28. října 2010 • 08:50

Reichel: Jágr si vyznamenání od Klause zaslouží

Autor: bke
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejista Jaromír Jágr dnes převezme od prezidenta Václava Klause státní vyznamenání. "Kdo jiný by to měl dostat než on," říká jeho bývalý spoluhráč a jeden z vůdců zlaté éry Robert Reichel. "Hokejisté udělali pro tuhle republiku hodně. Je to ocenění pro celou naši generaci."



Jágr si pro vyznamenání přiletí do Prahy dnes krátce po poledni. Stane se tak čtvrtým hokejistou, kterému se této pocty dostane a šestnáctým sportovcem vůbec. Z hokejistů před ním byli oceněni Dominik Hašek, Ivan Hlinka a Augustin Bubník. Ze sportovců dostal jako poslední vyznamenání od prezidenta loni žokej Josef Váňa.

"Určitě jsem pro, aby sportovci dostávali tato vyznamenání," tvrdí Reichel. "Jak Jágr, tak i další hokejisté udělali pro tuhle republiku hodně. Vyhráli jsme olympijské hry, přínos pro Českou republiku to byl. V té době spousta lidí koukala na hokej."

Jaromír JágrFoto ČTK, Isifa.com

Jágr byl na posledním šampionátu hlavním hnacím motorem k senzační zlaté medaili. Předtím dovedl národní tým i k titulu v roce 2005, nechyběl ani na legendární olympiádě v Naganu. Především díky vlasaté hokejové kometě v Pittsburghu zámoří v devadesátých letech vědělo, kde leží Československo a potom Česko.

Jako první současnou trofej pro světové šampiony zvedl nad hlavu Robert Reichel Jako první současnou trofej pro světové šampiony zvedl nad hlavu Robert ReichelFoto Sport
Stejně jako Hašek či Reichel je Jágr jedním ze symbolů úspěšné éry českého hokeje.

"Je to ocenění pro celou naši generaci. Pro všechny hráče, co jsme něco vybojovali a dokázali. Ta generace byla silná. Jsem rád, že jsem v ní mohl být," říká Reichel.

On sám už se narozdíl od Jágra věnuje trenérské práci, když nedávno ukončil kariéru. A krátce poté o něm vyšla knížka.

"Je to pro mě zpestření toho, co jsem dělal. Dělal jsem to dost dlouho, v té knížce je to popsané. Čte se to pěkně. Je to vesměs o hokeji, co jsme prožili, co jsem prožil já," vypráví Reichel, který úspěšným nájezdem poslal v Naganu český tým do finále. Cesta k největšímu triumfu v dějinách českého hokeje byla otevřená...

Jaromír Jágr věří v sílu víry
Jaromír Jágr věří v sílu víry

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud