Jan Jaroch
29. března 2018 • 10:00

Jen jedno semifinále, na soupeřky z desítky nestačí. Plíšková bojuje se stagnací

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest turnajů sezony, jen jediné semifinále. Splní si, co má, ale když se síla rivalek zvedne, nestačí. V tomhle proklatém kruhu prochodila Karolína Plíšková první čtvrtrok sezony 2018. Tečku za ním udělala v Miami. Ve čtvrtfinále na Key Biscayne podlehla bývalé světové jedničce a dvojnásobné grandslamové šampionce Victorii Azarenkové 5:7, 3:6.



Před týdnem jí bylo šestadvacet a zatím o své kariéře mohla tvrdit: každý rok stoupám vzhůru. Po startovních třech měsících do sezony 2018 ale začíná Karolínu Plíškovou obtáčet jako had nepříjemná realita. Stagnace, to je to slovo, které se nad ní vznáší.

Nehraje špatnou sezonu. Jak bychom to mohli tvrdit, když od začátku ledna k dnešku urvala 1 250 bodů do žebříčku a jen šest konkurentek je v tomhle lepších? Pořád si drží místa zaručující start na Turnaji mistryň v Singapuru.

Zcela jistě ale nehraje ani dobrou sezonu, o čemž svědčí pouze jeden postup do semifinále turnajů i skóre 0:3 proti soupeřkám z elitní desítky pořadí WTA.

Další věhlasnou sokyní, na kterou nestačila, byla v noci na středu Victoria Azarenková. Hrálo se v silném floridském větru, Plíšková přišla sedmkrát o podání a padla 5:7, 3:6.

„Mohla jsem podávat o mnoho lépe... Ze základní čáry to nebylo špatné, ale porazit ji jen odtud je hodně těžké. Má skvělý bekhend, kterým mi hrála do toho mého, nedělá moc chyb. Abych měla šanci na výhru, musela bych lépe podávat,“ pravila Plíšková, jež vymačkala z měsíčního výjezdu za Atlantik dvě čtvrtfinále na rozdíl od loňských dvou semifinále. V žebříčku zůstane šestá, či spadne na sedmou příčku. Pro slečnu, jež už seděla na trůnu a na zřeteli má nyní jen a pouze grandslamový titul, jde ale o podružnou věc.

Plíšková letos posbírala 1 250 bodů, zápasovou bilanci má 14:6. Pomyslný souboj dvou českých star s Petrou Kvitovou prohrává (2 tituly, 1 620 bodů, bilance 15:4). Co si z posledních tří měsíců v podání Plíškové dělat? Jde o varovný signál, ne však důvod mačkat knoflík ALARM.

Nyní čeká českou jedničku oddech, dál se představí až na stuttgartské antuce při semifinále Fed Cupu 21. a 22. dubna. Pauza a dobrý tréninkový blok, to je přesně to, co nyní potřebuje. Zatím měla smůlu na zdraví, o Vánocích při exhibici v Thajsku chytla nemoc, kterou si přivezla až do Austrálie.

Při úvodním kole začátkem února v Praze zase prodělala střevní virózu, na kterou dostala antibiotika. Ve spojení s tím, že opět neměla pořádnou zimní přípravu a vyrazila vydělávat na exhibice do Asie, jsou její současná únava a stavy, kdy se cítí na kurtu špatně, vysvětlitelné.

Jinak se nezdá, že by s ní bylo příliš věcí špatně. Pořád se sžívá se svým třetím trenérem za tři roky Tomášem Krupou, i on potřebuje dostat prostor na práci a ne jen tenistku udržovat v turnajovém provozu. Najala také Marka Všetíčka, odborníka přes kondici, pod kterým by se měl její pohyb výrazně zlepšit.

Nanicovatý čtvrtrok nemusí v celém kontextu sezony zase až tak moc znamenat. Třeba v roce 2016 měla touto dobou na kontě o čtyři vítězné zápasy míň a pak ho končila coby finalistka US Open a šampionka z Cincinnati.

Poslední česká tenistka na turnaji v Miami Karolína Plíšková podlehla v čtvrtfinálovém duelu bývalých jedniček 5:7, 3:6 Bělorusce Viktorii Azarenkové
Poslední česká tenistka na turnaji v Miami Karolína Plíšková podlehla v čtvrtfinálovém duelu bývalých jedniček 5:7, 3:6 Bělorusce Viktorii Azarenkové

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud