Květoslav Šimek
27. července 2018 • 21:56

Sagan ukázal sílu i charakter. Také proto je cyklistickou celebritou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejhorší den na kole za posledních deset let. Tak popsal Peter Sagan královskou etapu Tour de France. Vedro, kopce, tělo poseté bolestivými šrámy po krkolomném karambolu ze středy. Od prvních kilometrů se slovenský Tourminátor vyloženě trápil. To nezvládne. Nemůže dojet. Dojel.



Ukázal, proč je světovou celebritou mezi cyklisty. Proč je suverénně nejpopulárnějším jezdcem současného pelotonu. Nejde jen o parádní show, kterou předvádí ve sprintech. Nejde jen o vtipné hlášky a komentáře.

Sagan má srdce bojovníka. Když jeho největší soupeři ze závěrečných finišů hromadně v Alpách slézali z kol při prvních velkých kopcích, letěl daleko před nimi. A chytal úniky soupeřů, aby pak mohl zaútočit jeho týmový parťák Rafal Majka.

Kdyby to Sagan ve středu zabalil po těžkém karambolu, nikdo by mu nemohl říct ani slovo. Ne. Zatnul zuby, setřel crčící krev a sednul na kolo. „On je zvíře!“ pousmál se jeho týmový kolega Daniel Oss. V bolestech pak přežil i královskou etapu v Pyrenejích. Čirá tortura.

V cíli Sagan přiznal, že jít o jiný závod, vzdal by. Že kdyby na sobě neměl zelený dres pro lídra bodování, vzdal by. „Ale měl jsem ho na sobě a chtěl jsem jej dovézt do cíle. Ať už v časovém limitu, nebo po něm. 

I proto může dál snít o vyrovnání rekordu Erika Zabela v počtu nasbíraných zelených dresů. Pokud Sagan vydrží až do Paříže, připíše si šestý triumf v bodovací soutěži. Měl by mimořádnou cenu. Doslova zaplacenou krví. A vynásobenou i složitým obdobím v osobním životě, kdy se prakticky v přímém přenosu řeší jeho rozchod s manželkou Katarínou.

Shrnuto: pro Sagana je to nejtěžší Tour de France kariéry. A on ukazuje, proč je cyklistickou celebritou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud