3. dubna 2009 • 20:18

Boleslav se zachránila v extralize

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Mladá Boleslav se i nadále může honosit titulem „extraligová“. K záchraně došla nejkratší možnou cestou, včera uspěla i ve čtvrtém utkání baráže s Ústím. O vítězný gól se na začátku třetí třetiny postaral Michal Důras.



Dalším hrdinou byl gólman Marek Schwarz, jenž si připsal druhou nulu v sérii.

Do konce utkání chybí deset sekund, Jaromír Šindel vybíhá ze střídačky, vzápětí se útrobami ústeckého stadionu ozývá hurónské „Jóóó!!!“. Boleslavskému sportovnímu manažerovi a trenérovi spadl pořádný kámen ze srdce, hlavní úkol premiérové sezony v extralize je splněn.

Utkání jsme sledovali online >>>


Mladoboleslavští oslavují záchranu >>>

Úleva je cítit i z hráčů, na ledě se objímají, potom se odjíždějí podělit o radost se svými fanoušky. A za chvíli z kabiny znovu na led, děkovačka pokračuje.

Na ploše se objevují i domácí borci. „Mistři, mistři,“ burácí stadionem jako připomínka triumfu Ústí v první lize. „Škoda, že jsme si prvenství nemohli s fanoušky víc užít,“ upozorňuje brankář Dušan Salfický. „Vytahovat pohár a radovat se po prohrané baráži by nebylo to pravé.“

Hlasy trenérů po utkání
Josef Paleček (Karlovy Vary): "Jsem samozřejmě rád, že se nám podařilo to první utkání na domácím ledě vyhrát. Myslím, že to byl oboustranně kvalitní zápas, mělo to nasazení i bojovnost. Rozhodlo asi to, že jsme dali dva góly v přesilovkách. Můj dojem také je, že jsme šli za tím vítězstvím trošičku víc než soupeř. Ohledně zranění Davida Zuckera teď volal doktor z nemocnice, že má pohmožděnou krční páteř a asi slabší otřes mozku."

Jiří Kalous (Slavia):
"Myslím si, že nám vždycky chyběl kousíček k tomu, abychom buď akci nebo situaci dotáhli do konce. Ten gól přišel hodně pozdě. Dnes se nám prostě nedařilo. Nedařily se nám herní činnosti podle našich představ, vždy chyběl kousek k přesnosti nahrávky či přesnosti střelby. Hodně se to odráželo i v přesilových hrách, které jsme dnes nehráli dobře. Možná nám dnes nebylo shůry dáno, abychom ty šance proměnili, nebylo to dobré. Domácí dnes zaslouženě zvítězili."
Ústečtí i přes opticky jednoznačnou porážku 0:4 na zápasy vyšli ze souboje o účast v extralize se vztyčenými hlavami. Vždyť ve dvou ze čtyř barážových duelů byli Boleslavi minimálně vyrovnaným soupeřem.

„Druhý a čtvrtý zápas byly hodně těžké,“ přitaká Richard Král, boleslavský kapitán. „Celou sérii fantasticky odchytal Švára (Schwarz), neudělal jedinou chybičku. Věděli jsme, že nebudeme vyhrávat 6:5 jako Slavia, proto jsme nesměli dostávat góly.“

Na kostce nad ledem svítilo 41:53. Tolik ukrojila časomíra ze čtvrtého zápasu, než se někomu v baráži podařilo využít přesilovku. Dvě sekundy před vypršením Němečkova trestu se o to postaral Michal Důras, a byla to skutečná lahůdka. Explzeňský útočník se natlačil před branku a mazácky bekhendem zasunul puk za Salfického záda. „Před třetí třetinou jsme si říkali, že konečně musíme využít nějakou přesilovku,“ směje se. „Bylo to i dílem náhody, že puk prošel před branku. Podržel jsem si to, udělal kličku a Salfa na to nedosáhl.“

Nejproduktivnější hráč série poslal svým čtvrtým gólem Boleslav do extraligového nebe, Ústí zůstává v první lize a o návrat mezi elitu, z níž loni vypadlo právě v souboji s Boleslaví, se může pokusit zase za rok.

„Byl to náš nejlepší zápas, dvě třetiny jsme měli navrch, ale bez gólu se nedá vyhrávat,“ posteskl si Jan Klobouček. „Sérii zlomil druhý zápas v Boleslavi, ten jsme měli dotáhnout aspoň do nájezdů. Bohužel se to nepovedlo. Celkově však byla Boleslav určitě lepší a zachránila se zaslouženě.“

Šestatřicetiletý univerzál zažil v Ústí už třetí prohranou baráž, i když tu před třemi lety proti Vsetínu kvůli zranění nehrál. „Nejhorší byl určitě loňský sestup. I kvůli těm okolnostem kolem,“ připomíná. „Bylo mi hrozně za kluky, které tehdejší vedení vyházelo. To byl strašný pocit.“

Slovan Ústečtí Lvi - BK Mladá Boleslav 0:2
(0:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
42. Důras (Boháč), 58. Vrbata (Král).
Rozhodčí: Minář, Šindler - Tošenovjan, Hlavatý.
Vyloučení: 7:10. Využití: 0:1.
Diváci: 4120.
Konečný stav série: 0:4.

Ústí nad Labem:
Salfický - Němeček, Pojkar, Klobouček, Zeman, Kříž, Macháček, Bolf, Tůma - Mikulík, Špirko, Hovorka - Janků, Hanzl, Pazourek - V. Novák, Heřman, Procházka - Dragoun, Havlíček, Sklenička.

Mladá Boleslav: Schwarz - J. Novák, Kočí, Moravec, Zíb, Benda, Bauer, Mocek, Schnabel - Nouza, Král, Handlovský - Klimenta, Boháč, Důras - Padělek, Vrbata, R. Pšurný - Rod, Sýkora, Gajovský. Trenéři: Šindel, Šejba a Gudas.

Závar před boleslavskou brankou
Závar před boleslavskou brankou

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud