Jonáš Bartoš
3. července 2014 • 16:50

Vítězí ŠAMPIONKA. Kvitová prodala grandslamovou ostřílenost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Životní tenis Lucie Šafářové, nebo papírové předpoklady pro Petru Kvitovou? České derby ve wimbledonském semifinále nakonec sebrala o tři roky mladší a o šest centimetrů vyšší hráčka. Co rozhodlo? Především aspekt, který před vzájemným soubojem zohlednili také bookmakeři. Petra Kvitová prodala své zkušenosti z velkých zápasů (ne)jen na trávě a slaví zasloužený postup.



Nažhavení fanoušci v Česku se těšili na velkou bitvu. Bitvu kamarádek s podobným herním stylem, kde doposud vždy dominovala Petra Kvitová. Nakonec po dvou setech, při pohledu na světelnou tabuli poměrně hladce, přidává česká lvice i šestý zářez a po Wimbledonu 2011 si podruhé zahraje o stříbrný talíř.

Šafářová dělala, co mohla, přesto měla česká jednička prakticky celý zápas pod kontrolou. Scénář duelu mohl být víc dramatický, jenže to šampionka z roku 2011 nepřipustila. Podrobnější statistiky přitom nevyznívají pro Kvitovou nijak extrémně dominantně. 24:18 na winnery, 71:58 na celkové získané míče, Kvitová sázela jen výrazně víc es (8:4).

Petra Kvitová se raduje ze zisku prvního setu v semifinále Wimbledonu proti Lucii ŠafářovéFoto EPA

Světová šestka londýnskou trávu miluje, to jde vidět skoro na každém jejím kroku. Ví, jak chutná úspěch zapíjený šampaňským s proslulými jahodami a šlehačkou, na hlavním dvorci All England Clubu si plave jako ryba ve vodě. Tohle v českém semifinále dokonale prodala.

Už když se lámal klíčový první set, šla si za výhrou v tiebreaku klidně, jistě. Moc dobře věděla, co přesně zahrát a jak rozhodující chvíle zvládat. Druhá sada už probíhala jednoznačně v režii vytáhlé levačky, Kvitová až na jeden brejk Šafářové nedovolila vůbec nic.

Stydět se rozhodně nemusí ani semifinálová poražená. Sympatická hráčka opouštěla kurt se vztyčenou hlavou. Sice se šestou porážkou od své kamarádky, ale smířeně. Semifinále Wimbledonu Šafářová hrála poprvé v životě, ve 27 letech se propracovala ke svému nejlepšímu tenisu. Velký triumf může klidně přijít na příští velké akci. Šafářová předvedla, že se může měřit se všemi TOP soupeřkami a do dalších turnajů půjde ještě silnější.

Na Wimbledonu 2014 ale nastal čas Petry K. Vzhledem k jejím zkušenostem půjde jako favoritka i do finále, kterou ve své premiéře proti Šarapovové v roce 2011 rozhodně nebyla.

Kvitové se vrací měsíce tvrdé a trpělivé dřiny s kondičním koučem Markem Všetíčkem (po Wimbledonu s ním ale už spolupracovat nebude). Letos přijala na turnaj v nebývalé pohodě a formě, ve skvělé psychické i fyzické kondici. Tipuji, že česká lvice to dotáhne až na samotný vrchol a přidá druhý výjimečný úspěch na londýnských dvorcích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud