Karel Häring
15. dubna 2011 • 10:00

Řepka a Sparta: Letní rozchod? Ano!

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KAREL HÄRING – S přibývajícím věkem se člověk zklidňuje. Jenže Tomáš Řepka je „Rebel“, a tak jde proti proudu. Proto mu žilka naskočí už i po dvaceti minutách zápasu. A proto v sedmatřiceti letech atakuje vlastní rekord ze sezony 2007/2008. Tehdy vinou disciplinárních trestů vynechal třetinu ligových duelů Sparty. V tomto ročníku má na kontě už šest „stopek“.



Tři za plivnutí na Ladislava Volešáka, jednu za čtyři žluté karty a teď dostává další nášup za nesportovní chování. K tomu přičtěme dvojitý stop v evropských pohárech - pět žlutých ve dvanácti startech.

Ponechme stranou, jestli je trest adekvátní, či zda Řepkovi nějaký jablonecký divák skutečně vyhrožoval smrtí syna (opravdu by na tak podlý verbální útok reagoval jen obecně zvednutým prostředníčkem, navíc počastovaným na obě strany hlavní tribuny?).

Bývalý stoper Fiorentiny či West Hamu od extempore s míčem do Bestovy hlavy na jaře 2008 sekal latinu. Až do probíhající sezony. Návrat do časů nespolehlivosti musí vedení Sparty nutně vést k úvahám, jestli se jim tento srdcař přes všechny klady a zápory ještě vyplatí.

Řepka stále nahání soupeřům respekt, na hřišti si zjedná pořádek, a když Letenští předvádí špatný výkon, on je schopen vyčnívat. Tak tomu bylo třeba v Plzni. V Gambrinus lize pořád patří k nejlepším.

Měla by Sparta začít stavět tým bez Tomáše Řepky?
Jiří NOVOTNÝ
internacionál
NE „Neřekl bych vyloženě stavět bez Řepky. Spíš mě mrzí, že pustili Hejdu - měli by postavit do stoperské dvojice jednoho zkušeného a jednoho mladého, aby se učil. Mně to pomáhalo.“

Ladislav VÍZEK
internacionál
ANO „Nic proti němu, ale je na čase do toho sáhnout. Jednou stejně musí skončit, tak proč ne hned. Spartě svým chováním velké jméno nedělá, spíš jí škodí. Nevím, proč to na Letné trpí.“

Stanislav LEVÝ
trenér
NE „Myslím, že Řepka má Spartě co dát ještě i v příští sezoně. Přesto, že občas chybí kvůli trestu, má sportovní kvalitu a sparťanské srdce. Ještě bych se ho nezbavoval, může být platný.“

Bohuslav PILNÝ
bývalý ligový obránce
ANO „Myslím, že se na to Sparta už průběžně připravuje, když udělala Tomáše Zápotočného. Ty Řepkovy excesy bych neřešil, když mu je toleruje klub. Ale věk nezastavíš.“

Martin HŘÍDEL
trenér
NE „Kdybych byl trenérem týmu, v němž by působil, chtěl bych ho na hřišti. Sparta je s ním silnější. Ano, jeho výstřelky bych se snažil odbourat, ale Sparta je lepší, když je na hřišti.“

Karol DOBIAŠ
internacionál
NEVÍM „Řepka by se měl umravnit. Má dost peněz, už by mohl hrát fotbal pro radost a nedělat takové věci, jaké dělá. Je mu sedmatřicet, sám už musí počítat s tím, že bude přecházet na druhý břeh.“

Přemysl BIČOVSKÝ
trenér
NE
„Výstřelky sice má, ale pořád je to jeden z nejlepších stoperů v lize. Řepku už Sparta nezmění, blikance mít bude, ale pořád má taky vysokou výkonnost.“

Václav MAŠEK
internacionál
ANO „Pozval bych si ho k sobě a zeptal, jaké má představy. Třeba by řekl, že chce dohrát sezonu a jít hrát někam pro radost. Kdyby to viděl jinak, řekl bych mu, že bych chtěl stejně stavět od léta někoho mladšího.“

Vlastimil PALIČKA
trenér
ANO „Jeho chování, způsobuje, že často chybí. Spartu to určitě netěší a nemyslím si, že je jí to jedno. Kdybych byl já majitelem, tak bych se nebál se s ním v létě rozloučit. Sportovně na to má, ale věk nezastavíte.“

Luděk ZELENKA
bývalý ligový útočník
NE „Sparta už buduje tým tak, aby byla připravená na jeho konec. Ale měla by počkat, až nebude přínosem, a to stále je. Sparta není v pozici, aby si mohla dovolit zbavit se takového hráče.“

Radek SLONČÍK
záložník Karviné
ANO „Nedisciplinovaností kazí renomé Sparty. Kdyby to udělal jednou nebo dvakrát, můžete odpustit, ale měli mu říct: Ještě jednou a poletíš. Tohle varování už mělo přijít dřív.“

Pro fanoušky, alespoň pro ty nejhlučnější, je stále modlou. I kdyby nasbíral patnáct karet a vztyčil šest prostředníčků... Imponuje jim jeho rétorika, chování válečníka. Proto byl kdysi oblíbený i v Ostravě, než v sobě po přestupu do Prahy objevil sparťanské srdce.

Řepka je pro příznivce největším lákadlem ze současného kádru, když klub organizuje nějakou marketingovou akci, ať už je to prodej permanentek či suvenýrů z fan shopu.

Jenže tohle nemohou být hlavní důvody rozhodování klubových šéfů, jestli s nekompromisním obráncem, jemuž se prý v průběhu sezony už uplatnila opce, počítat dál, nebo ne.

Sir Alex Ferguson by se tak nerozloučil s Ruudem van Nistelrooijem a Cristiano Ronaldo by nedostal tolik prostoru.

Pokud se chce Sparta posunout dál, musí se v létě rozhodnout, kterým směrem půjde. Jejím cílem nemá být jen elita v domácí soutěži, ale konkurenceschopnost v Evropě.

Už i ten nejkotelníkovatější kotelník ze sektoru za brankou letenského stadionu ví, že Řepku nikdo nepředělá. Chvíli se může držet, ale jednou za čas to v něm vždycky praskne.

Problém je, že nikdo neví, kdy. Pokud by dokázal částečně ukočírovat své démony, bavili bychom se dnes o obránci, který by měl v CV ještě věhlasnější zahraniční kluby než ty dva zmíněné.

Je téměř jasné, že kdyby nešlo o Řepku, kluboví bossové by už ztratili trpělivost. Ovšem rozchod s kapitánem by mohl vyvolat vzbouření mezi ultras. Už jednou si je boss Daniel Křetínský poštval proti sobě, když odvolal populárního trenéra Františka Straku. Proto se budou rozhodovat opatrně.

V zákulisí sílí hlasy, že na Letné uvažují o změnách. To ještě neznamená, že je provedou, nicméně je velmi nepravděpodobné, že by i příští sezonu platili tři stopery (Řepka, Brabec, Zápotočný) a jeden z nich zůstával na lavičce. Kdo může jít z kola ven?

Ztrátu důvěry či trpělivosti v kapitána může naznačovat i reakce Sparty poté, co se začal řešit jeho poslední průšvih. Ihned následovala vysoká pokuta. Že mohlo jít o gesto vyprovokované útokem na rodinu, to jsme od klubu v rámci obhajoby vlastního hráče neslyšeli.

S tím přišel samotný fotbalista až v rozhovoru poskytnutém autorovi nedávno vydané knihy Rebel a jeho přítelkyně Vlaďka Erbová v interview pro deníky, s nimiž Řepkův zaměstnavatel odmítá komunikovat...

Spartu nečeká klidné léto, zejména, pokud se jí nepodaří sesadit Plzeň z první příčky. Pro posun vpřed bude potřebovat hodně odvahy. Tak jako ji měl už zmiňovaný sir Alex. Když vyhazoval Roye Keana, irský reprezentant ještě zdaleka nebyl za zenitem. Jenže trenér si vyhodnotil, že jeho vliv na kabinu je negativní, tak do toho šel. Z dlouhodobějšího hlediska se to vyplatilo.

Řepka není hráč, který by rozbíjel kabinu. Na druhou stranu, třebaže nosí kapitánskou pásku, není tím pozitivním lídrem pro mladší, jakým by měl být - na rozdíl od Brabce i Zápotočného.

Jsou kroky, které bolí, ale vyplatí se do toho říznout.

A Sparta by to měla udělat.

Tomáš Řepka zachycen na Strahově, kde si u disciplinární komise vyslechl trest za zvednutý prostředníček v Jablonci
Tomáš Řepka zachycen na Strahově, kde si u disciplinární komise vyslechl trest za zvednutý prostředníček v Jablonci

Řepkovy prohřešky v tuzemské lize
Listopad 1992 – Za hrubou urážku rozhodčího Mádla v zápase Hradec Králové-Ostrava dostal tehdy osmnáctiletý Řepka trest na pět zápasů nepodmíněně.

Květen 2006
První Řepkův incident po návratu do české ligy na začátku roku. V průběhu duelu v Jihlavě urážel domácího trenéra Karla Večeřu a od disciplinární komise odešel s pokutou 50 000 korun.

Září 2006
V reakci na pokřiky teplických fandů ukázal směrem k tribunám vztyčený prostředník, což zachytily televizní kamery. Musel zaplatit pokutu 80 000 korun.

Září 2007
Při utkání v Teplicích byl po hádce s rozhodčími a potyčce s domácím pořadatelem vyloučen. Při odchodu ze hřiště vztekle praštil do kamery České televize. Disciplinární komise ho potrestala zastavením činnosti na sedm soutěžních utkání a zákazem výkonu funkce kapitána na 15 měsíců, od Sparty dostal pokutu 150 000 korun.

Květen 2008
Ve druhé minutě utkání proti Brnu byl vyloučen poté, co praštil míčem do obličeje protihráče, který chtěl házet aut. Obdržel trest na dva zápasy nepodmíněně a od Sparty pokutu 200 000 korun.

Červenec 2010
V zápase proti Slovácku plivl na Ladislava Volešáka, který jej krátce předtím fauloval. Toho si všiml delegát zápasu, incident zachytily i televizní kamery. Disciplinární komise Řepkovi udělila třízápasový trest a do konce roku mu byl zastaven výkon funkce kapitána.

Srpen 2010
Vedení Sparty potrestalo Řepku blíže nespecifikovanou pokutou za porušení disciplinárního řádu klubu. Aféru odstartoval článek v bulvárním deníku Aha!, podle kterého se Řepka tři dny před zápasem s Plzní opil, což hráč popřel.

Duben 2011 Řepka dostal dvouzápasový trest od disciplinární komise za vulgární gesta při utkání v Jablonci. Obránce ukázal divákům v poločase při odchodu do šaten zdvižený prostředníček. Od vedení Sparty dostal nespecifikovanou pokutu (údajně 200 000 korun).
Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud