Lukáš Tomek
16. září 2018 • 14:20

Vrba se navezl do videa, jenže problém sudích je úplně někde jinde!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ | Plzeňský trenér Pavel Vrba se po zápase s Opavou pustil do hodnocení projektu videorozhodčí ve FORTUNA:LIZE. Podle něj není technicky dostatečně na výši a než video v této podobě, to raději vůbec ne. Narážel tím především na Krmenčíkův gól ze 73. minuty, při němž čárový sudí zvedl kvůli ofsajdu praporek a VAR po přezkoumání situace jeho verdikt nekorigoval. Mám k tomu všemu několik konkrétních i obecnější poznámek týkajících se alarmující situace kolem sudích.



Zaprvé: je dobré si uvědomit, že VAR v tomto zápase nakonec pomohl střelecky se trápící Plzni k těsnému, ale zaslouženému, vítězství. Jak by totiž zápas vypadal bez videa? Západočeši by nejspíš brali jen bod za remízu. Krmenčíkův gól by totiž tak jako tak po verdiktu čárového neplatil, pokutový kop těsně před koncem zápasu by se nekopal. Ondřej Berka totiž Zapalačovu ruku neviděl a nařídil jen rohový kop. Až pak zareagoval na upozornění z vozu VAR. Takže v tomto ohledu video Vrbovu týmu jednoznačně pomohlo ke spravedlivému výsledku, což je vždy nejpodstatnější.

Zadruhé: pokud se zaměříme jen na Krmenčíkův gól, při němž se plzeňský kanonýr pohyboval na hranici ofsajdu, VAR Pavel Královec tady opravdu nejspíš nepostupoval zcela podle principů daných IFAB (Mezinárodní pravidlová federace, která projekt řídí – pozn. aut.). Co říkají? Že pokud v případě gólu neuznanému kvůli postavení mimo hru není možné jasně prokázat, že útočící hráč v ofsajdu opravdu stál, má být branka uznána.

A v tomto případě videoasistent při vší snaze nemohl z dostupných záběrů určit, zda Krmenčík o pár centimetrů v ofsajdu byl, nebo naopak nebyl. A netroufnul bych si to říct ani po deseti opakovačkách. Byla špička Krmenčíkovy kopačky za ofsajdovou linií, nebo ne? Opravdu nevím. Takže gól nejspíš platit měl, pokud se tedy Královec nedíval na nějaký dosud nezveřejněný záběr. Ale je tohle důvod hned zpochybnit celý projekt? Za mě není.

A navíc je škoda, že plzeňský trenér se k sudím takto přímočaře nevyjadřoval (naopak mlčel) už v minulosti. V dobách, kdy jeho Viktorka atraktivním fotbalem vévodila lize, zároveň však těžila ze systematické vstřícnosti mužů v černém.

Plzeň - Opava: Plzeňskou radost z gólu kazí ofsajd!
Video se připravuje ...

Zatřetí: plzeňský kouč má pravdu, že projekt VAR se musí nadále vyvíjet. V podstatě je stále na začátku. Přísná pravidla IFAB splňuje bez problémů už nyní, ale mít video ve všech zápasech, mít technologii s kalibrovanou ofsajdovou čáru, mít více proškolených rozhodčích? To je určitě do budoucna ta správná cesta.

Na druhou stranu chápu, proč se video v Česku buduje právě tak, jak se buduje. Tedy postupnými kroky. Proč se na jaře začalo jedním zápasem z kola, nyní už je ve třech a roste i počet proškolených rozhodčích, kteří sbírají zkušenosti. Protože v podmínkách tuzemského fotbalu (finančních, personálních i politických) by tento projekt, který má udělat ligu transparentnější, jinak velmi pravděpodobně vůbec nevznikl. A nejde zdaleka jen o to, že konzervativnější části fotbalového společenství se video z principu jako nová věc prostě nelíbí...

Začtvrté: nepřijde mi na místě stavět v současné chvíli projekt VAR do pozice, že je tím hlavním problémem při rozhodování zápasů. Zvlášť když v drtivém počtu případů pomohl ke správnému verdiktu. A že občas budou chybovat i videosudí? S tím je třeba počítat. Tedy jen za podmínky, že to budou ojedinělé chyby, a ne tendenční rozhodnutí.

Ten naprosto zásadní problém však vidím úplně někde jinde. Vidím ho v napětí, které tu kolem sudích opět vzniklo. Po dvou sezonách, kdy rozhodčí pomalu přestávali být vzrušeným tématem všech pozápasových debat, je totiž tahle špatná tradice českého fotbalu v plné síle zase zpět.

Důvody? Naprosto rozpolcená Komise rozhodčích pod (ne)vedením Jozefa Chovance a vliv kontroverzního funkcionáře Romana Berbra a jeho lidí na její rozhodování. Tady se znovu přes rozhodčí bojuje o moc a vliv, což je špatně.

Výsledek? Až příliš chyb opět evidentně spekulujících rozhodčích, kteří nejednotu svého vedení jasně cítí a na jejich výkonech se to prostě odráží. To vše pak aktivuje k emotivním činům i kluby. Ať už jde o přímočará prohlášení, anebo pobíhání generálních manažerů s naběhlými žílami přímo při zápasech mezi lavičkami v prostoru, kde nemají co dělat.

Důvěra je prostě zase zásadně ohrožená a ve spárech pochyb je i projekt, který jí měl pomoct budovat. Pokud toto fotbal rychle nevyřeší, tak po nervózním podzimu přijde hysterické jaro.

SESTŘIH: Plzeň - Opava 1:0. Nováček remízu neubránil. Rozhodla penalta Hrošovského
Video se připravuje ...

Rozhodčí Ondřej Berka konzultuje o penaltové situaci s videorozhodčím
Rozhodčí Ondřej Berka konzultuje o penaltové situaci s videorozhodčím

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud