Jan Malý
4. září 2018 • 10:20

Schick a Krmenčík spolu v útoku? Volba, která má potenciál i smysl

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patrik Schick a reprezentace, to je citlivé téma. Nadaný útočník z AS Řím v národním týmu zatím neukázal svůj plný potenciál, a to i proto, že ideální místo v sestavě mu trenér Karel Jarolím dosud hledal. Zkoušel ho na špici útoku, pod hrotem, na křídle. Schickovi nejvíce sedí pozice hrotového útočníka, ale Jarolím musí řešit, jak napasovat do sestavy jeho a zároveň Michaela Krmenčíka, který dlouhodobě vykazuje vysokou výkonnost a je produktivní v Plzni i v reprezentaci.



Nasazení obou bude dvaašedesátiletý kouč zvažovat i nyní před vstupním utkáním do startující Ligy národů s Ukrajinou. A je dost možné, že Schick s Krmenčíkem nastoupí ve čtvrtek v Uherském Hradišti v útoku bok po boku. Je proto víc předpokladů.

Zaprvé, když budou hrát oba dva na svém nejtypičtějším postu, jsou nejsilnější. Zadruhé se nabízí, že Jarolím vsadí na formaci 3 – 5 – 2, která by takové využití Krmenčíka se Schickem umožnila. Český tým v tomto rozestavení odehrál své doposud poslední utkání, červnový přátelský duel s Nigérií a afrického účastníka světového šampionátu porazil 1:0. Zdá se, že šéfovi české lavičky se tato varianta zalíbila.

Zatřetí národní mužstvo zavaluje kupa omluvenek, a tak by bylo skoro troufalé jednoho z nich při skládání základní jedenáctky opomenout. Jak by se Jarolím rozhodoval, kdyby chtěl hrát na jednoho klasického útočníka? Patrně by vsadil na Krmenčíka a Schicka by buď zkusil uplacírovat opět na jiné pozici (podhrot, nebo křídlo), nebo by ho nechal na lavičce s tím, že ho využije v průběhu zápasu jako žolíka. Pro Krmenčíka jiné místo než na hrotu nenajde.

Spolupráci přímo na hrotu si forvardi z Plzně a AS Řím vyzkoušeli v březnu proti soupeřům z naprosto odlišného výkonnostního spektra. Zatímco proti nabité a v defenzivně mimořádně silné Uruguayi, která pak došla na mistrovství světa až do čtvrtfinále, jejich součinnost moc plodná nebyla, proti slabé Číně jim to klapalo velmi dobře. Ukrajina a další evropští soupeři budou kvalitativně někde mezi Uruguayí a Čínou, tudíž je těžké předvídat, jak si proti nim povedou.

Zatím je odvážné mluvit o tom, že reprezentace má novou dvojici podobnou slavnému duu Baroš – Koller, jak po zápase s Čínou naťukl Krmenčík. Každopádně jejich kooperace v útoku potenciál má a smysl dává. Je pro ni mimo jiné důležité, aby kromě práce vepředu oba dva přistupovali zodpovědně k defenzivním povinnostem. Nejvíc pak ale jejich možnou spolupráci změří góly. Kéž by přišly.

Jankto těsně unikl nebezpečí. V Janově jel po zříceném mostě den před tragédií
Video se připravuje ...

Slávisté jsou v nároďáku jako doma. Skvělé, shodují se Sýkora, Petrák a Jankto
Video se připravuje ...

Hráči ze Slavie osou nároďáku? Nabízí se to, uznal trenér Jarolím
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud