16.10.2019 • 05:00

Cyklista neustál atak antilopy. Skok zachytila kamera druhého jezdce

Vstoupit do diskuse
0
  • Cyklista atak antilopy neustál

    Sportujete rádi na dovolené? Pozor na místní faunu a pro nás nečekaná zvířata útočící na sportovce. Běháte? Jezdíte na kole? Zatím co u nás je pohyblivý cíl oblíbeným terčem psů, jinde vás může překvapit zvíře, které za normálních okolností vidíte jen v zoo.

  • Klokan, Austrálie-Queensland

    Klokan a jeho střet s cyklistouFoto Twitter.com

    Startujeme u protinožců. Jestliže se chystáte do Austrálie, zapomeňte na selfíčko s  mírumilovným Skippym. Nejenže má klokan k mazlíkovi daleko, ale také není zrovna malý a má pořádnou sílu v nohách. V Austrálii se událo už množství napadení člověka, kdy agresivní klokan použil i své zuby.

    Máte-li pocit, že mu na kole ujedete, pak vězte, že klokaní skok může měřit i 11 metrů a pohybuje se dvakrát tak rychle, než člověk na kole. Vyvine rychlost až 60 kilometrů v hodině. Pokud tedy nejste Sagan, raději se klokanovi z dálky vyhněte, abyste nedopadli jako silniční cyklista v tomto videu:

  • Pták, Austrálie

    Jak vám může být nebezpečný pták? Jeho zbraní je zobák. Samečci flétňáka australského, podobného naší strace, v době hnízdění hájí svá hnízda a proto jsou agresivní vůči pohyblivým cílům v okolí. Napadají jak cyklisty, tak běžce. Hnízdění probíhá v době australského jara, tedy v měsíci srpnu, září a říjnu.

    Nebezpečí není radno brát na lehkou váhu, následkem takového střetu nejsou jen krkvavé šrámy včetně pár stehů, ale v důsledku pádu se můžete i vážněji zranit, proto si dávejte pozor, pokud vyrážíte za sluncem například do Sydney. Jak takový "nálet" vypadá? Zkuste si do googlu zadat "magpie attack" nebo si prolistovat stránky s příběhy, mapou i statistikami magpiealert.com.

    V Sydney neberou straky na lehkou váhuFoto Profimedia.cz

  • Puma, Amerika-Denver

    Ani za velkou louží není bezpečno. Přesvědčil se o tom muž, který si šel letos v únoru zaběhat v přírodním parku na úpatí hory Horsetooth (Koňský zub) asi sto kilometrů severně od Denveru, kde ho napadla puma. Zachoval se správně a přežil, takže jak na to? Při běhu zaslechl podezřelý zvuk. Když se otočil, spatřil pumu, která na něj zaútočila. Začala jej kousat a drápat do obličeje, zad, nohou a paží. Muži se nicméně podařilo šelmu "v sebeobraně" holýma rukama uškrtit. Pumu, která na muže zaútočila, označili správci parku za "nedospělou". Podle všeho jí nebyl ani rok a šlo zřejmě o samce, který vážil odhadem 36 kilogramů. 

    V Coloradu, kde k napadení došlo a kde je populace těchto šelem velká, napadly pumy od roku 1990 šestnáct lidí a tři zabily. Dospělý jedinec může vážit 100 kilogramů a vyvinout rychlost 80 kilometrů v hodině. Než ale spoléhat na setkání s nedospělým koťátkem, které uškrtíte dřív, než se dostane ke krku ono vám, možná je lepší jít si zaběhat ve městě.

    Setkání s pumou patří určitě k těm méně příjemnýmFoto twitter.com

  • Antilopa, Jižní Afrika

    Cyklista atak antilopy neustál Cyklista atak antilopy neustálFoto Twitter.com

    Vidět antilopu ze sedla kola, může znít jako začátek romantického vyprávění zážitku z dovolené v Jižní Africe. Tak zblízka, jako biker Evan van der Spuy, ji ale vidět nechcete. Toho během závodu v přírodním parku antilopa doslova skopnula z kola.

    Antilopa sice obvykle neváží víc, než dospělý muž (75 kilogramů), ale některé druhy dokáží díky štíhlému tělu a dlouhým nohám běžet až 95 kilometrů v hodině. Na vyrušení reagují útěkem s až devítimetrovými skoky. Můžete si lehce domyslet, jak by takový střet mohl dopadnout a jeden takový i vidět v následujícím videu, které natočil gopro kamerou na řidítkách jezdec za zmíněným Evanem van der Spuyem.

  • Pštros, Afrika

    Pštros prohání cyklistyFoto Twitter.com

    To, že jsou pštrosi dobří hlídači, není žádná pověra. Umí být nebezpeční a rychle běhají. Potkáte-li je ve velné přírodě třeba na cyklovyjížďce v Africe, může vám takový pštros zlepšit osobák na kilometr. Rádi pronásledují a umí běžet rychlostí až 70 kilometrů v hodině. 

    Mohutný pštrosí kohout váží v dospělosti kolem stopadesáti kilogramů. Měří dva a půl metru a kopnutím zlomí deseticentimetrovou kulatinu. Nebývá zvlášť agresivní - tedy kromě doby sezení na vejcích. Proto buďte raději obezřetní, abyste si nemuseli střihnout nechtěný závod, jak cyklisté na videu.

  • Medvěd, Amerika

    Vraťme se do Ameriky, kde žijí medvědi. Jelikož jich pár máme i u nás, není od věci omrknout, jak takové setkání může proběhnout. O velkém štěstí může mluvit cyklistka Van Den Meerová, která často si říkala, že má smůlu na medvědy, tedy že se vášnivé horské bikerce nedaří medvěda zahlédnout. "Asi se přede mnou schovávají", vtipkovala pro web cbc.ca

    Když si v červnu tohoto roku jela vyčistit hlavu na kolo, spatřila medvědů hned několik a jeden se dokonce rozhodl, že se podívá na Sierru Van Den Meerovou zblízka. Stalo se to naštěstí blízko Jižní Klondike Highway, kde tou dobou proudilo množství aut. Van Den Meerová vypověděla, že když zahlédla grizzlyho přes rameno, škrábala se v tu chvíli do kopce. Rozhodla se otočit jen pro případ, že by potřebovala prchat. To se ukázalo jako dobrý nápad, protože medvěd se rozhodl pronásledovat bikerku dolů z kopce. V tu chvíli ze zatáčky vyjel minivan s pozornou šoférkou. Prudce zrychlila a medvěd odběhl do příkopu. Řidička chytila Van Den Meerovou za rameno a popotáhla dalších 200 nebo 300 metrů, dokud se necítila bezpečně.

    Grizzly, kterého u nás nepotkáte, vyvine rychlost maximálně 50 kilometrů v hodině, a tak při sjezdu na kole z kopce je malá šance mu uniknout. Medvěd hnědý je na tom podobně a toho už u nás potkat můžete. V každém případě rada webu selmy.cz je, nekoukat se do očí, mluvit hlubokým klidným hlasem a pomalu se vzdálit.

    V amerických národních parcích můžete narazit na medvědaFoto Twitter.com


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}