Martin Hašek
20. prosince 2019 • 12:31

Nevděčná volba při Sportovci roku. Jak byl Koukal nabroušený z 2. místa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak, kdo to bude? Užijte si ještě celý dnešní den, kdy si od sledování pohádek můžete odpočinout přemítáním, kdo z českých sportovců byl v letošním roce ten nejlepší. Výsledky hlasování Klubu sportovních novinářů o Sportovce roku v nejstarší české anketě poznají světlo boží dnes večer v pražském hotelu Hilton (přímý přenos od 21.35 na ČT1).



Ať vyhraje kdokoli, je jasné, že novinářský stav se nezavděčí všem. To je prostě nástraha veřejného hlasování a porovnávání desítek osobností, sportovních disciplín, emocionálních vzpomínek, statistik a rekordů, suverénních jednotlivců s týmovými oporami…

Dodnes si pamatuju, jak byl v roce 2003 běžec na lyžích Martin Koukal nabroušený, že mu historický titul světového šampiona (v roce stoletého výročí svazu lyžařů byl na běžkách prvním českým mistrem světa!) stačil jen na druhé místo.

Na vyhlášení dorazil uprostřed závodního víkendu Světového poháru… aby pogratuloval vítězi – držiteli Zlatého míče Pavlu Nedvědovi . „Mistrovství světa nikdy nevyhraje,“ hartusil tehdy.

Podobně skončila o dva roky později běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, jejíž zlato na MS přebil příběh zlomeného Jágrova malíčku ve Vídni.

A co má říkat takový Roman Šebrle ? V roce 2001 mu na vítězství nestačilo ani pokoření bájné desetibojařské hranice 9000 bodů! A v roce 2007 zase byl hlasujícím málo titul světového šampiona.

Vybírat z plejády úspěšných českých sportovců je pořád hodně zapeklitá práce. Zkuste si udělat pořadí doma u pečení cukroví nebo třeba v hospůdce na předvánočním srazu s kamarády. A jako inspiraci můžete vzít verdikt samotných českých sportovců, kteří v prestižní anketě Sport Magazínu přesně před týdnem vybrali jako jedničku rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou .

I v novinářském počítání patří k velkým favoritkám. Má za sebou jednu z životních sezon. Na mistrovství světa brala dvě zlaté za závody na 3000 a 5000 metrů. A koncem zimy na rychlých severoamerických drahách překonala hned tři světové rekordy! Ale to bylo někdy zjara.

Podzim si čeští fanoušci užívají ve stylu bostonské Pasta party. David Pastrňák útočí na titul nejlepšího kanonýra NHL a navíc předvádí parádní akce, na nichž čeští fandové ujíždějí u snídaně. A hokej má u tohoto národa zvuk. Že by?

Jenže pozor, je tu ještě jeden hrdina velké zámořské ligy. Basketbalista Tomáš Satoranský byl v létě lídrem báječné jízdy českých dlouhánů na mistrovství světa v Číně. Je nerad, když se to moc zdůrazňuje, ale nová tříletá smlouva v Chicagu na 30 milionů dolarů z něj udělala nejbohatšího českého sportovce současnosti. A když se zeptáte reprezentačního kouče Ronena Ginzburga na Sportovce roku, řekne jen: „Kdo jiný než Tomáš?“

Je to ale trochu zamotanější. Máme tady třeba skutečné fenomény svých disciplín. Judo je jedním z nejrozšířenějších sportů na světě, má velkou tradici. A teď si vezměte, že Lukáš Krpálek se přímo v chrámu juda, slavné hale Budókan, stal prvním judistou dějin, jenž po titulu z polotěžké váhy získal zlato na MS i v těžké. A ve finále porazil domácího Japonce…

A Adam Ondra? Letos sice nevylezl žádnou hrozivou skalní stěnu, která na první pohled vypadá jako ze skla. Soustředí se totiž na olympijské Tokio a na mistrovství světa ve své parádní disciplíně, lezení na obtížnost, doručil zlatý hattrick.

Poslední vítězové ankety Sportovec roku
2018 Ester Ledecká (snowboarding, lyžování)
fedcupový tým
2017 Gabriela Koukalová (biatlon)
reprezentace v malém fotbalu
2016 Lukáš Krpálek (judo) fedcupový tým
2015 Zuzana Hejnová (atletika)
fedcupový tým
2014 Petra Kvitová (tenis)
fedcupový tým
2013 Zuzana Hejnová (atletika)
daviscupový tým
2012 Barbora Špotáková (atletika)
daviscupový tým
2011 Petra Kvitová (tenis)
fedcupový tým
2010 Martina Sáblíková (rychlobruslení)
hokejová reprezentace
2009 Martina Sáblíková (rychlobruslení)
daviscupový tým

A máme tu obhájkyni titulu! Sněhová obojživelnice Ester Ledecká zářila znovu na lyžích i na prkně. Škoda pro ni, že vítězný sjezd v Lake Louise zajela těsně po uzávěrce hlasování druhého kola… Snowboardkrosařka Eva Samková už nemohla dokázat víc, vyhrála Světový pohár a poprvé v kariéře i mistrovství světa, které jí zatím jako jediné v její našlapané kariéře odolávalo.

A ještě tu máme tenistky Karolínu Plíškovou a Barboru Strýcovou , které atakovaly poslední kola grandslamů. Mimochodem, Petra Kvitová byla letos ve finále v Austrálii, Markéta Vondroušová zase v Paříži. A ani jedna v nejlepší desítce není… Je to síla. Podstatné na tomhle výčtu je, že se český sport stále může prokázat osobnostmi, které soupeří se světem na té nejvyšší myslitelné úrovni.

Mezi českou desítkou je několik globálních hvězd, které jsou mezinárodními tvářemi svých sportů. Jestliže třeba u fotbalové Slavie národ žasne, že po čase český fotbalový klub umí konkurovat nejlepším týmům světa, tihle borci už mají boj s elitou v krvi. Jsou to hrdinové nové doby. Zvolte kteréhokoli z nich a obhájíte si, že by měl být jedničkou.

Ale vítěz bude (zřejmě) jenom jeden. Král, či královna ze skvělé společnosti.

Nominace na Sportovce roku 2019
Jednotlivci: Lukáš Krpálek (judo), Ester Ledecká (snowboarding a alpské lyžování), Adam Ondra (sportovní lezení), David Pastrňák (hokej), Karolína Plíšková (tenis), Jiří Prskavec (vodní slalom), Martina Sáblíková (rychlobruslení), Eva Samková (snowboarding), Tomáš Satoranský (basketbal), Barbora Strýcová (tenis)
Kolektivy: basketbalisté ČR, fotbalisté ČR, fotbalisté Slavie Praha

Judista Lukáš Krpálek dostal pozvání na Sportovce roku
Video se připravuje ...

Barbora Strýcová zve na vyhlášení ankety Sportovec roku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud