Ilona Kolářová
21. července 2015 • 20:00

Froome s armádou v zádech vypadá neporazitelně. Je tu poslední šance

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dni volna Tour de France od středy graduje: na cyklisty čekají čtyři extrémně náročné horské  etapy v Alpách, tři z nich okořeněné dojezdem na kopec. Tady se měla podle organizátorů svádět válka o žlutý trikot mezi Fantastickou čtyřkou Froome, Contador, Nibali a Quintana. Teď jakoby napětí povolilo. Žlutý trikot se zdá při Froomově formě pro ostatní ztracený.



Brit hned v první horské etapě v Pyrenejích konkurenci rozsekal napadrť a teď už si ji jen vodí za sebou. A nejde o žádné vteřinky, před druhým Kolumbijcem Nairem Quintanou má k dobru 3 minuty a 10 sekund a ostatní jsou ještě mnohem dál. A tak ve vzduchu visí otázka: Může ho něco zastavit, aby se nyní v Alpách nebojovalo už jen o druhé místo?

Froomovy slabiny? Vypadá to, že v letošním ročníku žádné nemá. Zdá se, že se lídr týmu Sky zastaví až v neděli v Paříži pod Vítězným obloukem a tam si připije šampaňským na svůj už druhý triumf v Tour de France.

Mohl by ho sice postihnout pád, ani žlutá raketa proti němu není imunní.  Stačí chvilička nesoustředěnosti a je to. Jenže Froome ví, že je ve formě a jeho odstup od zbylých lídrů je velký, a tak nebezpečné sjezdy a úseky jezdí opatrněji. Že by odstoupil žlutý trikot kvůli pádu, to asi nenastane.

Britovi bodyguardi, včetně Leopolda Königa, ho taky na holičkách nenechají.  V začátcích etap hlídají, aby odjela jen ta správná skupina, která jejich lídra neohrožuje. Hned několik jich Frooma hlídá téměř až do konce etap. Gerraint Thomas je šestý v celkovém pořadí, což sílu domestiků Sky jen podtrhuje. Vše je promyšlené, úkoly rozdělené, dotažené do konce.

Zbývá to hlavní, Froomovi konkurenti. Čekalo se, že udělají etapy v Pyrenejích těžší, že budou více útočit. Místo toho se od sebe největší lídři nehnuli. Teď přicházejí Alpy, poslední šance něco v TOP 10 změnit.

Hlavně excelentní vrchař Nairo Quintana ve spolupráci s parťákem Alejandrem Valverdem ještě chtějí Froomovi vyhlásit válku. Ani Alberto Contador nemá co ztratit a může zariskovat. Vyhrál toho spoustu a určitě mu je jedno, zda v celkovém pořadí skončí druhý, šestý, nebo devátý.

V co určitě všichni od konkurence tajně doufají, je to, že je tu třetí týden Tour a i Froome by si mohl prožít krizi. Někteří říkají, že se Brit může porazit jen sám. A jak každý den vidíme, Tour je bláznivá a může se stát cokoliv...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud