Martin Hašek
29. prosince 2015 • 08:00

Skokanský grandslam na Turné? Slovinec Prevc má šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ač to bylo za cenu svých vystouplých kostí, německý skokan Sven Hannawald zatím jako jediný v historii vyhrál všechny čtyři závody Turné čtyř můstků v jednom ročníku. Po čtrnácti letech od té slávy se zdá, že ho Slovinec Peter Prevc může následovat. Jak velké jsou jeho naděje?



Třiadvacetiletý Prevc je fenomén, který stále teprve nabírá na síle. Má velkou šanci, proč by ne? Tuhle zimu zatím vládne a i v pondělní kvalifikaci v Oberstdorfu potvrdil svou převahu. Pokud zvládne psychicky náročný první závod, rozhodně je typem, který by Hannawaldův výkon mohl zopakovat. Jeho naděje lze podpořit i dalšími případy z minulosti.

Fin Janne Ahonen před jedenácti lety vyhrál tři závody a o skokanský grandslam ho připravilo až překvapivé vzepjetí Rakušana Martina Höllwartha v Bischofshofenu. Rakušan Wolfgang Loitzl zase před šesti lety kraloval od druhého závodu. V tom prvním přitom prohrál se Simonem Ammenem o pouhých 1,2 bodu.

Jsou to důkazy, že Prevce čeká těžký úkol, ale zároveň reálný. Všechny předpovědi před startem se však můžou brzy přesypat. Právě proto je Turné tak unikátní. Skokanský svět nemá nablýskanější show. Závody na olympiádách či mistrovství světa často probíhají v komorní atmosféře. Nikdo ale nemá takový aplaus jako celkový vítěz po čtvrtém závodě v Bischofshofenu.

O tuhle poctu se strhne rvačka a v tvrdém konkurenčním prostředí světových skoků se jí Prevcovi soupeři nevzdají snadno.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud