19.2.2020 • 08:27

Těžký život fotbalisty. Jsem gay, přiznal se jako první a začal jeho pád

Vstoupit do diskuse
0

Justin Fashanu má být uveden do síně slávy ostrovního fotbalu. Anglický útočník se dostal do povědomí veřejnosti jako první britský fotbalista, který se otevřeně přiznal, že je gay. Jak je to s homosexualitou ve fotbalovém prostředí v současnosti? 



Justin Fashanu, první a současně jediný britský profesionální fotbalista, který se otevřeně přiznal k homosexualitě, má být posmrtně uveden do síně slávy Národního fotbalového muzea v Manchesteru. Připojí se tak k velikánům Georgi Bestovi, Eriku Cantonovi, Michaelu Owenovi a dalším slavným hráčům, kteří byli do síně slávy uvedeni již dříve.

Justin Fashanu se proslavil tím, že se jako první britský fotbalista přiznal k homosexuální orientaci
Justin Fashanu se proslavil tím, že se jako první britský fotbalista přiznal k homosexuální orientaci

Jelikož rodák z Londýna zemřel už v roce 1998, cenu za něj převezme jeho neteř Amal. Ta je současně také ředitelkou Nadace Justina Fashanua, která upozorňuje na problémy homofóbie a další formy diskriminace ve fotbale.

„Myslím, že toto je důležitý moment, ve kterém svět fotbalu konečně pozná, kdo byl Justin Fashanu. Řada lidí jej zná jako sportovce, který se jako jeden z mála otevřeně přiznal ke své homosexuální orientaci. Justin byl však také vynikajícím hráčem,“ řekla pro televizní stanici Sky Sports.

Nadějnou kariéru zpřetrhala jeho sexuální orientace

Fashanu zahájil svou fotbalovou kariéru v roce 1978 v Norwich City. O tři roky později, když přestupoval do Nottinghamu Forest, se stal prvním černochem ve fotbalové historii, jehož cena za přestup převýšila 1 milion liber.

V 80. letech byla britská společnost v otázce homosexuality a jejího příjímání stále velmi konzervativní. Když se začaly šířit zvěsti o orientaci mladého útočníka, manažer Nottingham Forest Brian Clough začal uvažovat, co s nepohodlným fotbalistou udělat. Nakonec jej prodal Notts County za 150 000 liber, tedy téměř za desetinu původní ceny.

Tím jako by začalo útočníkovo prokletí. Střídal jeden klub za druhým a za svou dvacetiletou kariéru si zahrál za neuvěřitelných 22 týmů. Kromě Británie hrál také v USA, Kanadě, a dokonce i na Novém Zélandu.

Otevřeně se ke své sexuální orientaci přiznal v roce 1990. V exkluzivním rozhovoru pro deník The Sun řekl, že měl poměr s ženatým britským poslancem, s nímž se poprvé setkal v londýnském gay baru. Svým prohlášením šokoval celý svět včetně vlastního bratra Johna, který jej označil za vyvržence.

Život talentovaného fotbalisty skončil v roce 1998 v pouhých 37 letech. V té době čelil v Americe obvinění ze sexuálního obtěžování sedmnáctiletého mladíka. Těsně před zadržením však uprchl do Londýna, kde byl 3. května nalezen oběšený.

Ve vzkazu, který zanechal po své smrti, obvinění popřel a vysvětlil, že odešel do rodné Anglie kvůli obavě, že s ním soud v Americe nebude skrze jeho homosexualitu jednat spravedlivě.

Homosexualita v mužském fotbalu je stále tabu

I v dnešní otevřené společnosti je téma gayů ve fotbale stále velkým tabu. Iniciativy, které se to snaží změnit, stojí zatím daleko před branami profesionálního fotbalu. Například v Londýně funguje od roku 1991 tým FC Stonewall, který hraje anglickou regionální soutěž a je složený výhradně z gay fotbalistů.

Asi nejznámějším homosexuálem světa velkého fotbalu je někdejší německý reprezentant Thomas Hitzlsperger. Ten se ke coming outu odhodlal v lednu 2014, zhruba půl roku po skončení hráčské kariéry. V rámci ní absolvoval štace v předních týmech anglické, německé i italské ligy. Ve světě soudobého profi fotbalu nejvyšší úrovně je dosud jediným, kdo se o své orientaci rozhodl promluvit veřejně. 

Naproti tomu v ženském fotbale se o homosexualitě mluví velmi otevřeně. Ke vztahu s ženou se hlásí například držitelka zlatého míče za rok 2019 Megan Rapinoe nebo držitelka ceny UEFA za nejlepší hráčku sezóny 2017/2018, Dánka Pernille Harderová, ta tvoří pár s oporou obrany anglické Chelsea Magdalenou Erikssonovou.

Harderová s Erikssonovou vzbudily poprask na loňském mistrovství světa ve fotbale žen, kde byly fotografy zachyceny při vzájemném polibku. Snímky měly na sociálních sítích i v médiích obrovský ohlas a směrem k fotbalistkám začala zaznívat slova uznání za jejich otevřenost.

“Vždy jsme se na veřejnosti chovaly bezprostředně a nikdy nás nenapadlo, že bychom právě tímto mohly někoho inspirovat,„ řekla později Harderová. “Když jsme ale viděly, jaké ohlasy má fotka na internetu, uvědomily jsme si, že můžeme být vzorem pro řadu lidí, kteří se doposud ke své orientaci veřejně nepřihlásily,“ dodala.

Rozdíly v příjímání homosexuality v oblasti ženského a mužského fotbalu jsou značné. Svou roli hrají genderové aspekty, jakož i síla tradic a zvyklostí zakořeněných v mužském profi fotbale. Třeba však právě ženské odvětví tohoto sportu bude jedním z hybatelů fotbalových změn, a my se dočkáme polibků i v utkáních mužů.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}