7.3.2019 • 10:00

Ze dna na vrchol. Kavárna mě skoro zabila, říká Touha. Teď inspiruje

Vstoupit do diskuse
0

Není to jen obyčejný kluk z videí a z Youtube. Je to kluk s příběhem, který rozdává motivaci a inspiraci všude kolem sebe, a který si dělá věci…po svém a jinak. Má za sebou několik úspěšných sérií pořadů na Youtube, včetně toho nejtěžšího, což je denní vlogování po dobu 200 dní. Ale především se mu podařilo propojit jeho dvě životní vášně. Natáčení videí a sport. Právě díky jeho videím z různých sportovních disciplín se snaží motivovat jeho fanoušky a mladé lidi, aby byli akčnější. A zatím to vypadá, že se mu to celkem daří.



Tomáši, kdyby se tě někdo zeptal, kdo jsi a co děláš, jak bys odpověděl? Kdo je vlastně Tomáš Touha?
"Já jsem o tom přemýšlel zrovna nedávno, když jsem byl pozvaný na jednu akci v rámci Galavečeru Oktagon MMA, procházel jsem VIP zónou, tak se mě zeptali, odkud jsem, z jakého média. A v tu chvíli jsem se vlastně zarazil a říkám si, já jsem vlastně médium. Dělám všechno to, co dělají malé tvůrčí týmy nebo online oddělení v různých vydavatelstvích, já jsem vlastně samostatné médium, které komunikuje na sociálních sítích, vytváří obsah a dělá to profesionálně, i pokud jde o procesy a techniku, kterou používám. A díky tomu, že jsem vidět, jsem slyšet, je o mě zájem, jsem potom schopen spoustu témat odkomunikovat v celém balíčku velice rychle a atraktivně. A jsem právě schopen to uchopit, tak aby to lidé i dále sledovali, bavilo je to, a aby to dané téma zkrátka rychle neutichlo, nebo naopak žilo víc. Právě proto, že se ten obsah snažím vytvářet plnohodnotně a dokážu ho sdílet na více platformách, tak jsem vlastně takový malý mediální dům."

Touha je zázrak!

Tomášovi je 28 let, žije v Praze, má syna a přítelkyni.
Natáčí, podniká, běhá, hraje fotbal, golf, jezdí na penny boardu a sbírá tenisky.
Na svém triku má několik úspěšných projektů, jako je #motivacejinak, #runjinak, #fotbaljinak, #golfjinak nebo nově #gamingjinak.
Jako jedinému v České republice se povedlo natáčet denní vlogy po dobu 200 dní v kuse!
Na Youtube má přes 10 miliónu shlédnutí a pokud byste chtěli vědět, kolik času diváci strávili u Tomášových videí, je to 36 let nonstop dívání.
Na Instagramu má Tomáš téměř 24 tisíc followers.


Takže se nepovažuješ jenom za Youtubera a vnímáš vlastně všechno, co vytváříš v širším kontextu. Je to tak?
"To určitě ano, ale zároveň mě Youtube baví a dělám to rád. Já jsem se tomu vlastně začal věnovat už v době, kdy pojem Youtuber ani neexistoval. Jenom bohužel tady u nás v ČR a SR jsme to pojali tak trochu po svém. Proto se inspiruju ve světe, kde je Youtuber vnímaný jako dospělý tvůrce. Věnují se mu lidé, kteří se třeba několik let pohybovali ve filmu a v tvůrčích oborech, zajímají se o další média, učí se produkci, mají nějaký názor, jsou už nějak vnímaní a vypráví reálné příběhy. A to je můj cíl. Jen tady na to zatím nejsme ještě připravení. Tady mají lidé pocit, že Youtubeři jsou osoby, které po sobě lijí colu a snaží se bavit lidi nebo spíš děti a není tady úplně nikdo takový, kdo by vytvářel kvalitní obsah, který si pustíš na velkoformátovou obrazovku, díváš se 10 minut a i po 10 minutách tě to pořád baví. I když se třeba během té doby dozvíš jenom zákulisí velkýho fotbalovýho zápasu. Takže Youtuber jsem stoprocentně, ale spíš se tak pojmenovávám, protože lidé vědí, co to znamená. Ale já sám se vnímám víc jako samostatné médium."

Kdy vlastně vznikla celá ta myšlenka točit videa? Co tě k tomu vedlo?
"Já jsem si v 18 letech půjčil peníze, založil jsem si kavárnu a začal podnikat. Ale po třech letech jsem bohužel zkrachoval a přišel jsem úplně o všechno. Byl jsem v tu dobu opravdu na dně a skoro mě to zabilo. Ukončil jsem školu, vztahy v rodině a zůstal jsem tehdy vlastně sám. Nebyl jsem na tom moc dobře ani fyzicky ani psychicky. Začal jsem chodit na různé motivační přednášky a semináře, ale vždycky mi přišlo, že tam mluví nějaký úspěšný podnikatel, který radil něco, co se vlastně vůbec nedalo aplikovat tady na český trh, na obyčejné lidi, jako jsem byl já. Tak jsem o tom začal přemýšlet a řekl jsem si, že si udělám takovou vlastní terapii a vytvořím seriál, který mě donutí každý týden vydávat nějaké motivační, vtipné, zábavné a optimistické video, díky kterým se postupně budu dostávat z té krize. A tak vznikl v roce 2012 projekt #motivacejinak, který měl dohromady 100 dílů."

Takže ta myšlenka byla pomoct sám sobě, ale zároveň pomoci ostatním a motivovat je v době, kdy zrovna prožívají nějaké těžké období?
"Přesně tak. Já jsem chtěl hlavně motivovat. Bylo mi jedno, jestli natočím nějaký sketch, předběhnu tramvaj, nebo si dám výzvu, že se budu minutu v kuse smát, to jsem byl prostě já. Chtěl jsem prostě dokázat, že se to dá zvládnout. A chtěl jsem to udělat jinak, v tu chvíli už jsem věděl, že to JINAK mě bude provázet celý život."

Za rok jsem naběhal 2000 kilometrů

A to se vlastně podařilo a odstartovalo to tvoje další úspěšné projekty. Jak jsi se od pořadu #motivacejinak a vlogování, které následovalo, dostal až k natáčení videí o sportu?
"Já sport miluju, hrál jsem dlouho profesionálně fotbal a sport byl zkrátka odjakživa součást mého života. Jedním z prvních projektů, které se týkaly sportu, byl #runjinak. Ta myšlenka byla taková, že já jsem se chtěl potkávat se svými fanoušky. Ale chtěl jsem to udělat jinak. Takže jsem řekl, pojďte si se mnou zaběhat a pak si můžeme pokecat. Tím se sice hodně lidí selektovalo, ale kdo přišel, tak už jsem věděl, že to jsou lidé, kteří fakt něco chtějí, a bylo skvělý to zažít. Na začátku přišlo třeba 12 lidí, ale postupně se začali přidávat další. Pak mě oslovilo i několik obchodních partnerů, kteří se zapojili a díky větší medializaci se vlastně to publikum začalo víc a víc rozrůstat. Až jsem uspořádal například i historicky první běh Tančícím domem v roce 2016. Loňský rok byl vlastně hodně úspěšný. Za podpory dalších partnerů se mi podařilo uskutečnit tour závodů po celé republice. Měli jsme dokonce i trenérský tým a dvakrát týdně jsme dělali tréninky pro veřejnost. Do celého projektu byli zapojeni i další ambasadoři, aby dál sdíleli tu myšlenku a radost z běhání. Já jsem dokonce díky tomu v loňském roce naběhal 2000 km."

Tomáš Touha - youtuberFoto Pavel Mazáč

Setkejte se s Tomášem Touhou osobně na běžeckých závodech! Poběží 16. března Superlife Columbia závod přes tydýty v Praze. Více o závodě ZDE>>>

Co bude dál? Máš v plánu další běhy nebo spíš plánuješ nějakou změnu?
"Celý ten loňský rok byl dost náročný, udělali jsme velký kus práce, takže jsem se na podzim rozhodl trochu zvolnit a věnoval jsem se zase víc sobě, rodině, natáčení a svým vlogům. Teď mám pocit, že bych se potřeboval zase posunout o kousek dál. Po těch všech letech, závodech,ambasadorech, tour a trenérech mám pocit, že už jsem běhání pochopil. Ale ještě mě teď v běhání čeká takový Mount Everest, protože jsem se stal tváří Běhy lesy a budu vytvářet mini filmy o běhání. Během téhle sezóny jich bude minimálně osm a můžete na ně narazit dokonce v TV, nebo na mém Youtube kanále."

A prozradíš, co bude ta další sportovní disciplína, které by ses chtěl následující čas věnovat?
"Já jsem teď opravdu poslední tři měsíce věnoval především sobě a rodině. Všechno jsem si zatím připravoval spíš v hlavě, přemýšlím nad dalšími projekty a teď teprve pro mě odstartovala sezóna. Ale už teď můžu říct, že bych se chtěl věnovat převážně fotbalu. Ať už se to týká reprezentace, ligy mistrů, nebo Fortuna Ligy a dalších zápasů. Čeká mě v tomhle směru jeden velký projekt, na který se moc těším. Ale jak jsem zmínil, pořád ještě pracuju na dalších projektech v rámci běhání, kdy teď na jaře začíná běžecká sezóna a bude spousta závodů a já bych se určitě rád někde objevil a zase si svými fanoušky zaběhal."

Tomáš Touha - běžec
Tomáš Touha - běžec

Šlágr FORTUNA:LIGY očima fanoušků: Chceme video na stadionu!
Video se připravuje ...

Derby pražských S pohledem fanoušků: největší fotbalový svátek i červená pro Hušbauera
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}