28. října 2010 • 20:50

Jágr má metál od Klause. Dostal Medaili Za zásluhy

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr se dočkal další medaile. Tentokrát ji ovšem dostal z rukou prezidenta Václava Klause, který českou hokejovou hvězdu ocenil Medailí Za zásluhy o stát v oblasti sportu.



Olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a držitel dvou Stanley Cupů se tak zařadil po bok dalších tří hokejových legend, které už nižší státní vyznamenání obdržely - Augustina Bubníka, Ivana Hlinky a Dominika Haška.

"Jaromír Jágr je hrající legendou českého a světového hokeje," stojí v Klausově odůvodnění hokejistova ocenění.

"Je skutečnou osobností našeho sportu, která se těší vysoké popularitě a představuje pozitivní příklad pro mladou generaci," vyzdvihl prezident Jágrovo pozitivní působení na českou společnost.

Jaromír Jágr sleduje Václava Klause odcházejícího ze slavnostního ceremoniálu předávání státních vyznamenání
Jaromír Jágr sleduje Václava Klause odcházejícího  ze slavnostního ceremoniálu předávání státních vyznamenání

"Je to obrovská čest a pocta. Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového dostanu. Mám spoustu ocenění, které se týkají hokeje, ale tohle je něco jiného," vykládal potěšeně Jaromír Jágr.

"Je ale spousta lidí, kteří by si to zasloužili víc než já. Cenných oborů, které pomohly republice, je daleko víc. My sledujeme víc sportovce, ale je spousta lidí, kteří pomáhají víc než my. Buďme upřímní," dodávala okamžitě hvězda KHL.

Vloni byl ze sportovců vyznamenáním oceněn žokej Josef Váňa, vedle Jágra byl letos dekorován třeba šéf Národní galerie Milan Knížák, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc či programová ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová.

Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva propůjčil Václav Klaus veteránům druhé světové války Emilu Bočkovi, Marii Ljalkové-Lastovecké a Janu Plovajkovi. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

Vstoupit do diskuse
16


Články odjinud


Články odjinud