31. května 2010 • 19:26

ANKETA: Hitparáda pohárů. Vyberte nejslavnější!

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blyštivý pohár vám udělají i pro soutěž o nejlepšího požárníka vesnice. Jenže tohle je trochu jiná liga. Jsou trofeje, k nimž vzhlíží celá planeta. Kvůli kterým malé děti nespí a velcí chlapi pláčou. Které jsou ty vůbec nejslavnější? Zde je hitparáda nejskvělejších sportovních trofejí, do níž se vejde i pohár pro světového šampiona v hokeji, jenž je v úterý vystaven v redakci deníku Sport.



1. Stanley Cup

Sidney Crosby se raduje s pohárem.Foto ČTK/AP

Sport: Hokej, NHL
Od kdy se uděluje:
1893
Nejslavnější vítěz:
Wayne Gretzky

Hokej může sledovat jen zlomek světa, přesto je právě Stanley Cup nejuctívanější ikonou mezi všemi sportovními cenami. Jeho tradice bere dech. Usilovali o něj hokejoví pionýři konce 19. století stejně jako dnešní milionáři typu Ovečkina. Stačí si prohlížet jména šampionů vyrytá na podstavci a před vámi ubíhají stránky dějepisu 20. století. Jeho originál, jenž nechal vyrobit lord Stanley v anglickém Sheffieldu za deset guinejí, je uložen v Síni slávy v Torontu. Pro korunování nových šampionů a další prezentační účely jsou pak vyrobeny další dvě kopie.

2. Pohár pro fotbalového mistra světa

Foto Archív

Sport: Fotbal, mistrovství světa
Od kdy se uděluje:
1974 (je nástupcem Zlaté Niké, která se udělovala od roku 1930)
Nejslavnější vítěz:
Diego Maradona

Možná to není zrovna nejhezčí pohár, ale zná ho celý svět. A chce ho celý svět. V roce 1970 vyhrála Brazílie potřetí fotbalové mistrovství světa, křehká kráska jménem Zlatá Niké tak definitivně připadla právě Pelého vlasti. FIFA vypsala soutěž na novou trofej, přišlo celkem 53 návrhů. Z nich bylo vybráno dílo italského sochaře Silvia Gazzanigy, v němž se odráželo i poselství původní ceny: ruce vzpínající se po úspěchu, spjatá vůle celého světa. Čisté osmnáctikarátové zlato doplnil zelený malachit na podstavci. Tenhle klenot nikdo nezíská napořád, vítězové dostávají jen kopii.

3. Vince Lombardi Trophy

570211:gallery:true:true

Sport: Americký fotbal, Super Bowl
Od kdy se uděluje:
1967
Nejslavnější vítěz:
Joe Montana

Můžete si klepat na čelo. Američané by udělali totéž. Na rozdíl do vás ale ne kvůli tomu, že tahle trofej je v hitparádě tak vysoko, nýbrž že celou hitparádu nevyhrála. Je pojmenována po kouči, jenž ji dvakrát vyhrál, ale vzápětí jako 57letý podlehnul rakovině. Stříbrná cena má i po čtyřech desetiletích supermoderní vzhled. Natrvalo ji každý rok získává šampion Super Bowlu, mimořádně vyhlížené akce, jež pravidelně láme rekordy v televizní sledovanosti. Poslední ročník v tomto ohledu přebil i závěrečný díl seriálu M.A.S.H.. televizi měli v průměru zapnuto 106,5 milionu diváků. Ne nadarmo je den Super Bowlu v celých USA neoficiálním národním svátkem, při kterém se přátelé scházejí obklopeni dobrým jídlem a pitím.

4. Davis Cup

Český tým ve finále nezískal ani bod.Foto ČTK

Sport: Tenis, nejslavnější týmová soutěž
Od kdy se uděluje:
1900
Nejslavnější vítěz: Pete Sampras

Na „salátovou mísu“ si v prosinci mysleli i čeští tenisté Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem. Ve finále proti Španělsku chtěli navázat na 29 let starý triumf Lendlovy party. Nakonec se jim to nepovedlo, na obrovskou 104 kilogramů těžkou trofej po porážce 0:5 jen smutně koukali. Ale být druhý na světě v Davis Cupu není ostuda. Soutež sice v roce 1900 startovala jako vyzývací akce mezi Velkou Británií a USA, o sto let později už ovšem bylo ve hře 134 národů. Nedávno se sice kvůli našlapanému programu ozvaly hlasy změnit Davis Cup ve zcela odlišný šampionát, fanouškům to ale není moc po chuti. Více než stoletá tradice je prostě nenahraditelná devíza.

5. Pohár pro vítěze Ligy Mistrů

Pohár pro vítěze Ligy Mistrů patří Interu.Foto EPA

Sport: Fotbal, Liga Mistrů
Od kdy se uděluje: 1967 (původní trofej dostal po šestém vítězství Real Madrid)
Nejslavnější vítěz: Michel Platini

Když se hraje finále Ligy Mistrů, má televizi zapnutou něco přes 100 milionů diváků po celém světě. Takovou sledovanost má z každoročních sportovních akcí jen Super Bowl. Od roku 1992 se podnik vypracoval ve vysoce lukrativní setkání nejlepších a nejbohatších klubů, vedle oblíbené hymny je jeho symbolem i nenapodobitelná trofej s velkými uchy. Byla pořízena v roce 1967 za 10 tisíc švýcarských franků, její současná cena by byla mnohem vyšší. Pokud ji některý z klubů vyhraje buď popáté, nebo potřetí v řadě, pak ji dostává do trvalého vlastnictví. To se vedle Realu povedlo už i Ajaxu, Liverpoolu, AC Milan a Bayernu. Pohár je velkou atrakcí. Když se s dostatečným předstihem dostane do místa finále Ligy Mistrů, kvůli právu podívat se na něj stojí lidé dlouhé fronty.

6. William Webb Ellis Cup

570212:gallery:true:true

Sport: Rugby, pohár pro vítěze rugbyového MS
Od kdy se uděluje: 1987
Nejslavnější vítěz: Jonny Wilkinson

Nemylte se, rugbyový šampionát je jednou z nejsledovanějších sportovních akcí. Pořádá se stejně jako fotbalové mistrovství každé čtyři roky. Pohár pro šampiona je pojmenován po dítěti, které podle oblíbené rugbyové legendy v roce 1823 vzalo do ruky fotbalový míč, utíkalo s ním pryč od zkoprnělých soupeřů a tím vlastně vynalezlo nový sport. Ten prcek se jmenoval William Webb Ellis, kvůli němu se proto trofeji dnes někdy říká „Bill“. Sám pohár je krásným uměleckým dílem viktoriánského stylu. Jeho jedno ucho znázorňuje hlavu satyra, druhé hlavu nymfy.

7. Wimbledonský pohár

Wimbledonská trofej v rukou tenisových legend.Foto ČTK

Sport: Tenis, pohár pro mužského vítěze Wimbledonu
Od kdy se uděluje: 1887
Nejslavnější vítěz: Roger Federer

Ivan Lendl by udělal cokoliv, aby si tenhle pohár mohl někdy zvednout nad hlavu. Už se mu to ale nikdy nepovede. Tahle stříbrná trofej patří k nejkrásnějším oceněním, které kdo může ve sportu získat. Je vysoká 47 centimetrů, uděluje se od roku 1887. Na svém plášti má nápis „The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World“. Pohár je zdobený květinovými vzory. Od roku 1949 dostává vítěz do trvalého držení malou repliku poháru. Ženské šampionky oproti tomu dostávají ve Wimbledonu velký zlatý talíř, kterému se přezdívá Rosewater Dish. Trofej je pokrytá mytologickými vzory a údajně se nechala inspirovat některými cennými exponáty z pařížského Louvru.

8. F.A. Cup

560135:gallery:true:true

Sport: Fotbal, pohár anglické fotbalové federace
Od kdy se uděluje: 1911
Nejslavnější vítěz: Bobby Charlton

I tady je tradice obrovský argument. První finále FA Cupu mezi Wanderers a Royal Engineers se hrálo už v roce 1872. Na celém světě není starší fotbalové soutěže. Její vítězové dostávali postupně čtyři poháry. První byl ukraden v roce 1895 z výlohy birminghamského obuvnictví, kde ho vystavovala vítězná Aston Villa. Klub byl za neopatrnost potrestán pokutou 25 liber. Druhý sloužil do roku 1910. Od další sezony ho nahradil model, jenž slouží až dodnes. Tedy – ne tak úplně. V 90. letech byl z hrdého poháru už tak vetchý křapáč, že musel být nahrazen přesnou replikou. Nejen tohle je na FA Cupu tak sympatické. Těší i fakt, že se v něm často prosazují méně známé kluby na úkor těch slavných

9. Commisioner´s Trophy (MLB)

570233:gallery:true:true

Sport: Baseball, pohár pro vítěze zámořské MLB
Od kdy se uděluje: 1967
Nejslavnější vítěz: Alex Rodriguez

Trofej se sice uděluje od roku 1967, její podoba se ale od prvního ročníku pořádně změnila. Šampion pokaždé dostává trofej jen pro sebe, příště se předává jiná cena. Současná podoba poháru je z roku 1999, od té doby doznala jen jistých drobných inovací. Na sobě nese vlaječky s logy všech třiceti zúčastněných mužstev. Přesně v rámci americké mentality se mu někdy říká i pohár pro mistra světa.

10. Pohár pro vítěze hokejového MS

S reprezentací se nemohl rozloučit lépe. Růžička v ruce svírá vytoužený pohár pro mistryFoto Pavel Mazáč (Sport)

Sport: Hokej, mistrovství světa
Od kdy se uděluje: 2001
Nejslavnější vítěz: Alexandr Ovečkin

Světu vládla éra zlatého českého hattricku, když šéf mezinárodní federace René Fasel usoudil, že mistrovství světa potřebuje nový pohár. „Takový, aby se z něj dalo pít šampaňské,“ vysvětloval. Možná tím chtěl zažehnat další triumf neoblíbených Čechů, to se ale přepočítal. V Německu 2001 zvedal pohár nad hlavu stejně jako v letech 1999 a 2000 český kapitán. Jen to tentokrát nebylo břemeno v podobě radujícího se hokejisty, nýbrž trochu cvalíkovitá cena vážící přes deset kilogramů. Češi jí pak vyhráli ještě dvakrát, po triumfu v roce 2005 i letos. Pokud máte chuť se na ní podívat, máte v úterý šanci v redakci deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud