Martin Hašek
5. března 2017 • 21:01

Atletika na HME přestřílela biatlon: Sedm kulí z Bělehradu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlon české sportovní historie se fanouškům zase připomněl. Česká atletika byla vždycky na výši a do roku svého stodvacátého výročí vstoupila skvělým vystoupením na halovém ME v Bělehradě. Královna sportů připomněla fanouškům, že vedle aktuálního biatlonového šílenství jsou tu i další české hity, kterým můžou věnovat svou pozornost. A atleti si o ní říkají i do budoucna.



Sedm kulí? Tyhle nejsou ze Sarajeva, nýbrž z Bělehradu a není to žádná Švejkárna. Jistě, halová Evropa je nejsnadnější ze všech atletických šampionátů, to všichni vědí. Jeden kolega kdysi po podobně úspěšném HME v Gentu nabídl českým medailistům doutník, pokud placku přivezou i za rok z mistrovství světa. Ale o to právě jde. Pokud nabídneme doutník medailistům z Bělehradu za vyhlídku do budoucna, je docela možné, že se brzy zahalíme do vítězného dýmu.

Zlatý Maslák ? Ďábel v lidské podobě, jak ho „zárubovsky“ díky famoznímu a bronzovému finiši štafety označil komentátor Michal Dusík, je fenoménem haly a českou divokou kartou na atraktivní párty světového sprintu. Po zranění z roku 2014 pomalu znovu stoupá vzhůru. Jako drak. Proti Van Niekerkovi a spol. to v létě bude těžká práce. Ale finále v Londýně by byla frajeřina.

Stříbrná Hejnová ? Její první halová medaile je razítkem na novou spolupráci s německým koučem Falkem Balzerem. Loňské zranění, které obrousilo její ostny v olympijské sezoně, je pryč a Hejnová si jde za unikátním hattrickem na světových šampionátech.

Pavel Maslák se raduje při předávání medailí na HME v Bělehradu
Pavel Maslák se raduje při předávání medailí na HME v Bělehradu

Další stříbrný koulař Staněk ? Tomu by stačilo zdraví ze železa. V Bělehradu se málem poranil jenom z radosti nad svým životním kouskem. Ale má navíc. Tenhle silák už se blíží sférám, v nichž je možné bojovat o medaile i ve světové konkurenci. Je tu jediný problém, jeho tělo musí vydržet pohromadě, což není žádná legrace. Zkuste si tu 7,26 kilogramů těžkou kouličku někdy jenom zvednout ze země. A je tu ještě tréninkový kolega Ladislav Prášil, po úctyhodném comebacku po zranění.

Kvarteto bronzů? Medaile překážkáře Petra Svobody je sladkobolný příběh z filmu, až na to, že je reálný, a o to krásnější. Mílař Sasínek je mladý, se silnou hlavou, odvahou a motivací. Vskutku úžasný chlapík. Běžec euforista. Spolu s  Jakubem Holušou si je člověk umí představit, jak běhají po horách s mladým Stevem Prefontainem. Možná škoda, že netrénují spolu. Tedy Sasínek s Holušou…

Adam Sebastian Helcelet je už šlechtic historie českého desetiboje. Vloni vicemistr Evropy venku, letos bronz pod střechou. A nejlepší léta má stále před sebou. Český víceboj získává na síle. A bude líp, až juniorský mistr světa Jiří Sýkora překoná nejistotu mládí.

Štafetový bronz je moc fajn. S králem Maslákem si dva roky pražský bronz zopakovali Patrik Šorm a Jan Tesař. A nováček Jan Kubista krásně navázal na úspěchy svého tatínka, dlouholetého národního rekordmana na patnáctistovku a finalistovi MS v Helsinkách.

A to jsou jen medailisté. Máme tu Kudličku , Hrubou , Jušku, oštěpaře. Ano, ano, až sleze sníh a biatlonové střelnice osiří, v létě bude kam se dívat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud