Martin Hašek
28. května 2013 • 15:01

Cimrman se zjevil na Střížkově: Lidi tu na fotbale nechceme!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při vší rozmanitosti komedie o českém fotbale, tohle tu ještě nebylo! Střížkovský druholigový klub mohl mít díky zápasu s Bohemians 1905 konečně plný stadion. Místo toho pojedou oba soupeři 70 kilometrů do Příbrami. Důvod? Na Střížkově se bojí fotbalových fanoušků.



Pro pána krále! Tohle se děje v zemi, kde na první ligu nechodí v průměru ani pět tisíc lidí, a kde se často vstupenky rozdávají zadarmo. Střížkov o tom ví své. Volňásky celou sezonu nabízí prostřednictvím obecního časopisu Letňanské listy.

Když si ale Střížkovští uvědomili, že by se do hlediště takhle dostaly davy příznivců vršovických klokanů, najednou chtějí svůj veřejně daný slib porušit. Kromě toho zápas uspořádají v Příbrami.

Je to jako v Cimrmanově hře Hospoda na Mýtince. Pamatujete? „Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. Pak si najal hostinec na náměstí v Opočně, zas mu tam chodili…“

Nejhorší na tom všem je, jak Střížkov (za podpory bezpečnostního manažera FAČR) svůj bezprecedentní postup vysvětluje. Důvodem má být obava z řádění fanoušků Bohemians na střížkovském stadionu. Fotbalové publikum je tak předem deklasováno na úroveň nemyslící lůzy.

Je bohužel smutnou pravdou, že takový postoj k fotbalovým fanouškům je v Česku naprosto běžný. Lidé, kteří v bezbřehé konkurenci jiných zábavních možností věnují českému fotbalu svůj čas, peníze, mnohdy dokonce i vášeň a celoživotní oddanost jsou šmahem odsuzováni jako nebezpečná rasa.

Obavy střížkovských bossů jsou do jisté míry pochopitelné. Před lety šli do riskantního podniku a nedomysleli, že fotbalový klub je víc než známka, kterou se neúspěšně pokusili získat. A že se jejich jednání spoustě lidí, kteří na svůj klub ve Vršovicích chodí celé generace, nebude líbit. To ale přece neznamená, že by návštěva z Vršovic hned musela na Střížkově demolovat stadion.

Drtivá většina fanoušků by se šla podívat na fotbal. A zpacifikovat (ovšem bez cílených provokací) těch několik výrostků by byl úkol pro pořadatele. Odsun zápasu do Příbrami je každopádně lepší, než původní plán, který zněl vpustit na střížkovský stadion jen 120 fanoušků Bohemians a obalit je ochrankou tvrdých hochů.

Takhle lidé aspoň dostanou šanci zápas vidět. Ačkoliv nutit fanoušky vydávat peníze na cestu při zápase klubů z Vršovic a z Proseka je rovněž úchylné. Celý tenhle případ jen znovu dokumentuje zoufalou pozici fotbalových fanoušků v Česku. Ve srovnání s vyspělou Evropou jsou návštěvy na Gambrinus lize směšné, kluby se marně snaží přilákat laiky. Zanícením skalním (to prosím nejsou hooligans, ale srdcaři napříč věkovými i sociálními skupinami) naopak na stadiony neustále komplikuje cestu.

Zajímavé je, že i kotle běžně do běla znesvářených fotbalových klubů se napříč zemí zdraví solidárním pokřikem: „Český fotbal pro fanoušky!“ Je to zoufalé volání lidí, kteří mají rádi fotbal a cítí, že o fotbalové fanoušky v Česku v rozporu se všemi prázdnými proklamacemi vlastně nikomu (čest výjimkám) nejde. Ale ještě snad nikdy nemuseli fandové útrpně stát před stadionem a žádat: Pusťte nás dovnitř!

Přitom nechtějí nic víc, než základní fotbalové právo, vidět svůj klub hrát. Zaplaťpánbůh, že to oběma táborům bude umožněno. I když za několik stovek za cestu po Strakonické navíc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud