Jirka Holík říkal: 'Vidíš, kdyby jsi šel tenkrát na Hrad, tak si se tady mohl podepisovat ty'," smál se Hašek.

Český prezident jej přijal podruhé. Po olympiádě v Naganu ale navštívili Klausova předchůdce Václava Havla v jeho rezidenci.

"Dnes to bylo maličko formálnější než po návratu z Nagana. Bylo to načas, byli jsme ustrojeni a tak dále. Přesto si myslím, že v sále panovala dobrá nálada, a když jsme si pak sedli, tak jsme si dobře popovídali. Myslím si, že to mělo něco do sebe," uvedl Hašek.

Jágr: Naposledy na Hradě? Se základní školou ›››

Slavný odchovanec pardubického hokeje v minulé sezoně vyhrál s Detroitem Stanleyův pohár, díky čemuž jej společně s jeho dnes už bývalými spoluhráči přijal v Bílém domě americký prezident George Bush. Tehdy to ale bylo mnohem oficiálnější. Dnes totiž například Klaus svůj projev pronesl bez přípravy.

"V Bílém domě to bylo něco jiného. George Bush to měl samozřejmě napsané. Já mu dokonce viděl přes rameno, a když například mluvil o Gordie Howovi, tak měl v závorce napsané: 'Dnes tu není'," usmíval se Hašek.

Obě setkání ale měla podle něj své kouzlo.

"Každá věc má něco jiného. Já si vážím obou. Ani na jedno místo se často nedostanete, ale s panem Klausem se můžete častěji setkat na tenise, na golfu nebo na lyžích," dodal Hašek, který byl v úterý uveden i do Síně slávy českého hokeje.



Články odjinud


Články odjinud