4. října 2010 • 20:45

Jsem rád, že jsem doma, říká Vrbata

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Radim Vrbata se po dvou letech opět představí v dresu týmu NHL v Praze. Při premiérovém vystoupení slavné soutěže v tuzemsku v roce 2008 hrál v dresu Tampy Bay proti New Yorku Rangers, o víkendu bude v O2 areně bojovat v barvách Phoenixu proti Bostonu.



Do Prahy se znovu těšil, ale přiznal, že vystoupení jinde v Evropě by už tolik nevítal."Tím, že se hraje v Praze, tak mi to nevadí. Kdyby to bylo ve Finsku nebo Švédsku, tak na to koukám jinak," řekl novinářům Vrbata.

V Helsinkách a Stockholmu se letos bude také hrát NHL, na Phoenix ale opět vyšla česká metropole. "Jde o hodně cestování. Když jsem tu byl poprvé, tak byla časová změna šest hodin, teď je to devět a je to znát. Já jsme letěl do Phoenixu týden před kempem, abych si zvykl. Teď jsem během tří týdnů zpátky. Je to trošku náročné, ale tím, že je to doma, se to přebije.

"Sám je zvědavý, jak bude vypadat atmosféra při zápasech. "Sám nevím, jací budou fanoušci. Minule se nefandilo ani nám, ani Rangers," prohlásil devětadvacetiletý mistr světa z roku 2005.

Radim Vrbata v souboji s Lee Stempniakem.Foto Barbora Reichová (Sport)


Nechce se ale rozptylovat tím, že se hraje v Česku. "Už tak nějak vím, co od toho očekávat. Spíš se snažím soustředit na hokej a pouštět ty ostatní věci okolo z hlavy. Budou to soutěžní zápasy a je potřeba se soustředit jen na ně," podotkl Vrbata.



Přesto doufá, že se v nabitém programu dostane na chvilku domů do Mladé Boleslavi. "Není moc času. Jedeme ve středu do Rigy, ve čtvrtek je slavnostní večeře u premiéra, ale v pátek hraje Mladá Boleslav doma, tak bych se rád podíval na hokej," přál si vidět tým svého bratra Davida, kterému vyšel vstup do extraligové sezony a je čtvrtý.

Právě v Mladé Boleslavi se sešli v sezoně 2008/09, kdy odešel v prosinci z Tampy Bay. Ale z nevydařené sezony, kterou pak zakončil ještě po odchodu do Liberce vyřazením už v předkole play off, bere vystoupení v Praze jako dobrou vzpomínku. "Bylo to možná jediné pozitivní v té sezoně," řekl Vrbata.

Hráči Phoenixu už potrénovali v PrazeFoto Barbora Reichová (Sport)


Ve Phoenixu patří k lídrům ofenzivy, ale se 24 góly nejlepší střelec týmu uplynulé sezony necítí, že by měl být hlavním tahounem, který bude zápasy v Praze sám rozhodovat.

"My nemáme postavený tým na jedné nebo dvou individualitách. V minulé sezoně se nám dařilo díky tomu, že jsme hráli jako tým a každá lajna tomu pomohla. Uvidíme, jak to bude vypadat letos. Dobře jsme posílili. Přišel zkušený Ray Whitney," prohlásil Vrbata.

Právě osmatřicetiletá posila z Caroliny pravděpodobně rozdělí český útok, který tvořili s Vrbatou Martin Hanzal a Petr Průcha. "Chodili jsme na ty nejlepší lajny soupeřů, z toho pohledu se na nás spoléhalo. Bylo to hlavně díky Martinovi, protože hraje výborně dozadu," vrátil se k úspěšné spolupráci českého tria. K Hanzalovi a Průchovi se v přípravě zařadil právě Whitney.

Phoenix už trénoval v PrazeFoto Barbora Reichová (Sport)


"My jsme s Martinem hráli ve Phoenixu už když jsem tam byl poprvé (v ročníku 2007/08). Loni s námi byl Průchič, letos to vypadá na Raye, ale to je na rozhodnutí trenéra," dodal Vrbata.Před dvěma roky se v Praze Vrbata i přes několik šancí střelecky neprosadil. Doufá, že si nějakou trefu schoval na letošek.

"Ve Phoenixu mám jinou roli, než jsme měl v Tampě. Určitě by bylo příjemné dát gól, a kdyby to pomohlo k vítězství, tak by to bylo super," doplnil Vrbata. Ví, že to proti Bostonu ale nebude jednoduché. "Mají výborný tým," řekl bývalý hráč Colorada, Caroliny či Chicaga.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud