Michal Koštuřík
3. září 2009 • 11:40

Žigmund Pálffy: Češi jsou větší pohodáři

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liga mistrů jej nudí. Stejně tak závody formule 1. Ovšem sobotní přenos fotbalového derby Slovensko-Česko si hokejový útočník Žigmund Pálffy nenechá ujít. "Skončí to 1:1," tipuje 37letá hvězda v exkluzivním rozhovoru pro deník Sport.



Neřekli byste, kolik toho má Pálff y společného s Čechy. Míval českého agenta Jaromíra Henyše, do Hodonína si jezdí pro léky, do Brna vyráží za nákupy a v Praze přes víkendy relaxuje u piva s tatarákem.

Ale hlavně, Češi mu přijdou příjemnější než jeho krajené. „Jste kamarádštější a pohodovější," tvrdí bývalá hvězda NHL, která aktuální situaci na Slovensku vnímá dost kriticky.

Co budete dělat v sobotu večer?
„Uvidím, jaký budeme mít program. Obyčejně míváme o víkendu volno. Takže se budu pohybovat někde po lese anebo u rodiny."

Neříkejte. Copak se nebudete dívat na fotbalový tahák Slovensko Česko?
„Možná budu. Původně jsem se chtěl jet do Bratislavy podívat. Ale nejedu. Víte, trošku jsem na slovenský fotbal zanevřel."

Proč?
„Podívejte se na výsledky. Košice teď prohrály na hřišti AS Řím 1:7. To je rozdíl čtyř tříd. Ale jo, v sobotu se podívám. Doma a v klidu. Když se dostaneme na mistrovství světa, bude to super. Vlado Weiss nároďáku určitě pomohl. Mužstvo stmelil. Hráči jezdí na srazy, vztahy se zlepšily. Co vím, tak Češi musí u nás vyhrát, jinak de facto přijdou o šanci na postup."

Žigmund Pálffy Žigmund PálffyFoto ČTK

Dokážou to?
„Podle mě to skončí remízkou 1:1. To by nebyl pro Slovensko špatný výsledek. Češi možná mají víc osobností v zahraničních klubech. Ale my máme zase srdce. A to se v reprezentaci hodí víc."

Co si vybavíte, když se řekne český fotbal?
„Pavel Nedvěd a Rosický. Nedvěd je zpátky?"

Ne, ukončil kariéru.

„Vlastně jo. Ale vrátil se Rosický. Vím, že měl dlouho problémy s kolenem nebo s čím. Ale i po takové pauze to podle mě zvládne. Je to mistr. V prvním poločase si bude zvykat na tempo, ale pak se do toho dostane. Vždyť hraje anglickou ligu. Nebude to pro něho takový skok, i když skoro dva roky nehrál."

Žigmund Pálffy
- Narodil se 5. května 1972 ve Skalici.

- Se slovenskou reprezentací získal titul mistra světa v roce 2002. O rok později na šampionátu se svými spoluhráči vybojoval bronz.

- V NHL vystřídal tři kluby. Odehrál v ní 684 utkání, nastřílel 329 gólů a na dalších 384 přihrál.

- Sezonu 2004/05 strávil při výluce NHL v české extralize. Oblékal dres Slavie, se kterou vypadl ve čtvrtfi nále play off.

- Jeho kariéru na rok a půl přerušily vleklé problémy s ramenem. Nyní působí ve Skalici a trhá individuální rekordy slovenské extraligy. V minulém ročníku nastřílel 64 gólů a celkem nastřádal 126 bodů.



Jak je to s tolikrát omílanou rivalitou mezi oběma národy?
„Už to není zdaleka tak vyhrocené jako dřív, když se rozdělovala republika. Tehdy to bylo takové hlavně kvůli politikům. A jak bojovali politici, tak bojovali sportovci. Postupně rivalita ustoupila. Když Češi letos na mistrovství světa v hokeji jednoznačně porazili Slováky, bral jsem to úplně normálně. Jasně že je pořád prestižní porazit Česko. Možná je to pro někoho lepší než vyhrát finále. Ale já jsem hrál v NHL proti spoustě Čechů a nebyl jsem nikdy přemotivovaný."

Měl jste mezi Čechy kamarády?
„Mám rád Vláďu Růžičku. Toho jsem poznal už ve třiadevadesátém roce, kdy působil v Ottawě. Já jsem v Americe začínal, on tam končil. Jeho dcera byla tehdy takhle malá (ukazuje rukou). Právě Růža mě zlákal během výluky NHL do Slavie. Prahu mám rád, užíval jsem si tam. V Los Angeles jsem hrával s Martinem Strakou. To je dobrý kluk. Stejně tak Jarda Modrý, Pepa Melichar. Vím, že dneska jsou všichni tři v české extralize. To víte, stárneme a máme už v životě jiné priority. Tím neříkám, že bychom nemohli hrát v NHL. Mohli, ale už to pro nás není na prvním místě."

U vás to platí stoprocentně. Dýcháte pro rodnou Skalici. Manažer klubu Peter Srnec říkal, že byste nikdy nehrál třeba za bratislavský Slovan...
(usměje se) „Když mě nase..., tak budu hrát za Slovan."

Jaký jste fotbalista?
„Býval jsem dobrý. Hrával jsem v žácích za Skalicu. Byl jsem rychlý, do útoku jsem se hodil. Vždycky jsem dával góly. Do obrany jsem nikdy nelezl. To by dopadlo špatně. (usmívá se) Před pátou třídou jsem musel zvolit jeden sport. Víc jsem žil hokejem. Netuším, kam jsem to mohl dotáhnout, kdybych zůstal u fotbalu. Nevím o nikom, kdo ze Skalice udělal nějakou velkou kariéru. Když žijete v Londýně, hrajete fotbal. Ve Skalici máte hokej. Akorát v Praze a v Bratislavě se můžete rozhodnout, čemu se budete věnovat. Ve Skalici není na výběr. K fotbalu mám velmi kladný vztah, v létě ho hraju. Ale už jsem na něj těžký. Než rozběhnu svých osmaosmdesát kilo, tak to trvá. Když hrajete proti šedesátikilovým fotbalistům, je to znát na obratnosti."

Jaký jste fotbalový fanoušek?
„Nijak extra to neprožívám. Každý si rád zanadává, zkritizuje. Ale já to neberu tak vážně. Co mě hrozně štve, to je chování diváků na stadionech. To je úplná katastrofa. (rozhořčeně) Vandalismus do sportu nepatří. Když si vzpomenete na slovenský fotbal, napadne vás vandalismus. Nic jiného. Doufám, že se to zlepší a že brzy zase začnou chodit na fotbal i děti."

Sobotní duel se uskuteční na zchátralém Tehelném poli. Není ostuda, že Slovensko nemá vhodnější stadion?
„Je to ostuda. (přikyvuje) Prostě nejsou peníze. Vždyť pro sport se na Slovensku nikdy nic neudělalo. Ty stadiony, co máme, se postavily za komunismu. Jinak bychom dnes žádné neměli. Tak to musíme brát. V tomto směru se nemůžeme s Čechy rovnat. Vy stavíte stadiony, máte nové haly. A o tom to je. Hráčům se tam lépe hraje, diváci tam rádi chodí. Kdybyste přijel do Liptovského Mikuláše, tak se otočíte na patě. To je hanba. Všechno je to o penězích."

Komu fandíte ve fotbale?
„Dřív jsem přál Juventusu Turín. Ale teď? Fotbal moc nesleduju. Jen anglické kluby. Liga mistrů je pořád o těch samých. Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Chelsea, Manchester. Je to nuda. Stejně jako formule jedna. Jde to do ztracena. Ostatní kluby nemají tolik peněz, aby si mohly zaplatit hráče typu Cristiana Ronalda. Ale ani jeho přítomnost neznamená, že Real vyhraje Ligu mistrů. Já mu nevěřím. Čím víc hvězd, tím je to horší. Nevidím tam dříče. A to je chyba. Vzadu musí být dříč."

Pojďme zpět k hokeji. Prý byste si chtěl zahrát na olympiádě ve Vancouveru. Je to tak?
„Uvažuji o tom. Když budu mít formu, kondici a budu zdravý, pojedu rád. Nechci si ale udělat ostudu. Jsem zvyklý hrát na vysoké úrovni."

Vy jste se ale reprezentace před časem vzdal...
„Když za vámi přijde trenér a začne se s vámi bavit o olympiádě... Je to něco jiného než mistrovství světa, které se hraje každý rok. Řekl jsem, že šampionáty budu vynechávat. Tam by měli dostávat šanci mladší hráči. Kouč chce, abych ve Vancouveru reprezentoval. A já se nebráním."

Jaromír Jágr tvrdí, že je připravený vzít i roli ve třetí lajně. Co vy?
„Jarda to říká ze skromnosti. (usmívá se) Ale taky vidí, že NHL je někde jinde než KHL. V zámoří odehrajete dvaaosmdesát zápasů, v Rusku pětačtyřicet (ve skutečnosti 56). A v polovičním tempu. Co se týká mě, tak vím, s kým bych na olympiádě hrál. Pak je jedno, jestli nastoupíte jako první nebo čtvrtý útok. Jde o úspěch týmu. V národním týmu nemůže existovat nějaké ponížení. To neexistuje! (rázně) Podívejte se na Kanadu. Ta má na výběr dvě stě padesát výborných hráčů. Dany Heatley bude hrát třetí lajnu, a to je v Ottawě nejlepší. Osobní ambice musejí jít stranou."

V létě byl prý na spadnutí váš přestup do Ruska...
„Už jsem byl domluvený s Dinamem Minsk. Všechno bylo na stole. Ale je to složité. Kdybych byl svobodný, jdu tam hned. Nakonec jsem se rozhodl, že zůstanu ve Skalici."

249776:gallery:true:true

Hrajete za Skalici, žijete v Bratislavě. Tedy kousek od hranic. Jezdíte někdy do Česka?
„Jasně, často. Třeba do Hodonína pro léky." (směje se)

A jinam?
„Každou chvíli jsme v Brně. Jezdíme tam s kamarády třeba do Olympie (nákupní centrum). Byli jsme i na Moto GP. Motorky mě baví víc než formule 1. Ta mě po odchodu Schumachera přestala zajímat. Teď inklinuju k motorkám. Je bomba, co ti borci na silnici dělají."

Česko tedy navštěvujete rád?
„Vždyť jezdíme pořád do Prahy na pivo."

Opravdu?
„Samozřejmě. Sbalíme se s kamarády a jedeme na víkend. V sobotu ráno vyrazíme a v neděli se vracíme. Projdeme se po Praze, skočíme si na pivo a tataráček. Chodíme k Tygrovi nebo k Pinkasům. K Tygrovi zavoláme předem a dáme si rezervaci. U Pinkasů bývá volno."

Jací jsou podle vás Češi?
„Přijdou mi pohodovější a klidnější než Slováci. Taky jsou víc kamarádštější. Beru to podle toho, co jsem poznal v hokeji."

Na co slovenského jste hrdý?
(přemýšlí) „Dostat se z pozice komunistické země až do Evropské unie, to je nesporně úspěch. Ani náš sport není špatný. Vozíme medaile z různých odvětví. A taky jsem slyšel, že máme nejvíc lesů na počet obyvatel. Češi jsou hrdí na pivo. A na co my? Asi na víno."

Kdo je podle vás nejlepší hokejista na světě? Malkin, Ovečkin nebo Crosby?
„Mně se nejvíc líbí Malkin. To je nejkomplexnější hráč. Jinak je ale ostuda, že tito tři mladíci dominují NHL. Aby devatenáctiletý kluk hrál první housle, to za mé éry neexistovalo. To se povedlo možná Mariovi Lemieuxovi. Postavení těch tří, to je jednoznačně ostuda této ligy. NHL jde dolů. Nechápu to."

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud