20. března 2018 • 15:31

Na start olomouckého půlmaratonu se postaví víc běžců než loni

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
O několik stovek běžců se letos v červnu rozroste startovní pole olomouckého půlmaratonu a rodinného běhu. Zatímco loni běželo ulicemi 9700 závodníků a nadšenců, letos jich bude dohromady zhruba 10.000. Na start v historickém centru města se vedle elitních afrických běžců postaví také olomoucká běžkyně a jedna z nejlepších českých vytrvalkyň Petra Kamínková. Novinářům to dnes řekl manažer závodu Tomáš Coufal.


V Olomouci se půlmaraton poběží v sobotu 23. června už podeváté. Zatím jsou přihlášeni běžci z 31 zemí. "Rychlá trať, na kterou jsou běžci v Olomouci zvyklí, zůstane zachována a zároveň letos dojde k navýšení počtu startovních čísel. Půlmaraton a rodinný běh poběží dohromady 10.000 závodníků," uvedl Coufal.

Loni se na start olomouckého půlmaratonu postavilo 6200 vytrvalců z 49 zemí, letos by jich mělo být 6300. Kapacita rodinného běhu byla zvýšena o dvě stovky na 3700 běžců. "Vyprodáno máme už 75 procent kapacity," upozornil Coufal. První ročník půlmaratonu přitom běželo v Olomouci jen 1500 lidí.

Letos se bude podle Coufala znovu útočit na rekord závodu, který od roku 2014 drží časem 1:00:17 Geoffrey Ronoh z Keni. Půlmaratonu se opět zúčastní i Kamínková. "Závody mě pořád hodně baví a jsem ráda, že se jeden velký běží skoro doma. Olomoucký půlmaraton je moje srdcovka, na které nechci chybět. Olomouc si navíc takový závod určitě zaslouží," uvedla pětačtyřicetiletá běžkyně s osobním rekordem 1:12:19, který ji řadí na čtvrté místo historických českých tabulek.

Mattoni 1/2Maraton Olomouc je od roku 2015 držitelem zlaté známky mezinárodní atletické asociace IAAF, která oceňuje organizátorskou kvalitu. Součástí půlmaratonu bude charitativní běh, na jehož organizaci se podílí Spolek Trend Vozíčkářů.

"Za město Olomouc musím ocenit zejména spolupráci s organizátory oblíbeného běžeckého závodu, která je dlouhodobě na špičkové úrovni. Cením si toho, že olomoucký půlmaraton v atmosféře barokní Olomouce láká každoročně více a více běžců a startovní místa jsou rychle rozebrána," uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

Do Olomouce se na půlmaraton každoročně přijíždí podívat desítky tisíc lidí, kteří ve městě spolu s běžci a jejich týmy podle odhadů odborníků utratí desítky milionů korun například za ubytování, jídlo, nákupy či služby.

Součástí olomouckého půlmaratonu bude na Výstavišti Flora největší moravský veletrh sportovních potřeb a zdravého životního stylu Moravia Sport Expo. Coufal odhadl, že na půlmaraton a veletrh do Olomouce přijede až 30.000 sportovních nadšenců.

Loni půlmaraton v Olomouci vyhráli Keňan Josphat Kiprop Kiptis a Etiopanka Worknesh Degefaová. Pozici domácích vytrvaleckých jedniček potvrdili Jiří Homoláč a Eva Vrabcová, kteří byli nejrychlejšími českými běžci stejně jako předtím v dubnu v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud