26. května 2018 • 23:32

Kiksy gólmana a Baleovy nůžky přinesly Realu další triumf v LM

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Realu Madrid potřetí za sebou vyhráli Ligu mistrů. Ve finále v Kyjevě porazili Liverpool 3:1, elitní evropskou soutěž ovládli potřinácté a vylepšili vlastní rekord. Vítězný hattrick naposledy získal v letech 1974 až 1976 Bayern Mnichov, ještě když se soutěž jmenovala Pohár mistrů evropských zemí.


Angličanům se po půlhodině hry zranila největší hvězda Mohamed Salah a Real toho využil i díky obří chybě liverpoolského gólmana Lorise Kariuse, který při snaze o rychlou rozehrávku hodil míč jen do skórujícího Karima Benzemy. Sadio Mané sice rychle srovnal, ale triumf Realu zařídil v 64. minutě Gareth Bale nádhernými nůžkami. V závěru pak Bale ještě zvýšil po další Kariusově chybě.

Trenér Realu Zinédine Zidane, který nasadil do utkání totožnou sestavu jako v loňském finále, jako teprve třetí kouč v historii ovládl Ligu mistrů potřetí a navíc jako první ve třech letech po sobě. Cristiano Ronaldo vyhrál LM popáté, více titulů má jen Francisco Gento, který s Realem uspěl šestkrát. Real uspěl v devátém evropském finále za sebou.

"Co teď prožíváme, je něco neskutečného. Opravdu nemám slov. Řekl jsem hráčům, ať si to užijí, protože tohle už nikdy neprožijí," řekl Zidane o zápisu do historie.

Liverpool byl přitom od úvodních minut nebezpečnější, ačkoli u míče byl spíše soupeř. Hodně vidět byl zejména mladý pravý bek Alexander-Arnold. Ve 23. minutě vystřelil nebezpečně přes obránce, ale brankář Navas ho skvěle vychytal. Na druhé straně zahrozil jen střelou z úhlu nad Cristiano Ronaldo.

Klíčový moment přišel v 26. minutě, kdy Salah sváděl běžecký souboj s kapitánem Realu Ramosem, při kterém se zahákli za ruce. Při následném pádu se pak Ramos přes Salaha převalil a Egypťanova ruka se dostala do nepřirozené polohy. Autor 44 gólů z této sezony poté musel se slzami v očích střídat.

Ztráta hvězdy jako by hráče Liverpoolu opařila a po zbytek poločasu byl lepší Real, který se mohl dostat i do vedení. Ale Benzemův gól z dorážky nebyl uznán pro předchozí Ronaldův ofsajd.

Liverpoolu nepomohla ani přestávka. Hned po ní se míč se štěstím dostal k Iscovi, který napálil břevno. A chvíli nato předvedl obrovskou chybu brankář Karius. Po chycení míče chtěl rychle rozehrát, ale balon hodil jen do stínujícího Benzemy, od nějž se odrazil do branky. Pro francouzského střelce to byl už 56. gól v LM a na čtvrtém místě historické tabulky se dotáhl na Ruuda van Nistelrooije.

Anglický celek ale ukázal mentální sílu a dokázal rychle zareagovat. Po rohovém kopu vyhrál souboj Lovren a Mané tečí těsně před brankářem po čtyřech minutách srovnal svou desátou brankou v sezoně LM. Liverpool tak jako první tým v historii má tři desetigólové střelce v jediné sezoně LM.

Real pak poslal do hry Balea, velšská hvězda už po dvou minutách vystřihla parádní nůžky a poslala Bílý balet zpět do vedení. Bale tak zaznamenal jeden z nejhezčích gólů v historii finále Ligy mistrů.

Liverpool se ještě snažil, Mané trefil tyč, ale v 83. minutě podtrhl svůj hrůzostrašný večer Karius. Bale na něj vyslal spíše propagační střelu z dálky, ale německý gólman míč nechytil a srazil si ho do branky.

"Byl jsem zklamaný, že jsem chyběl v základní sestavě. Ale nejlepší, co jsme mohl udělat, bylo jít na hřiště a ovlivnit výsledek. A to se povedlo. Dokázali jsme něco úžasného a i přes zklamání v lize je to další skvělá sezona," řekl Bale.

"Je to zklamání. Udělali jsme chyby, Real si zasloužil vyhrát. Nevím, co se stalo při prvním gólu. S druhým brankář nic dělat nemohl a při třetím míč měnil směr. Musíme se z toho poučit, máme skvělý tým, skvělého trenéra a před sebou skvělou budoucnost," prohlásil kapitán Liverpoolu Jordan Henderson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud