16.5.2019 • 10:34

Příběh "nejstarších" cyklistů světa: vznikli v hospodě, limity boří dodnes

Vstoupit do diskuse
0

Cyklistika pro ně není jen koníčkem, ale životním stylem. Řeč je o členech Rough-Stuff Fellowship - jednoho z nejstarších cyklistických klubů na světě. Přečtěte si příběh o jeho vzniku a prohlédněte si unikátní historické fotografie, které ukazují cyklistiku tak, jak ji neznáte.



V roce 1955 se skupina zhruba čtyřiceti milovníků cyklistiky potkala u Černé Labutě – v malé útulné hospůdce, která se nachází v anglickém městečku Leominster. Tato neformální schůzka vedená Billem Paulem byla později označena jako zahajovací schůze nového cyklistického klubu Rough-Stuff Fellowship (RSF).

Účastníci tohoto setkání nebyli profesionální cyklisté a netoužili ani po tom vyhrávat prestižní závody. Chtěli zkrátka jen zažít nová dobrodružství, vidět více z krás naší Země a poznat lidi se stejným zápalem, jaký měli oni sami. Touha po novém poznání je vedla stále kupředu. Žádné stoupání pro ně nebylo příliš strmé, žádné bahno příliš hluboké a neexistoval ani cíl, který by pro ně byl nedosažitelný. 

Žádné stoupání pro ně nebylo příliš strmé, žádné bahno příliš hluboké a neexistoval ani cíl, který by pro ně byl nedosažitelný.Foto Instagram rsfarchive

Ačkoliv od prvního setkání členů RSF uplynulo už více než šedesát let, klub existuje dodnes a patří mezi nejstarší off-roadové skupiny cyklistů na světě. V současné době má klub své členy téměř po celém světě. Organizují společné výlety, vydávají publikace a informují o zajímavých novinkách v cyklistickém světě.

Základní myšlenkou fungování klubu od prvopočátku do současnosti je snaha posouvat hranice toho, kam až je možné vydat se na dvou kolech. Pro většinu lidí bylo to, čeho chtěli RSF dosáhnout, nemyslitelné. Pro členy se však vyjížďky staly nejen potěšením, ale i životním stylem.

Pro většinu lidí bylo to, čeho chtěli RSF dosáhnout, nemyslitelné. Pro ně se však vyjížďky staly nejen potěšením, ale i životním stylem.Foto Instagram rsfarchive

Jedním ze zakládajících členů klubu byl také Mark. Kvůli vysokému věku se však už aktivně nemůže účastnit vyjížděk. Rozhodl se však činnost RSF podpořit jiným způsobem a začal budovat rozsáhlý archiv pamětihodností, které osvětlují činnost Rough-Stuff Fellowship. Při svém pátrání po minulosti přišel na to, že existuje nepřeberné množství historických fotografií členů, které jsou plné radosti z jízdy na kole.

Obrázky zachycují cyklisty, kteří se na výlety vydávali v košilích, kravatách a bambusových kloboucích. Tito muži a ženy byli svým způsobem průkopníky v cestování na kole. Šlapali, nesli svá kola a stavěli stany i tam, kam by se jiní jen stěží odvážili. Nepotřebovali k tomu velké publikum a nečekali ani na potlesk diváků. Dělali zkrátka to, co je baví a naplňuje. Tuto myšlenku se snaží Rough-Stuff Fellowship razit dodnes. Více fotografií, které jsou historickým svědectvím o cyklistických výpravách členů RSF na jdete ZDE.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}