Pavel Bárta
28. února 2011 • 16:57

BLOG: V Litvínově povstal tichý obr

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PAVEL BÁRTA - Jedna euforie zhasla, jiná propukla v plné síle. Je to něco přes měsíc, co hokejisté Litvínova vypadali na odpis. Po nástupu trenéra Vladimíra Kýhose se však zázračně odpíchli a od té doby stoupají vzhůru s jistotou horských vůdců.



Po jedenácti letech dokázali vyhrát sérii play off. V předkole sestřelili favorizovanou Plzeň, stojí teprve na úpatí. Ale je to pořád stejný tým, který si mnozí ještě v lednu nedokázali v play off málem ani představit. Teď působí jako zjevení a zároveň tak umlčuje všechny, kdo ho už zatracovali.

Trenérská rošáda v Litvínově vlastně jako jediná ze všech extraligových výměn okamžitě a taky dlouhodobě. Kýhos dokázal mužstvo oslovit, přesvědčit o své pravdě a vštípit mu účinný herní styl, zároveň ho zbavil dřívější utrápenosti, až bázně.

Zkušený rutinér vzkřísil to, co jeho předchůdce, bývalý skvělý hokejista, ale jako trenér ještě nedozrálý Robert Reichel vymáčknout nedokázal. Nadšení a hlad po úspěchu, jaké v hráčích upozaděného Litvínova dosud jen dřímalo, o němž jejich okolí, ale možná i oni sami neměli tušení.

V oparu Krušných hor povstal tichý obr. Důvodů, proč se největší překvapení soutěže zrodilo právě tam, se dá najít několik. Tak jako Plzeň v základní části motivoval pocit křivdy po odpočtu bodů v registrační aféře k nevídané stíhací jízdě, nastartovalo Litvínov zjištění, že to najednou jde a funguje a že je taky schopen předvádět velké věci.

Plzeň jako soupeř představovala těžký kalibr už v tom, kde se mohla pohybovat, nebýt trestu. Pořád však spoléhala v podstatě na jeden útok. Litvínov obstál i ve chvíli, kdy onemocněla spousta opor, sportovní manažer Jiří Bubla svolával ještě pár minut před zápasem na záskok juniory a zabrat museli hráči druhého sledu.

Právě tehdy se ukázal charakter týmu, nejlépe zosobněný kapitánem Romanem Vopatem, bourákem zámořského ražení, který má jen smůlu, že mu kvůli drsné pověsti stačí podívat se trochu zle a už pochoduje na trestnou lavici.

Chorobami zdecimovaný tým až neuvěřitelně dobře zvládl oba domácí zápasy série proti Plzni. Nezlomil se ani při odvetách na západě Čech, byť se pro něj zprvu nevyvíjely vůbec dobře.

Čekalo se, že nevydrží nasazené tempo, fyzicky ho vysílí náročný styl založený na bruslení. Ani to se nestalo. Litvínov získal sebevědomí, ale zároveň si zachoval pokoru. Snad se nečekaným postupem neuspokojil. V nejlepším by se nemělo přestávat.

Je konec. Martin Straka a jeho smutek bezprostředně po vyřazní z předkola play off s Litvínovem
Je konec. Martin Straka a jeho smutek bezprostředně po vyřazní z předkola play off s Litvínovem

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud