Lukáš Tomek
13. dubna 2011 • 19:34

Proč je nestárnoucí Giggs za boha

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

LUKÁŠ TOMEK - Cristiano Ronaldo? Lionel Messi? Wayne Rooney? Bezpochyby to jsou úžasní fotbaloví kouzelníci. Přesto můj obdiv patří někomu jinému. Prošedivělému vyschlému chlapíkovi z Walesu. Ryan Giggs je pro mě zosobněním všeho, co mám na fotbale rád. Poslední zápas Manchesteru s Chelsea mě v tom jen utvrdil.



Předem je třeba říct, že mě fascinují fotbalisté, kteří dokáží prožít kariéru v jednom velkoklubu typu United a za víc než dvacet let pro něj neztratit význam. Giggs není ani ve svých letech maskot, ale tahoun Manchesteru! Jasně, už není takový rychlík jako dřív. Ale bez problémů to nahradí neuvěřitelným přehledem při hře, úžasnými přihrávkami a stále skvělou fyzičkou.

Když se díváte na některé mrzáky z české ligy, které v 65. minutě zápasu v tempu připomínajícím pochod Praha – Prčice chytají křeče a srovnáte to s tímhle chlapíkem, který zvládne v 38 letech v šíleném tempu běhat 90 minut nahoru dolů? Neuvěřitelné!

Miluji i jeho styl hry. Žádné zbytečné kudrlinky a efektní kousky. Ryan prostě vezme míč a hledá nejkratší možný způsob, jak ho dopravit nejlépe až do soupeřovy branky.
Z tohoto pohledu mě těší, že v Giggsových stopách jde evidentně jeho waleský žák Gareth Bale z Tottenhamu. Jen tak dál, aspoň vím, komu budu fandit, až Giggs za deset let skončí…

Sympatické je i Giggsovo vystupování během hry a vůbec celá jeho vizáž. Není to žádný nagelovaný metrosexuálek, nýbrž elegantní prošedivělý chlapík s ostře řezanými rysy a pronikavým pohledem. Pohledem, kterým jakoby chtěl v každé chvíli soupeře propíchnout. Na hřišti zbytečně nemluví, jeho hra je tvrdá, ale férová.

A ještě z jednoho důvodu je pro mě Giggs idol. Cítíte, že fotbal je jeho vášeň, jeho život, jeho poslání. Pokud se například o skvělém kytaristovi Jimi Hendrixovi říkalo, že při koncertech vypadal, jako by jeho prsty srostly s jeho nástrojem v jeden celek, v jistém smyslu podobný dojem mám i z Giggse. Jeho nástroj jsou nohy, míč zbraň!

Říká se sice, že jeden hráč klub nedělá. Nicméně existují výjimky. Giggs je pro mě Manchester, Giggs je Old Trafford. Toužím vidět, jak tenhle prošedivělý vlk 28. května zvedá nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Ronaldův Real i Messiho Barcelona ať si nechají zajít chuť…

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud